I väntan på midsommar

Nästa vecka står nubbar och sill på midsommarbordet och är det dags att tända grillarna. Igen. Midsommarmaten är också full av färsk frukt och grönsaker, sitta ute, aktiviteter och livlig atmosfär – det ger oss anledning att leka med viner som ger midsommar-stämning. Den gyllene regeln handlar om att korka upp och dricka det vinet som smakar bra. Men man behöver lite olika viner att välja på så att det finns för allas olika smaker. Så vi har packat midsommarkorgen full av goda, prisvärda fantastiska drycker.

Grilla. Hamburgare, korv och biffar. Marinader. Glaze och smoke. Och kryddor. Dessutom grillar vi grönsaker, kebab, fisk, skaldjur, sallad, ja, till och med pizza. Rustika, fylliga och köttiga röda viner. och smakfulla bärs.  Vilken är din grillfavorit? Vin eller öl?

Förslag: Klart det ska vara stilrent italienskt! Vad passar bättre än denna Chianti il Drago e la Fornace, en smakrik, fyllig och fruktig Chianti med bra struktur och syra, smakar allra bäst tillsammans med grillade kötträtter eller smakrika vegetariska alternativ, men också till ostbrickan.

Till sommargrillen behöver vi också kalla, vita och krispiga viner, i huvudsak matvänliga viner som vittnar om sommar. Färska grönsaker, grillade frukter, till och med sommarsnacks som popcorn matchas lätt med dessa viner.

Förslag: vår nyhet och vår stolthet Mendoza vinet Piconico Chardonnay, som vår egen Simon Källquist bland annat står pappa till. Ett både kraftfullt och förnämt vin men en mineralpräglad, matorienterad smakpalett. Friskt med en liten blommig, äpplig ton som väcker humöret och aptiten. Färska grönsaker, grillade frukter, till och med sommarsnacks som popcorn matchas.

våra vinflaskor

Ett glas kallt bubbel känns oundvikligt på en varm dag med våra mousserande viner tar nog alla pluspoäng. Vi älskar dessa prisvärda bubblor, utmärkt med hummerrullar, grillad fisk eller till och med en delad skål med salt potatischips.

Förslag: stroppiga Crémant du Jura Brut doftar det av mogen vit persika, citrus, havtorn och en hint av brioche. Ger äkta sommarfestkänsla, så läckert torrt, mineraliskt, krämigt och balanserat festligt superbubbel till superpris. Fungerar med en handfull färska mandlar, hummerrullar, grillad fisk eller till och med en delad skål med salta potatischips.

Inte lika mycket alkohol och kalorier i glaset? Som ändå ska smaka som full pott. Vinho verde vinerna burkar landa någonstans mellan 8,5% och 11%. Ett bra och lätt alternativ och dessutom prisvärt.

Förslag: Falco Arinto Vinho Verde är svaret! Druvan Arinto kallar portugiserna själva för den smakfulla druvan. En generös, stiltypisk och snygg vinho verde, så fruktig med stänk av mineral och har mysiga blommiga inslag och en torr, storsint fruktbouquet som passar till lättare vegetariska rätter, mjuka getostar men också fisk och kyckling. 

Och så har vi ölen till sillen och nubben. Då duger bara en riktigt kall hantverkspilsner, gärna lågfermenterad, medelfyllig lager – aromatiskt, gott och uppfriskande!

Förslag: en pilsner i tjeckisk stil, fast från Sicilien. Semedorato Premium av ren kornmalt och humle med skön beska, doftar knäckebröd med söta nyanser av honung och en ganska maltig smak med friska toner av citrus och italienska örter. Passar till allt från skaldjur och sushi, till grillat fläsk och kyckling eller räkpasta och inte minst till nubben!

Bonus! Glöm inte efterrätten, man snurrar in sig på middagen, grillen, sallader och i sista minuten är det inte dags att tänka på efterrätten. Vad är godare än en kall efterrätt med lite sting som bara glider ner i halsen?

Förslag:  Chacabuco Natural Sweet Chenin Blanc är ett sött sommarvin, ett dulce natural utan tillsatt raffinerat socker med fräscha smaker av päron, vit persika, örter och limeblommor. Aperitif eller till räkorna? Dessa viner kan man göra mycket gott av, både drinkar och efterrätter. Prova vår rykande ”vuxna milkshake” efter middagen, serverat i ett rykande kallt glas!

Receptet är för 1 milkshake. Bara plussa receptet med så många milkshakes som du behöver göra och vispa grädde. separat.

  • 2 små glasskopor vaniljglass
  • 3 cl vin, Chacabuco Natural Sweet
  • ½ dl grädde, ej vispad  (+ mer för topping)
  • några droppar vit rom eller vodka, om du vill
  • några droppar vaniljextrakt
  • Garnera: vispad grädde, mörk chokladsås, färgat strössel

Kör allt i en mixer till en tjock milkshake. Ställ i kylen tills du behöver den. Häll upp på frostat glas och toppa med vispad grädde, mörk chokladsås och strössel.

Similar Posts