Om du gillar aromatiska och krispigt vita viner som konsekvent håller en toppkvalitet, så tycker du förmodligen om druvor som växer i ett svalare klimat och de vita viner och kanske just kommer från Nya Zeeland. Premiär! Får jag presentera ett sådant intensivt och explosivt Nya Zeeland vin som vi precis lanserat och som heter Te Mata Cape Crest Sauvignon Blanc 2019?

Här, i denna blend är det främst druvan Sauvignon Blanc som spelar huvudrollen men några små, små stänk av Semillon och Sauvignon Gris. Det handlar om en modern variation på den klassiska vita Bordeaux-blenden där man lekar med Sauvignon Blanc och några andra Bordeaux-druvor för att få fram dessa fräscha, smakfulla vinstilar.

Sauvignon Blanc är mycket populär bland Nya Zealands vinmakare och druvan är också den druvan som satt Nya Zeelands viner på kartan för sådär 20 år sedan. I princip var det franska missionärer som redan kom till Hawke’s Bay på mitten av 1800-talet som tog med sig de goda druvorna dit. Men även Nya Zeeland drabbades av den vinförstörande bladlusen, så det tog tills sådär tills 1920-talet då man gradvis kunde se en expansion. När sedan australiensiska och amerikanska företag såg en potential för att göra fantastiska viner just här och började investera i Nya Zeelands vinindustri – ja, då var saken biff.

De senaste 2-3 decennierna har Nya Zeeland viner haft en enorm tillväxt i export och popularitet. Nya Zeelands vinexport har gått från 18 miljoner NZD 1990 till en estimerad ökning i år till fantastiska 2 miljarder US$.

Sauvignon Blanc har varit en av mina favoriter när det gäller vita viner under flera år och Te Mata Cape Crest Sauvignon Blanc 2018 (nr 6570) är precis ett sån’t där torrt Sauvignon-vin avsett för att drickas inom några år efter årgång, men med en handfull av de allra finaste druvorna som finns att uppbringa. Jag har druckit många fantastiska viner av Sauvignon Blanc under åren och detta är ett av dessa viner. Tidigare årgångar av detta vin har fått höga poäng av Robert Parker, Jamie Goode, Decanter, Jancis Robinson och Bob Campbell för att bara nämna några internationella kritiker.

Man skulle kunna sammanfatta detta eleganta vin med orden intensivt aromatiskt och fräscht. Te Mata Cape Crest Sauvignon Blanc en fatlagrad Sauvignon Blanc som verkligen symboliserar Nya Zeelands häftiga, moderna Sauvignon Blanc viner. Man möts av ett mycket nyanserat och välbalanserat vin med aromer av frisk citrus, olika stenfrukter, med tropiska inslag, örter och fina fattoner. Mineraliskt fräscht och ett avslut med en något krämig läcker ton.

Te Mata Estate på norra Nya Zeeland ligger i vinregionen Hawke’s Bay, den näst största vinregionen och där man gjort riktigt schyssta viner sedan 1851. Hos den här producenten handplockas druvorna som har odlats under strikta ekologiska förhållanden, alltså ingen kemisk gödsel alls. Men då är också druvan Sauvignon Blanc i sitt esse, när den mår allra bäst och får mogna ostört och ifred och producenten får en koncentrerad och mycket uttrycksfull druva att jobba med.

Lär känna vackra vinregionen Hawke’s Bay lite bättre och sen denna korta video!

Similar Posts