Jodå, ikväll skulle det sitta fint med en virre, en japansk blended whisky.

Japansk whisky har blivit lika populär som japanska bilar och japansk elektronik och anime. I Paris lär det finnas en butik, ’Strictly Japanese Whisky’, som endast vänder sig till japanska whisky-fans. Inte en droppe skotsk whisky syns på butikshyllan någonstans. 2019 uppgick den japanska whisky-exporten, både blended och malt, till 19,5 miljarder japanska yen.

Man kan vara petig och konstatera ”en blended är ingen malt” … detta är en helt nylanserad japanska whisky, Niwakami Japanese Blended Whisky (SBnr2697) en trevlig instegswhisky, lätt och fräsch med bra balans.

Visste du att man började göra whisky omkring år 1870 i Japan? Allt började med att japanen Masataka Taketsuru åkte till Skottland och förälskade sig i skotsk whisky. Han jobbade sedermera hos det kända japanska destilleriet Suntory, men grundade 1923 det första japanska whiskydestilleriet och började tillverka japansk whisky för japaner i Japan. Vi prata för nästan 100 år sedan. Det är ingen helighet att japaner fortfarande älskar skotsk whisky. Deras egen whisky är antingen malt whisky eller blended och dricks antingen som skotsk whisky eller i eleganta, blandade cocktails som exempelvis en highball.  

Men tillbaka till vår japanska whisky Niwakami Japanese Blended Whisky. Den kommer från producenten San Foods Co som grundades 1976 i Tokyo. San Foods Co producerar en rad olika whiskys, både blended whisky och single malt.

Den mörkt gyllengula Niwakami Japanese Blended Whisky har blivit något av ett flaggskepp för producenten med sin finstämda smakharmoni. ABV ligger på 40%.

En whisky som har extra-allt i sann japansk anda. Den svagt maltiga doften bjuder på lite ekiga toner och en svag blommighet. Denna whisky är varken bitter eller frän utan är snarare en trevlig avec med nyanserade och kraftfulla dofter och fruktiga inslag av torkad aprikos, apelsinskal, mandelmassa, cederträ, lite söt honung och ett mängder av vanilj.

Efter ett tag utvecklas smaken ännu mer till att omfatta aromatiska gröna äpplen, söta körsbär, ett stänk av honung och kryddor som peppar och kanel. Eftersmaken fortsätter på samma fruktdrivna tema. Denna japanska whisky har en skön ekfatskaraktär och den är lagrad på amerikanska bourbon-fat under tre år.

Man kan kalla detta för en ”internationell” whisky för ingredienserna kommer från olika länder och det är ganska vanligt i Japan. Korn kommer från Japan, ris et från Vietnam och majs från Australien. Den har destillerats både i Japan och i Vietnam, för att sedan blendas, lagras och buteljeras i Japan av producenten.  Men detta gör den verkligen inte till en sämre whisky.

I Japan dricker man ofta blended whisky, även malt, eller all sprit lite lätt kyld till mat och rensar munnen med en klunk vatten mellan tuggorna. Beroende på om whiskyn är rökt eller hur komplexa smaker den här kan man servera allt från ost, kött, kyckling, fläsk eller anka.

Och texten ovan på japanska betyder ungefär ”Ge aldrig upp förrän du nått ditt mål” en ganska bra tumregel inför kvällen. Trevlig helg på er!

Similar Posts