Sagrantino omslag

Har du hört talas om den italienska druvan Sagrantino? Om inte, så är du inte ensam. Dessa viner är riktiga doldisar. Men har du provat en Montefalco Sagrantino i livet, då glömmer du det aldrig.

Montefalco är de italienska vinstädernas mecca och Sagrantino är en blå druva. Tillsammans gör dessa två komponenter tillsammans med en duktig vinmakare ett gäng fantastiska viner som det bara sjunger om.
Druvan Sagrantino är en lokal druva som enbart finns i regionen Umbrien i centrala Italien. Den odlas kring byn Montefalco av sådär 50 utspridda producenter som specialiserat sig på dessa viner.

Druvan har ett tjockt skal, är en nästan helt svart och som ser ut som björnbär och gillar du ett komplext vin med tydliga tanniner, så kommer du att älska detta vin!

Montefalco Sagrantino 2012 är ett mycket prisat vin som årligen får eloge och fin kritik på internationell basis. Detta är ett mörkt, tätt och mycket elegant vin, men ändå åt det ljusare hållet i färgen och man blir lite förvånad över det, när vinets doft, smak och aromer är ganska intensiva, eldiga och omfattande. Vill du gärna lagra viner? Titta lite närmare på detta vin, det har nu åldrats i snart 10 år och det blir bara bättre med tiden.

Detta är ett fylligt vin med underbar kropp och aromer av svarta bär som björnbär och svarta vinbär, tydliga toner av torkade plommonskal med stänk av lite vanilj och nougat. I sluttampen möts man även av sötlakrits och kryddiga starka toner av fat. Inte så konstigt kanske, när dessa måste lagras i minst 29 månader varav 12 på ekfat och självklart får endast druvan Sagrantino användas om vinet ska få klassificeras inom DOCG som vårt Montefalco Sagrantino. Ett runt och strävt vin med ganska mycket smakfulla tanniner och ett lååååångt avslut. Alkoholhalten är uppe på strax om 15% –dekantera och lufta så får du ett fantastiskt matvin!

Paolo med sin nonno
Paolo med sin nonno i vingården

Producenten Le Cimate är en familjevingård som grundar sig på familjen Bartolonis vintraditioner och jordbruk sedan 1800-talet. Vingården grundades egentligen 1946 och fick nytt liv i och med Paolo Bartoloni gjorde en omstart 2011. Paolo valde att kalla sitt projekt ”Le Cimate”, inspirerat av namnet på kullen där vingården ligger, ett faktiskt läge på toppen av en kulle och med skönaste utsikten över Martani-bergen och den pittoreska staden Montefalco. Lyssna på när Paolo själv berättar om sitt renommerade vinföretag.

Montefalco Sagrantino 2012 som alla gånger kan lagras i minst 10 år till ska beställas på Systemet. SBnr 83818 / 249:-

Passa på att beställa vinet och servera med våra sotade lammkotletter, du kommer inte att ångra dig!

Sotade lammkotletter på mellanöstern-vis!    

Grilla dina lammkotletter med mellanöstern-influenser. Dhukka är en läcker kryddblandning från Egypten som du enkelt gör själv och som ger kotletterna en sotad söt smak, med lite granatäppelsirap på innan du grillar och voilà – en exceptionell presentation som garanterat gör succé!

lammkotletter med Dhukka och granatäppelkärnor
  • Till 4 lammkotletter
  • granatäppelkärnor

Gör egen Dukkah:  

  • 1 dl osaltade skalade pistagenötter
  • 2 msk rostade sesamfrön
  • 1 nypa färsk koriander
  • 2 tsk malen fänkål
  • 1/2 msk råsocker
  • 2 tsk malen spiskummin
  • en generös nypa salt

I en matberedare kör du allt tillsammans så att det blir smuligt. Lägg in i en skål, täck och låt stå en dag i rumstemperatur, så att det får dra ihop sig. 

Innan du grillar: 

  • 2 msk sirap av granatäpple och blandar med kryddorna. Nu är kryddblandningen färdig och det är dags att grilla!

Salta och peppra lammlägget och lägg på grillen tills de nästan är färdiga. Lägg över läggen i ett stycke folie för att hålla varma. Smeta in lammköttet med kryddblandningen och grilla på lite till så de sotas till ordentligt. Strö över granatäppelkärnor.

Similar Posts