en grillad smörgås

Ibland är det svårt för oss att överge vissa av livets koncept, i alla fall de goda eller kanske snarare de vinnande koncepten. Japp. Jag pratar förstås om de lyckliga stunderna med mat. Och med vin. Det goda stunderna i USA som jag tänker på visar en bild som blir mer och mer tydlig och börjar ta form och på bara ett ögonblick så sjunger min hjärna och min mage i kör …. vill ha nu!  Jag tänker förstås på den extrema och grillade amerikanska ostmackan, Grilled Cheese!

Det är något alldeles speciellt med denna krämiga, smått kletiga ostdröm! I väntans ögonblick, när den nästan är klar. Att se fram emot det smöriga, rostade, frasiga brödet, den rika, smältiga osten och den läckra variationen av smakrika ingredienser som man faktiskt kan ha i och man kan göra den i olika läckra varianter … bara några minuter kvar … känn hur det vattnas i gommen av extas!  

Sen är inte så att jag låter faller i någon slags snobbig matchningstrans med något ”måste-ha-vin”, utan jag håller mig till favoriterna och bryr mig då rakt inte om smakcirkusen som uppstår i munnen. Det finns bara en regel som gäller. Det enkla nöjet med en grillad ostmacka och ett gott vin är ett av de mest magiska glädjeämnena i livet. Vi vet alla att vin och ost i princip är den mest perfekta matchningen ever, så vad kan gå snett?

Och för att du snabbt som ögat nu ska komma igång med att göra en hemgjord grillad ostmacka, så får du här två läckra recept med vintips. En gångbar och god vardagsvariant och en lite mer krävande lyxig och läcker grillad ostmacka, så berättar jag om mina favoritviner som jag skulle välja till. Grillpanna/stekpanna gäller.

Maffioso!

Den italienska vardagsvarianten med krämig mozzarella och salta soltorkade tomater är en soft macka i italiensk stil. Antingen tar du paninibröd eller skivad formfranska. Till 2 mackor.  

 • olivolja
 • 8 soltorkade tomater
 • 4 färska basilikablad
 • 4 dl mozzarella, riven
 • salt & peppar
 • 2 paninibröd

Lägg de soltorkade tomaterna i lite hett vatten i någon minut medan du river mozzarella på rivjärn. Torka sedan av tomaterna med kökspapper och skär varje tomat längs med i 2-3 bitar. Dela paninibröden och pensla utsidan med olivolja och lägg med den oljade sidan neråt i en stekpanna. Lägg på ost, tomater, basilikablad, lite salt och peppar. Pensla den andra utsidan av brödet och lägg på. Sätt på medelvärme och lägg på ett bakplåtspapper på mackorna och ovanpå det sätt en tyngd av något slag, till exempel en burk eller en skål. Efter 2 minuter kollas undersidan så den inte bränns och vänd mackorna. Gör samma med bakplåtspappret. Eller gör allt i grillpanna.

Vintips!

Chianti Il Drago e la Fornace, 2018 DOCG (nr 2074) – 99 kr

Mozzarella är en mild ost, så det gör inget om vinet är smakfullt! Direkt från Toscana kommer denna stiliga Chianti. Välgjord och bra strukturerad vin och ett fräscht och elegant vin med smaker av röda skogsbär, aningen citrus och färska italienska örter och lite peppar.  Matchar perfekt och höjer smakerna ett snäpp!

Klassisk grilled Reuben!

Detta är en typisk amerikansk sandwich som antingen fått namnet efter den kände Reuben Kulakofsky som ägde en livsmedelsbutik i Omaha Nebreaska och där man fortfarande varje år den 14 mars firar Reuben Sandwich Day, men det kan också vara den tysk-judiske Arnold Reuben som ägde den legendariska men numera nerlagda Reuben’s Delicatessen på Park Avenue i New York i början av 1900-talet som skapade mackan. Detta är en populär sandwich som beställa överallt i hela USA. Till 2 mackor.

 • 4 skivor surdegsbröd eller rågbröd
 • en klick smör
 • en burk corned beef eller ”saltrulle”
 • 1 påse surkål
 • 4 skivor lagrad Emmenthalerost
 • 3 msk créme fraiche
 • 2 tsk fransk stark senap
 • 1 tsk agavesirap

Rör ihop créme fraiche, sirap och senap till en dressing, ställ undan. Bre’ alla brödskivorna på ena sidan. Vänd sidan neråt i grillpannan Lägg fört på en sked dressing, sedan 2 msk corned beef samt 2 skivor Emmenthalerost. Lägg sedan på den andra skivan bröd med smörsidan utåt. Tryck till mackorna, sätt på medelvärme kör i 2 minuter eller i stekpanna med bakplåtspapper och tyngd som mackan ovan.  

Vintips!

Wilhelmshof Pinot Noir, 2018 (nr20028) – 149 kr

Både den lagrade osten och det salta köttet kräver ett lätt vin som inte tar över. Surkålen gör sitt till att jag väljer en tysk Pinot Noir från Pfalz. Detta är ett lättdrucket vin som passar till många maträtter. Har en fruktig profil av syrliga körsbär och köttiga plommon samt sandelträ, mynta och nougat. Trevlig lång finish som matchar denna smakfulla macka!

Similar Posts