Den hetaste trenden just nu när det gäller mat och vin kombon är den klassiskt ikoniska brittiska rätten Fish ’n Chips och dricka ett gott glas bubbel till. Kanske för att vi i pandemi-tider ska ha rätt att tycka lite extra synd om oss och skämma bort oss själva. Men sedan är det notoriskt svårt att kombinera också…. massor med salt och vinäger på och dessutom äta med händerna? Finns det något vin som klarar den utmaningen?

Det sägs att den första Fish ’n Chips butiken öppnades norröver i Lancashire, i Mossely nära Oldham 1863 då en gubbe hade ett stånd på en marknad och började sälja Fish ’n Chips. Det blev så populärt att han snart öppnade en kvartersbutik. Han hade inga påsar utan rullade ihop en sida av en tidning som han stuffade med Fish ’n Chips, saltade mängder och hällde sur vinäger över chipsen. Och över hans butiksdörr stod det på skylten: ”Detta är den första fish ’n chips butiken i världen.” Britterna som hade pippi på att ransonera all mat under kriget – men Fish ’n Chips var så viktigt för den engelska själen så att den rätten ransonerades aldrig. 

Hmm, men onekligen är den svår att kombinera med vin, om man nu inte vill dricka en bärs…

Idag kan man beställa Fish ’n Chips i de flesta lyxrestauranger – antagligen en lyxvariant – så vad vore bättre än att kombinera med ett glas välkylt bubbel? Det behöver inte var Champagne heller, för vilket mousserande vin som helst fungerar finfint och bubblorna bryter ner stärkelsen och ger en skönt krispigare smak. Dessutom är det snyggt med ett glas bubbel till friterad mat. Sedan kan man naturligtvis driva saken till sin spets och adda bubbel i frityrsmeten och det ger den en krispig och luftig känsla, långt ifrån den feta konsistensen som man kan komma. 

Du kommer här att få ett recept på jätteläcker Fish ’n Chips och 3 bra matchningar på vin som du hittar på Bolaget idag och som fungerar bra till maten.

Mousserande fungerar till friterat!

Vi börjar med mousserande vin och tar fram vårt fräscha sparkling vin, australiska Tobacco Road Sparkling Chardonnay, nr 7942. Det fiffiga är att det kommer att kännas hur lyxigt som helst men utan den extravaganta prislappen. Vinet kostar endast 79 kr och har fått superkritik. För det här är ett häftigt, torrt och medelfylligt mousserande vin gjort på druvan Chardonnay och fått jäsa i trycktankar. En bouquet av rena aromer av pigg citrus, syrliga äpplen och stänk av somriga örter som körvel och dragon. Perfekt till fisken!

Vitt som förstärker smaken!

Är man ute efter ett något mer aromatiskt vin som tillför en smakfull skärpa till fisk och pommes, så är druvan Sauvignon Blanc ett utmärkt val, särskilt om den kommer från den Nya Världen och är frisk och frisk och fruktigt med lite fat. Te Mata Cape Crest Sauvignon Blanc, nr 6570 från Nya Zeeland är ganska nytt på Bolaget. Citrus-späckat, mineraliskt och kryddigt gott.

Ett vin som ger en vild och jordig twist!

Chenin Blanc är en lustig druva som ofta går back to basic i smakerna, särskilt om den som vår sydafrikanska läckra Lammershoek’s White Mysteries, nr 2405, är ett komplext och smakfullt vin med fem druvor i en mysig blend och drar smaken åt det blommiga och jordiga hållet. Mineraliskt med citrus, nötter, exotiska frukter och mustiga kryddor samt en snygg ”fransk” fatkaraktär. Ett vin som är ypperligt till den starka krämiga dippen!

Receptet till våra Fish ’n Chips med vitlök- och cheddardip och pommes!

Jodå, man kan ha både lite ljust öl, bubbelvin och bubbelvatten i frityrsmeten – det handlar om kolsyran för att den ska bli luftig och lätt när den friteras i rapsolja och inte för kletig.

Vitlök- och cheddardip   

 • 150 g riven smakfull cheddar
 • 1,5 dl majonnäs
 • 2 vitlöksklyftor, pressade
 • 1 tsk stark senap
 • lite svartpeppar
 • färsk gräslök, finhackad

Fish

 • 200 g vetemjöl
 • 2 tsk majsenastärkelse
 • 2 tsk bakpulver
 • lite salt
 • 2 dl + ev lite till av något bubbel, antingen öl, vin eller vatten
 • 2-3 dl panko
 • ca 400 g nyfångade torskfiléer delad i bitar (eller något annan vit fisk)  

Rör ihop de torrs ingredienserna mjöl, bakpulver, majsena och salt i en skål och ställ i kylen i en halvtimme. Använd airfryer eller fritös med rapsolja 185° och håll den temperaturen till fisken är klar.  Vispa ihop de kylda ingredienserna med bubblet efter hand till en luftig och len smet. Doppa fiskfilébitarna i smeten och sedan i panko. Fritera tills fisken har fått fin färg. Lätt fisken på en bit papper och låt oljan rinna av. Servera med vitlök- och cheddardip samt pommes. 

Similar Posts