Jag får väldigt ofta den frågan. Jag tycker att jag förtjänar att dricka ett bra vin, inte nödvändigtvis ett dyrt vin, men ett gott vin. För mig gäller det att hitta ett vin som jag blir lycklig av. Klart man kan anteckna info om regioner och druvsorter, läsa etikettens baksida på flaskan – men vem hinner det? Och vem kommer ens ihåg namnet på det där goda vinet förra fredagen på middagen med svärföräldrarna? Det gör vi inte.

För mig verkar många mest välja intuitivt och mindre rationellt när de greppar efter första, bästa flaska, oftast i ögonhöjd. Hmm, och med en snygg etikett, dessutom… (visste du att 63% väljer efter etikett?) Senare hemma kan man förstås bli besviken eller otroligt nöjd! Mycket har att göra med de känslor och situationer när man dricker ett speciellt vin. Några tips på vägen för att hitta det bästa tänkbara vinet!

Ta ett foto med mobilen!

Kom ihåg vad du dricker! Men vem tar egentligen fram penna och papper på en middag? Använd mobilen och ta ett snabbt foto av flaskans etikett, så är det bar att enkelt kolla framför datorn hemma eller på Bolaget nästa gång du är där. Detta är en bild på ett gott vin och för säkerhets skull med en stilsäker etikett:

Riojavinet Joven Heredad de Berganzo (nr 2113)  har precis lanserats på Bolaget. Här finns en röd kraftfull druva, Tempranillo och lite av en vit frisk druva, Viura, ett druvsamarbete som gör att detta vin känns särskilt fräscht och modernt. Aromatiskt och fylligt, av björnbär och blåbär, ett stänk av vanilj och lättkryddat av salvia och dragon. Ett gott och ungt vin redo att drickas nu!

Vid vilket tillfälle ska vinet drickas?

Köper du ett vin till en specifik middag eller kanske bara för att sippa på när du umgås med dina vänner? Det kanske blir två olika vinval? Vi läser ofta i vinmagasin när kända vinkritiker ger poäng, ibland på en universell kvalitetskala, men i själva verket har vi alla vår egen favoritskala. Det kan handla om druvor, vinstil eller om land/region. Precis så är det när man väljer ett vin till ett speciellt tillfälle. Om det nu för en middag som pasta med räkor och vitlök eller en wienerschnitzel med pommes, väljer du kanske ett vitt vin till räkorna och ett lätt rött vin till det ljusa köttet, men du kan faktiskt också välja exakt samma vin! Det här till exempel:

Det knastertorra, smakfulla och eleganta Graf Von Weyher (nr 2190)  är en Sauvignon Blanc, som passar fint till både ljust kött, fisk och skaldjur. Den fungerar till nästan allt från stekta grönsaker till vitt kött, kyckling, fläskkotlett och till ostbrickan, i synnerhet lagrade ostar och gärna ostar med vitlökssmak och getostar. Och med rätter som smaksätts med basilika, mynta, dragon, timjan, fänkål, dill, gräslök, rosmarin, saffran, gurkmeja, koriander.

Hur mycket får vinet kosta?

Det här är förstås en individuell fråga och kanske ger du dig själv två olika svar, kanske lite beroende på när i månaden du frågar sig själv. Det är en räddare i nöden att ha två eller tre viner som är smaksäkra och har ett bra pris. Med smaksäkra menar jag att det handlar om druva eller vinstil som många tycker om. Tänk dig att du gillar druvan Pinot Noir, då hade jag tagit en bild på denna etikett:

Läckra Wilhelmshof Pinot Noir (nr 20028)  från en av Tysklands mest premierade vingårdar i Pfalz, är en prisvärd !!! välgjord, lätt och smakfull Pinot Noir med en fruktig profil. Vinet är alltid en räddare i nöden och sprängfyllt av mörka, mogna bär och frukter. Ett elegant vin med snygga fattoner oh en trevlig finish.

Men stopp ett tag! Pris kontra kvalitet?

Fokusera inte enbart på priset. Visst är fyndpriser är bra, men ibland känner man sig mer lyxig och mer extravagant. Man tänker på ostbrickan som dyra mögelostarna och …. jo, då självklart kan man kosta på sig ett dyrare och ’finare’ vin). Jag tror inte på att köpa med status och nödvändigtvis tro att man då garanterat får ett kvalitetsvin om man betalar mycket. Med det sagt så lägger även jag lite kosing på ett utsökt och exceptionellt vin inför vissa tillfällen, som denna magiska Bordeaux:

Det prisade Margaux-vinet La Dame de Malescot 2016 (nr 5491)  kostar 369 kr och det är värt varande krona! Ett riktigt finvin från 3ème Cru Classé slottet Château Malescot-St-Exupéry i Haut-Médoc. Fyllig, smakfull och generös Bordeaux av druvorna Cabernet Sauvignon, Merlot och Cabernet Franc gör det komplext i stil med smaker av söta röda frukter och dova kryddiga örter med en utpräglad mjukt rostad fatkaraktär.

Våga prova något helt nytt!

Detta är den mest riskfyllda strategin för att hitta ett nytt favoritvin. Fördelen med att prova ett nytt vin eller en ny druva är att du inte har någon referensram, så du kan faktiskt bli positivt överraskad. Genom att göra det kan du hitta en riktig pärla, som det här:

En Chardonnay på 250 ml burk? Jajamen, och den är dessutom riktigt god! Vinette Chardonnay (nr 2299)  kommer från Sydafrika och är en frisk och fräsch Chardonnay med gröna äppelaromer, krusbär och citrus. Burken är faktiskt både bekväm, lättillgänglig, ekonomisk och en ekologisk förpackning. Burken är nämligen bättre för miljön, eftersom de tillverkas av återvunnet material och burkar är lättare än glas att återvinna!

Similar Posts