Visste du att 6 962 m höga Aconcagua i Argentinas Ander är den högsta toppen i hela Amerika? Det inkluderar båda kontinenterna, nord och syd.

I Mendoza fungerar Anderna som en barriär mot Stilla havets fuktiga vindar och ger perfekta förutsättningar för att odla vin. Här finns ett samspel mellan höga höjder, ett härligt kontinentalt klimat, den heterogena jorden och snösmältningen som förstås tillför vatten. Därför producerar Argentina alldeles utmärkta viner och har blivit en vinproducent som idag är mer intressant än någonsin tidigare.

Vi åker till Mendoza som ligger vid foten av Anderna och har 75% av de totala vinarealen i Argentina och det gör Mendoza till det viktigaste vindistriktet och faktiskt till en av de största vinproducenterna i världen.

Men vi behöver förstås inte resa till Mendoza även om det hade varit trevligt i sig. Det räcker med att gå till närmaste Systembolag och handla julens nyaste och läckraste söta dessertvin till det absoluta superpriset, 89 kr och med det roliga namnet Chacabuco. Denna vecka är vi stolta att få lansera Chacabuco Natural Sweet Chenin Blanc 2020 från familjebodegan Los Haroldos i Mendoza. Detta är en bodega som grundades 1939 och gör vita, röda, rosé och mousserande viner samt detta dessertvin. Druvor som man använder sig av är såklart Argentinas stjärndruva Malbec och exempelvis Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz, Torrontés, Chardonnay…

Los Haroldos har sedan flera år etablerat sin viner hos de främsta vinkritikerna i världen, som till exempel Tim Atkin och James Suckling, som båda gett ett antal viner från Los Haroldos skyhöga poäng.

Chacabuco är ett så kallat Dulce Natural som är ett naturligt sött dessertvin som i det här fallet helt är gjort på druvan Chenin Blanc. Dulce Natural är oftast ganska lätta viner. Detta vin har endast 7,5% alkohol och de är naturligt sött vitt vin utan tillsatt raffinerat socker. Den söta smaken i vinet kommer endast från druvorna!  

Dulce Natural är den typen av viner som latinska länder i Sydamerika är så förtjusta i, men även i Spanien dricks dessa viner till söta desserter och bakverk men också om aperitif till en skål rostade nötter. Vita chokladdesserter är en självklar kombo eller pistageglass med saltkaramell.

Vi tänkte idag njuta mer av det ljuvliga, nylanserade vinet och bjuda på ett glas Chacabuco Natural Sweet Chenin Blanc 2020 och servera till ett gäng hemmagjorda friterade Churros. Och du får självklart receptet!  

Chacabuco är ett fantastiskt lätt, fräscht och livligt vin, en charmknutte med en ljusblek färg, nästan vit med gröna, läckra stänk. Det ser ljust och rent ut och den något blommiga smaken tar nyanser från tropiska frukter, gröna äpplen, melon och vit persika. Allt toppas med ett stänk av fläder och honung med möjligtvis någon liten ton av gräs.

Vinet är mycket lättdrucket med en pärlande framtoning som delvis jämnar ut den härliga sötman och framhäver en balanserad syra.      

Nog den smarrigaste efterrätten som finns är Churros, om de är hemmagjorda, förstås. Spanskt, men äts över hela Sydamerika där man kan handla dem på alla marknader.

Du behöver:

  • 250 ml vatten
  • 50 g osaltat smör, tärna i små kuber
  • 1 msk strösocker
  • en nypa salt
  • 1 stort ekologiskt ägg
  • ½ tsk vaniljextrakt
  • 2,5 dl vetemjöl
  • ½ tsk vaniljextrakt
  • rapsolja till att fritera  

Till garnering: 1 dl strösocker och 1 tsk mald kanel blandas i en skål.

Gör smeten genom att blanda ihop vatten, smör, socker och salt i en kastrull och koka på medelhög värme. Sänk värmen och tillsätt mjölet och rör om hela tiden men slickepott så smeten blir riktigt slät.

Lägg allt i en skål för att svalna ordentligt, minst 5 minuter och tillsätt vanilj och ägg i mjölblandningen. Mixa sedan allt direkt med handmixer.

Rör om i smeten för att göra den jämn igen och häll upp allt i en spritspåse. Super om du har en spets med definierade stjärnspetsar som kan spruta ut klassiskt, perfekta Churro-pinnar i den heta oljan. Du kan förstås göra dina Churros i en air-fryer, men använder du vanlig fritös eller friterar i en stor kastrull ska du börja med att hetta upp oljan ordentligt.

Du sprutar ut ungefär 12-15 cm och klipper av med sax så de hamnar som längder i oljan. Fritera tills de är gyllenbruna, ca 2 minuter per sida och ta sedan ut dem och lägg på kökspapper så oljan får rinna av. Rulla sedan i sockergarneringen. Servera varma.

Similar Posts