Mousserande vin hör väl till de festligaste stunderna i livet, då när vi vill och kan kosta på oss lite mer lyx utöver det vanliga. Eller? Kan man inte bara unna sig en flaska bubbel även på en vardag? Behöver den kosta mucho och måste det nödvändigtvis vara champagne? Svaren på frågorna är nej, nej och nej. Inte om man öppnar en flaska Tobacco Road Sparkling Chardonnay (nr 7942), ett moderat fizz med fräsch, antingen det är vardag eller fest.

Man kan faktiskt överraska med lyxiga bubblor precis varje dag, om man vill. Ett glas mousserande vin kan göra vilken situation till en speciell stund. Häll upp ett glas, titta på färgen, dofta oh smaka aromerna och, sist men inte minst, njut av att se de festliga bubblorna i glaset.

Visste du att mousserande viner har funnits sedan antiken? Men då uppfattade man inte helt finessen med bubblorna och trodde att dessa viner var sämre än stilla viner eftersom de tappades innan jäsningen var klar, så att de jäste en gång till. Flaskor exploderade och det blev oftast totalt kaos.

Men så långt senare kom någon smart person på att man kunde kontrollera den andra jäsningen utan problem och få ett riktigt gott vin som resultat. Lite osäker på om det var i England på 1600-talet då Christopher Merret gjorde anspråk på upptäckten av en jäsning i flaskan till The Royal Society 1662 eller om det var i Frankrike, när benediktinermunken Dom Pierre Pérignon, ungefär samtidigt i en källare i klostret Saint-Pierre d’Hautviller i Champagne-regionen utvecklade den så kallade champagne-metoden; la méthode champenoise och ”drack stjärnor”, som han sa. Det är kanske vara en kul legend, men tidsmässigt där någonstans, så föddes nog det första ordentligt goda mousserande vinet som man ville dricka.

Idag vet vi att inte alla goda mousserande viner är just Champagne som kommer från regionen Champagne. Goda smakfulla och inte minst prisvärda alternativ görs över hal världen. Spanien har sin Cava, Italien sin Prosecco och olika Spumante, Tyskland har sin Sekt och till och med Ukraina har sin Krimsekt.

Ta en vanlig dag, kanske till och med en dag när vi bara vill koppla av en stund mitt i allt vardagskaos. Tänk dig då att hälla upp ett glas av en elegant och lyxig bubbel-Chardonnay som Tobacco Road Sparkling Chardonnay. Kostar 70 kr och finns i mängder av Systembutiker. Oddsen är att den även finns där du finns.  Du kan kolla här >>

Det är den fräscha smaken som gjort denna Chardonnay så populär både till vardag och fest. Här smakar man en bouquet av rena aromer av pigg citrus, syrliga äpplen och päron med ett stänk av örter som körvel och dragon. Detta är ett fräscht och mineraliskt vin från de australiensiska vinmakarna hos Gapted Wines i Alpine Valley i vinregionen Victoria.  Detta Chardonnay-bubbel har en bra struktur och fin balans mellan den friska syran och den digna frukten och har ett härligt, glittrande och uppfriskande avslut.

För att göra den där vardagen lite mer speciell och uppskattad så här i pumpatider, så kan du snabbt ta några skivor av en liten fast, gul matpumpa som nu finns i butikerna och rosta tillsammans med lite örter. Detta täcker till 2 pers.

  • 1 stor gul butternut squash eller 2 mindre gula pumpor
  • olivolja
  • balsamvinäger, gärna lagrad
  • salt, malen svartpeppar, några kvistar färsk rosmarin  
  • 1 dl pumpafrön

Sätt ugnen på 225°.

Dela pumpan och skrapa ur kärnorna, kasta dessa och lämna kvar skalet på pumpan. Dela den i 3-4 cm tjocka skivor. Lägg på en bakplåt med bakpapper och ringla olivolja över. Krydda med salt och peppar. In i ugnen ca 30 minuter och vänd på pumpaskivorna efter halva tiden. Krydda även på den sidan. Pumpaskivorna ska vara gyllenbruna.

Under tiden rostar du pumpafrön i en stekpanna i någon minut. Rör om kontinuerligt så det inte blir svarta, men bara lite puffade och bruna. Lägg sedan fröna på en tallrik och strö på salt.

Lägg pumpaskivorna på ett fat och ringa lite god balsamvinäger över. Strö över de rostade pumpafröna och lägg på några blad färsk rosmarin.

Similar Posts