Raza Pet Nat 2020 pet nat med blommor och bin

Med tanke på alla frågor som kommer angående Pet Nat viner, förmodar jag att Pet Nat kommer att bli lika populärt i Sverige som vinet har blivit internationellt. Riktigt trendigt! Pet Nats är fantastiska, jästiga, aromatiska, grumliga, etiketterna ofta lite funky, kul smaker och de är superroliga att dricka!

Pet Nat, kort för Pétillant Naturel, betyder helt enkelt betyder ”naturligt mousserande”. Men tänk på ”naturligt” som en indikation på ett vin som är så omanipulerat som möjligt. Tillverkas inte som Champagne, enligt klassiska champagne-metoden där ett basvin raffineras, filtreras och buteljeras med en tirage (mer jäst och socker) men inte heller som Prosecco enligt charmatmetoden som får ligga på trycktankar.

Raza Pet Nat 2020 under produktion
Raza Pet Nat 2020 under produktion!

Pet Nats tillverkas genom en gammal metod, ancestral méthode för att göra naturligt mousserande viner. Pét Nats med endast druvor som ingrediens, får inte en andra jäsning på flaska, snarare en naturlig jäsning med vild jäst som lämnar lite sediment längst ner i flaskan. Jästen äter förstås sockret och släpper ut CO2, skapar bubblor som stannar kvar i flaskan tills du öppnar kapsylen. Jovisst, på Pet Nat är det stiltypiskt kapsyl som gäller, inte kork.

Men voilá! Du får ett fermenterat ungt, ofiltrerat, raffinerat vildvin som avslutar sin jäsning i flaskan och är lite naturligt grumligt. De flesta Pet Nat jäser sådär 4-6 månader på flaska. Detta är förstås inga bulkviner, utan vinerna tillverkas i små mängder.

Nu lanserar vi Raza Pet Nat 2020!

Producenten Quinta da Raza i Basto, som är en underregion till DOC Vinho Verde i nordvästra Portugal, är mån om att hitta den biologiska balansen, använda naturlig miljö och terroir. Här sker en ekologisk skön symbios mellan vin, natur och jordmån.  

Raza Pet Nat 2020

Och det märks i nya Raza Pet Nat att vinet återspeglar ett autentiskt och okonstlat gammalt hantverk, med minimala sulfiter och där den naturliga jästen ger vinet mängder av fantastiska aromer om återspeglar basdruvan och terroir!  José Diogo Teixeira Coelho som är vinmakare och ägare till Quinta da Raza har redan ett populärt vinho verde vin på Bolaget, Falco Arinto Vinho Verde 2019, nr 2277, för 79:- . I övrigt tillverkar han både stilla och mousserande viner i alla färger samt Pet Nats i vitt, rött och rosé.  Följ vinfamiljen Teixeira Coelho på deras häftiga händelserika Facebook-sida!

Raza Pet Nat 2020 är ett supercoolt naturligt vin med en disig skön, guldgul färg, ett torrt, saftigt, uppfriskande och pärlande vin på 12,5 % och utan tillsatser. Det märks att det är kvalitet framför kvantitet som gäller.

Den smakfulla vinho verde druvan Trajadura ger vinet en elegant och komplex fruktpalett fräscha toner av saftiga äpplen, citronmaräng, mimosa, syrliga vita vinbär, biskvi och nötter. Efter en stund märks inslag av fläder kombo gräs.

Vinfamiljen Teixeira Coelho på Quinta da Raza

Såklart du vill prova Raza Pet Nat!

Raza Pet Nat 2020 är ett supercoolt med en disig skön, guldgul färg, ett torrt, saftigt, uppfriskande och pärlande vin på 12,5 % och utan tillsatser. Det märks att det är kvalitet framför kvantitet som gäller.

Den smakfulla vinho verde druvan Trajadura ger vinet en elegant och komplex fruktpalett fräscha toner av saftiga äpplen, citronmaräng, mimosa, syrliga vita vinbär, biskvi och nötter. Efter en stund märks inslag av fläder och gräs. Me like!

Similar Posts