Vin och pizza. Visst är det nästan alltid så att man beställer sin pizza tillsammans med ett klassiskt italienskt rödvin för det verkar var en given kombo. Druvan Sangiovese, Chianti, bastflaska, Valpolicella, Barolo, Barbera … druvor och regioner om vartannat, så länge det var italienskt, rött och medelfylligt.  

Självklart finns ingen guldregel vilket vin man ska ta till sin favoritpizza. De flesta italienska viner är bra alternativ tillsammans med pizza. Men idag finns det nästan lika många olika typer av pizzafyllningar som det finns vinstilar. Fyllningar med olika ostar, skaldjur, pepperoni, vegetariska, kebab, pizza bianca … de säger sig kanske självt att man kanske bör variera vinet för att få det helt perfekt?

Det finns ett vin för varje typ av toppning, oavsett vilken pizza du helst äter, så titta lite extra noga på vinet nästa gång för till och med ett fyndvin kan vara ett galet bra val till nästa pizzamiddag. Och kanske, kanske kan du även välja ett helt annat vin än just rött?

Så varför inte experimentera lite och välja några olika passande viner. Det har vi gjort och vi har gjort en smaklathund till några av de fyra mest populära pizzorna – så här blev det!

Ost, ost, ost!

Allt från milda till kryddstarka ostar. Oavsett du väljer den traditionella Margeritan, med extra ost eller utan, eller går direkt på en Quattro formaggi, ”fyra ostar”, en krämig topping av fyra sorters smakfulla ostar som vilar på en bädd av kryddig och syrlig tomatsås med balsamico kryddor.

Här behövs ett äkta ostvin! Det fylliga och kraftfulla San Claudio II Vino Nobile di Montepulciano från Toscana är helt rätt kombo! Först och främst av druvan Sangiovese, i Montepulciano med druvan Canaiolo Nero och en liten mängd av druvan Mammolo – riktigt stronga druvor alla tre. Det gör att vinet är smakfullt och fruktigt och vinet bryter av på ett finstämmigt sätt mot den krämiga osten. Man smakar mycket mörk frukt och goda, mjuka tanniner.

San Claudio II Vino Nobile di Montepulciano 2015 | nr 2022 | 189 kr

Kryddstark pepperoni!  

En pepperonipizza som ibland heter Calabrese är en enkel pizza med få ingredienser och den är en smakfavorit för många av oss. Förutom skivor av pepperoni, den rätt kryddstarka italienska salamikorven, vars röda färg kommer från paprika, så innehåller den lite gul lök, mozzarella och tomatsås.

Är du riktig pepperoni-älskare så får inte vinet tar överhanden. Då väljer vi ett privärt, modernt med klassiskt pizzavin som Chianti Il Drago e la Fornace som är lätt och smakfullt utan att bli för rustikt. En kryddig Chianti från Toscana med många röda frukter, romrussin, kakao och salvia. Vinet har en nyanserad och utvecklad smak men ändå en pigg profil då den både är gjord på den kraftfulla röda Sangiovese med en del av en läckra vita Trebbiano.

Chianti Il Drago e la Fornace 2018 | nr 2074 | 89 kr

More is more!

Quattro stagioni betyder “de fyra årstiderna” och är en pizza som är indelad i 4 lika delar och innehåller en salig blandning med allt från räkor, skinka, musslor till champinjoner. Mitt på ligger oftast dessutom ett kronärtskockshjärta! En pizza för den bortskämde som vill smaka på allt.

Här behövs också ett vin med extra tryck! Då dricker vi italienska Sam Miranda (fast från Australien) som bjuder på en läcker blend av druvorna Sangiovese och Barbera.  Även vinet har extra allt: mycket mörkfruktigt, strong fatkaraktär, det är pepprigt och fullt med fräscha italienska örtkryddor och vanilj. Detta är en perfekt vinpartner till den glupska pizzan. Smakfullt med härliga eftersmaker!

Sam Miranda Sangiovese Barbera 2018 | nr 2481 | 119 kr

Pizza Bianca!

Detta är en rustik ”vit” pizza som ofta är helt vegetarisk och inte innehåller den traditionella tomatsåsen. Här kan man hitta ingredienser som bland annat crème fraiche och ostar som ricotta, taleggio, mozzarella eller getost och fräscha, krispiga grönsaker som svamp, sparris, rödlök, purjolök, rödbetor … bara fantasin sätter gränserna!

Du som väljer en Pizza Bianca kanske kan tänka dig ett lätt, fräscht, och varför inte kalorisnålt vitt vin från Sydafrika? Då föreslår vi ett lättvin Four Cousins Crisp White, med 8,5% alkoholhalt. Vinet gör skäl för namnet: det är krispigt, fruktigt och syrligt med smaker av bland annat krusbär, nässlor och citrus. Druvor: mest Colombard och lite Chenin blanc, lätta, smakfulla och livliga druvor som ger vinet en god, lite spritsig framtoning.

Four Cousins Crisp White 2020 | nr 5150 | 69 kr

Similar Posts