asti omslag kaffeskylt

Det finns hundratals vinappellationer i Piemonte, men nog är provinsen Asti i nordvästra Italien, en av landets mest kända DOCG-appellationer. Jag tänkte mentalt bjuda er på några viner så här i slutet av veckan och berätta hur just DU kan göra för att besöka vinområdet Asti, helt på egen hand. Gå på vinprovningar, hälsa på vinmakare, kolla in muséer och titta lite bakom fasaden… för visst är det kul att få utforska ett nytt ställe helt själv, våga öppna dörrar som står på glänt?

Asti är en gammal pittoresk stad som är världsberömd för sitt vin, men här finns massor att göra än att bara njuta av vin. Här finns charmen av alla storstäder samlad på lite yta, fast utan att trängas, vackra kyrkor, spännande museer och mysiga restauranger.

För kom ligurerna, men det var romarna egentligen som formade Asti, staden med de många tornen. Asti var den första fria kommunen i Italien med rätt att skriva ut mynt, något som blev så värdefullt under senare medeltiden, då Asti blev ett centrum för handel. Krig hit och dit, Asti föll i olika politiska händer… kungen av Neapel, allianser, olika imperier, savojerna på 1600-talet som avrättade italienarna och sen Napoleon som erövrade regionen… men Asti förenade sig slutligen med Piemonte och resten av Italien på 1800-talet. Det fanns många torn i Asti på den tiden, idag finns enbart några kvar som vittnar om dessa oroliga tider. Till exempel Torre Troyana, det kända klocktornet med delar från till 1200-talet.

Torre Troyana
Torre Troyana i Asti, Commons Wikimedia

Det finns många kyrkor i Italien bland annat denna vackra gotiska Asti-katedralen från 1300-talet, kanske den viktigaste katedralen i hela Piemonte och den är utsökt dekorerad med fresker och målningar.

il duomo di Asti
Il Duomo di Asti, Wikipedia fotograf Maltoni Elio

Det vackert restaurerade Palazzo Mazzetti är det främsta museet i Asti och du kommer att känna igen många berömda målningar från kända italienska konstnärer sedan 1700-talet.

Museet Palazzo Mazzetti
Museet Palazzo Mazzetti / palazzomazzetti.eu

Det är klart du kommer att hinna med att vandra i Astis vackra gator och känna folktrycket, fönstershoppa i små söta butiker, ta en gelato eller en espresso i en liten bar på en trång piazza, kanske köpa hem lite Torrone, den klassiska, italienska nougatkonfektyren, för att senare på kvällen svänga förbi någon av de underbart charmiga restaurangerna för att äta och dricka gott. 

Här är 2 Asti-viner som du kan prova redan hemma!

Det går inte att besöka Asti utan att prova den lokala Moscato, ett pärlande vitt vin, naturligt sött och gjort på druvan Moscato Bianco, den äldsta druvsorten i hela Piemonte och den skördas när mognad och sockernivåer är optimala. Musten kyls till nästan is för att stoppa jäsningen, då Moscato d’Asti enligt lag endast kan innehålla 5,5% alkohol.

2 viner från Asti

Castiôn Moscato d’Asti 2020

Finns i fasta sortimentet har de senaste 10 åren varit ett populärt inslag hos oss svenskar. Blommigt, pärlande och livligt friskt är denna Moscato d’Asti mycket aromatisk och druvtypisk. Full av härliga gråpäron och limeskal, med blommiga toner av liljekonvalj. Här känns också nyanser av honungsmelon och fläder. Fusionen mellan den skyhöga syran och den frodiga spritsiga sötman är i perfekt balans.

Druvan Barbera är den Barbera är ännu en sann och kompromisslös druva i Piemonte, för den kan hänga kvar länge på vinstocken och ge mycket rika, täta smaker i en lättillgänglig stil. Även detta vin kommer från den uppskattade producenten och vinmakaren Ernesto Soave.Castiôn Barbera d’Asti 2017

Castiôn Barbera d’Asti 2017

Detta är ett intensivt, vinöst vin av torkade körsbär, plommon, mörka vinbär, med inslag av sylt och färsk, aromrik balsamico, örtigt och fruktigt på samma gång. En generös eldig smak som är full av värme. Det blir typiskt italienskt harmonisk, kryddigt och smakrikt! Finns att beställa och för 79 kr flaskan, varför knussla? Beställ några flaskor direkt.

Visst blir du sugen att få åka?

Det är lätt att komma ner till Asti. Det går tåg från Turin och tågbiljetter kan köpa direkt i mobilen på >> Trainline

Bonustips!

Passa på att besöka jättefräscha vingårdar och prova några viner! På sajten >> WineTourism kommer du direkt till vingårdar i Piemonte. Planera var du ska bo, äta, prova viner och besöka odlingar och boka allt direkt på nätet! Då är du där på nolltid!

Similar Posts