När Italienska Handelskammaren i veckan bjöd in till den årliga Italienska Vindagen på Grand Hôtel i Stockholm, så var Concealed Wines självklart på plats med hela vårt goda italienska vinsortiment från olika vindistrikt och viner om vi säljer via Systembolaget men även till restaurangerna.

Vi dukade upp våra helflaskor, magnumflaskor, stilla viner, lambrusco och längst, längst fram stod vår tryffelsvamp i glas på snygg parad och det kändes alltid lyxigt att få stå Spegelsalen och presentera de godaste vinerna från norra Italien, Piemonte, Toscana, Emilia-Romagna och Abruzzo.

Allt som är gott att dricka från Italien finns under ett tak i Stockholms lyxigaste sal, ja, då blir det som en italiensk festival med kanongoda tilltugg och massor av vinprat. Vem känner ens en kotte som inte älskar god mat och vin och besökarna den dagen var inga undantag. Humöret var på topp och det var smockfullt i Spegelsalen av Sveriges mest engagerade vinälskare.

På ett sätt är allt så tacksamt och enkelt är det gäller Italien och det gäller väl inte minst vinerna. Dessa röda, smakfulla viner späckade med härliga frukter, lite alkoholstinna och mycket läckra matviner är ju precis sådana viner som vi i Sverige älskar så högt. Det är därför så roligt att visa upp ett gäng nya italienska kvalitetsviner. För nu lanserar vi ytterligare ett flertal viner på Systemet. Men just nu vill jag fokusera på två nya röda viner, ett från Piemonte och ett vin från Abruzzo. Dessa säljs alltså från och med imorgon den 1 december. Det känns helt perfekta till julens stora fester när man behöver hitta ett gäng läckra och prisvärda röda julviner som inte kostar skjortan.

Zambrafmiljens yngre generation

Här får du dagens vinförslag några säkra kort, två goda chokladviner, ett är veganvänligt, kommer från topproducenter för under hundralappen!

Från Montepulciano d’Abruzzo, det lilla området i provinsen Siena i Toscana kommer det Montepulcianovinet, förstås med samma saftiga druva, Madia (2802).

Druvan Montepulciano kommer lokalt från centrala Italien är den 2: e mest planterade röda druvan i Italien efter Sangiovese.  I Abruzzo finns det flera producenter som visar upp en fantastisk potential för att producera dessa mörklila, fruktdrivna chokladviner. Den trendiga vingården Torre Zambra i Villamagna är en av dessa och ägs av Zambrafamiljen som har en förkärlek för de lokala italienska druvorna Montepulciano and Trebbiano.
Madia Montepulciano är ett ungt vin som är medelfylligt och därför passar till mängder av olika maträtter – perfekt när man vill dricka vin till en parad av olika varmrätter. Tänker på både kött och vegetariskt. Ett smakfullt vin med en härlig fruktkompott av mörka bär och frukter som söta hallon och mogna körsbär och torra juliga korinter. Näsan säger lite krämig nougat och allt toppas med en behaglig ton av kaffe. Bra balanserat med fin struktur. Lufta gärna en stund så kommer de fulla fattonen fram ordentligt.

Servera gärna till en grillad lamm-chop, en Steak Minute eller kanske till en smakfull lagrad bit Taleggio. Du hittar mer information på vår hemsida.

Nästa smarriga julvin som lanseras imorgon kommer från Piemonte och den kände vinmakaren Grimaldi Luigino i Diano d’Alba. Vinet är såklart hans Dolcetto d`Alba (2054).

Här får man smaka på ytterligare en lokal druva, den stilfulla Dolcetto. Vinerna som produceras av dolcettodruvan i Piemonte är också kända för att vara fruktiga och fyllda med mörka bär. Vingården Grimaldi har funnits sedan 1800-talet och under fyra generationer i samma område och idag har man 8 kända vingårdar och företaget styrs av ägaren själv och hans söner.

Det granatröda chokladvinet Dolcetto d`Alba har en ljuv t blommig arom och doftar av en fruktkomposition som består av svarta moreller och mörklila blåbär. Fatkaraktären är framträder tydligt och bildar en julig mix tillsammans med peppriga kryddnejlikor och lakrits. Och pssst… har du gäster som bara vill äta vegetariskt så kan du med gott samvete erbjuda detta goda vin som också är veganvänligt. Läs mer om vinet och vingården här. Och till sist. Även detta vin är ungt och eftersom jag är ett ”lufta-freak” så jag säger alltid lufta gärna vinerna, ofta, hellre, mest, alltid!

Similar Posts