folk som äter gillat

Sommaren är här! I mitten av juli går företag bokstavligen ner för halvfart och den svenska industrisemestern börjar. Industrisemester är ett vedertaget begrepp som syftar till de fyra sedvanliga veckorna i juli, då många fabriker stängde ner för semester och nästa år fyller den lagstadgade svenska semestern 80 år men sedan dess har ju antalet semesterveckor ökat från två till fem. Och detta år verkar vi vara precis lika traditionsbundna.

Enligt en undersökning som Sifo gjort för Visma visar att omkring hälften av alla vi i Sverige tar ut semester från mitten av juli och de tre följande veckorna. De populäraste semesterveckorna 29, 30 och 31 motsvarar alltså fortfarande den klassiska industrisemestern och det är då som grillen tar över!

våra grillval

Eftersom vädret varit kanon, så har jag redan grillat regelbundet (läs nästan varje dag) och upptäckt att vi faktiskt har några riktigt goda och populära grillviner och smakrika och schysta öler.

Bra vinflaskor att korka upp till klassiska grillrätter är förslagsvis Rioja, Côtes du Rhône och Valpolicella till heta korvar, hamburgare och biff och druvor som Chardonnay, Chenin Blanc, Sauvignon Blanc kan passa bra till kyckling, sardiner, halloumi och vegetariska spett.

Men vi har faktiskt också bra allround-viner som passar de flesta vindrickare och till det mesta som är grillat i matväg och det är dessa viner vi tänkte tipsa om idag! För visst kan man grilla många olika typer av mat på samma gång …. kött, kyckling, fisk, grönsaker. Man kan i princip kasta vad som helst på grillen när alla vill olika. Därför har jag tagit ut ett axplock med viner och öl samt länkar.

kött

Kött

Röda frukter samt spännande kryddiga toner i Bio-certifierade Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore 2019 (SB 3040) av torkade amarone-druvor – fruktiga smaker med tanniner och ekfat. 

Medelfyllig och med drag av sötma, Lupulus Brune (SB 1500) från Belgien – nyanserad mörk ale med den rika, belgiska jästkaraktären.

fisk

Fisk & skaldjur

Lammershoek’s White Mysteries Chenin Blanc 2019 (SB 2405) från nya världen, Sydafrika – tillspetsad, markant fruktsyra som känns fräsch till fisken.

kyckling

Kyckling

Populära Brick Field Brown (SB 1324) är en aromatisk, fyllig och stilren brown ale – en snygg kombination av bitterhet och sötma.

Aromatiska Te Mata Cape Crest Sauvignon Blhttps://www.systembolaget.se/produkt/vin/te-mata-cape-crest-657001/anc 2019 (SB 570) från Nya Zeeland fyllt med tropiska frukter som ger en saftig syrlig nyans – kritikerrosat!

vegetariskt

Vegetariskt

Det ekologiska och fylliga Domaine de Pasquiers Plan de Dieu 2019 (SB 2298) har den typiska Rhône-blenden (Grenache, Syrah, Mourvèdre) – mörkröd, sammetslen och elegant fatig stil.

Raffinerad pils från Sicilien, Semedorato Premium (SB 1683) – – ljus, smakrik, god pilsner i tjeckisk stil skapad av Italiens främsta brygg- och maltmästare!

Similar Posts