Hoppas ni alla haft en härlig midsommar! Visst är det kul att man återigen får stanna på restaurangen efter 8 på kvällen! Samtliga gäster och alla restauranger måste vara saliga efter så lång tid av restriktioner. Känns verkligen härligt!

Veckans fråga är: gillar du druvan Chardonnay?

Alla vet säkert att Chardonnay är den mest odlade druvan i världen och även om Chardonnay är ursprungsvis Bourgognes stolthet, så odlas den numera över hela nya världen. Förutom i alla länder i Europa så hittar man den i USA, Australien, hela Sydamerika och i Sydafrika också. Och därmed har jag också nästan täckt in alla geografiska vinområden i världen.

Även om smak och stil varierar från ett vin till ett annat, så brukar man genomgående kunna känna fruktiga smaker som citrus, päron, äpple och ananas, lite honung och ibland har de lagras på ekfat och får en komplex profil med en len, smörig smak med komplexa och ofta friska och fruktiga, superfräscha smaker! 

Men vad du kanske inte visste om druvan Chardonnay är att Karl den store, även kallad Charlemagne av fransmännen… när han kröntes till romersk kejsare på juldagen år 800, tvingades han dricka Chardonnayviner eftersom hans fru var så trött på de röda vinfläckarna han hade i skägget, så hon började helt enkelt planterade gröna chardonnaydruvor år honom som det sedan gjordes vin på.

Och visste du också att Chardonnay planterades allra först i franska regionen Champagne under andra hälften av 1800-tale? De finaste eleganta Blanc de Blancs Champagnerna är idag framställda av Chardonnay medan många andra champagner blandar druvorna Pinot Noir och Pinot Meunier med Chardonnay. Jag tänker på finchampagner av enbart Chardonnay som exempelvis fantastiska Clos du Mesnil från Krug och Comtes de Champagne från Taittinger.

Det är en mångsidig och lättodlad druva och eftersom den finns överallt så har även vi på Concealed Wines ett gäng goda Chardonnay-viner. 6 olika för att vara exakt och alla är verkligen olika definitivt i stil och även olika i smak. Hör hur olika de är:

Ett kritikerrosat och elegant kultvin från Kalifornien är Fritz Russian River Chardonnay 2018 kommer från en kaxig och modern vingård i AVA Russian River Valley, Sonoma, Kalifornien. Ägaren heter Clayton Fritz och Chardonnay är The Golden States viktigaste gröna druva. Detta är en torr elegant Chardonnay, fyllig med schyst struktur och med smaker av moget äpple, tropiska frukter, lite smör eller rostad ek. En fräsch och komplex Chardonnay som faktiskt är lite speciell jämfört med de något vanliga jänkar-chardonnayer. Har en spännande och smakfull bouquet och med rostad fatkaraktär som samsas med franska örter, mjuk karamell, en söt smörighet av crème brûlée. Det här är en Chardonnay där man kan dofta smidiga toner av våt flinta och nyklippt gräs. Vunnit otaliga priser i renommerade vintävlingar!

Vi backar mot Bourgogne och presenterar ytterligare en superelegant Chardonnay – Meursault Pierre Bourée Fils 2018 skapar av vinkändisarna Jean-Christophe och Bérnard Vallet på vinföretaget Pierre Bourrée Fils. Vingårdarna kring Côte de Beaune sägs vara det bästa området för vita Chardonnay-viner i hela världen och det vittnar detta vin om! Detta är en ädel och aristokratiskt Chardonnay med en mättad ton och en underbart blommig arom av en komplex doftbouquet av gröna frukter, citrus med läcker brioche samt tydliga stänk av mineral. Stilen på detta klassiska Meursault-vinet har en tydlig ekig karaktär med smaker som äpplen, smör, nötter och kanel. Vinet har lagrats på franska ekfat 16 månader och blivit ett krämigt, känsligt och fantastiskt matvin på halvflaska!

Côtes du Jura Chardonnay 2019 är en av våra populära långkörare, en storsäljare på Systembolaget sedan många år tillbaka. En snygg och generös Chardonnay från vinkooperativet Frutière Vinicole d’Arbois och som har lagrats 1 år på ekfat i en 1300-tals källare. Njut av alla stiliga och uttrycksfulla aromer som en komplex Jura-Chardonnay visar upp: en fyllig, vitblommig ton och den nyanserade doften av fat som präglar de läckra smakaromerna av gula och gröna äpplen och syrligt citronskal. Här finns en kalkig och snygg mineralitet samt en liten ton av smör. Allt balanseras av en frisk syra med örtiga och pigga toner. Man anar dovt en släng av rostade valnötter och den krämiga honungen ger ett fint, stiligt generöst avslut.

Från samma producent kommer denna stiltypiska Crémant du Jura Blanc Brut som visar upp eleganta franska bubblor! Men det är lite Pinot Noir i detta mousserande vin men det är inte helt fel. Kallas ofta för ’le petit Champagne’ då den görs enligt champagne-metoden, precis som Champagne. Men då den kommer från Jura, så den får inte heta Champagne. Tough luck! Vi som känner till (och älskar) Crémant vet att den är minst lika god. Prova!

Ett annat bubbel är Tobacco Road Sparkling Chardonnay vin från Australien och producenten Gapsted Wines. Det här är ett sånt där bubbel som flirtar med alla gästerna när de anländer! En torrt, medelfyllig, mousserande Chardonnay där vinet fått jäsa i trycktankar. Här smakar man en bouquet av rena aromer av pigg citrus, syrliga äpplen och päron med ett stänk av somriga örter som körvel och dragon, fräscht och mineraliskt vin som är ytterst välgjort.

Sydafrikanska Vinette Chardonnay 2020 är vår behändiga lilla burk på 250 ml (vi kallar de för burken utan samvete) perfekt att ta till vardagsmiddagen när man är solo. Har en hög fruktsyra med intensiva, eleganta nyanser i både doft och smak: tropiska fräscha influenser av exotiska frukter som saftig ananas och papaya och där smakprofilen sedan backas av mogna, röda äpplen toppat med spännande örter som salvia och körvel samt krämiga toner. En Chardonnay med strålande balans och snygg syra.

Till sist, vår Piconico Chardonnay 2020 som valdes till årets picknick-vin av Vinjournalen. Från Argentina där druvorna finns och egenkomponerat av vår Simon Källqvist som tillsammans med vinmakaren Daniel Mayorga i Mendoza. ett intressant, fräscht och gott vin av syrliga äpplen, mogna päron samt ett stänk av citrus. Här finns också lätta inslag som drar något åt det smörigare och kryddade hållet, tänk honungsmelon och gröna örter. Ett smidigt vin med superkrafter och mineraliskt salta toner. En lättdrucken Chardonnay helt enkelt som passar till mycket mat.

Similar Posts