En flaska vin med stjärnor

I veckan släppte Longridge Wine Estate sitt kultvin Ekliptika 2017 (nr 92108). Varje höst får även vi i Sverige vår andel av den globala tilldelningen, för vinet görs endast i liten skala. Och varje år händer samma sak, internationella kritiker, Masters of Wine och kända vinmagasin klappar händerna. På bilden syns den brittiske MW och vinjournalisten Tim Atkin, kritikern, journalisten och MW Jancis Robinson samt kritikern och redaktören, amerikanen James Suckling. Tre av världens vinauktoriteter och go-to-människor om man vill veta något alls om gott vin. Dessa tre är bland de som under flera år har gett vinet Ekliptika skyhöga poäng långt över 90/100.  

Tre kända vinkritiker

Detta är ett ikoniskt vin som man verkligen inte vill missa. Det är lustigt att vinet fått kultstatus runt om i världen och då kan man ju kanske undra vad som gör att ett vin får internationell kultstatus? Det måste ju vara något alldeles extra? Druvorna är de traditionella Bordeaux-druvorna Cabernet Franc, Merlot och Cabernet Sauvignon, i och för sig en snygg blend, dock inte på något sätt unik.

Några starka, viktiga parametrar spelar förstås in.

vinet ekliptika

#1 Vinet måste smaka helt underbart!

Förutom att vinet måste smaka riktigt gott och det är inte bara en årgång som ska smaka komplext gott, utan det ska smaka gott, årgång efter årgång … ingen faller i farstun för en gång, så vinet måste konsekvent hålla samma fina kvalitet över tid. Hög svansföring, alltså, år efter år.

Få se nu. Longridge Wine Ekliptika är verkligen ett elegant vin med sofistikerade smaker, år efter år. Komplext, fylligt och tätt, mörkrött i färgen och det har en smakfull fruktpalett av mörka, saftiga frukter som svarta vinbär och mogna plommon men det är nog de sekundära och tertiära aromerna som bidrar till att ge vinet en unik profil: nyanser av mustiga franska kryddor, rökig tobak, murrig svart jord, nyvässad blyertspenna, ekfat… magnifika aromer. Dessutom har Ekliptika givetvis en superfin balans mellan syra med tydliga, mjuka tanniner och en lååång finish som varar.

#2 Terroir

En annan parameter är omgivningen, där vinstockarna växer, alltså stockarnas specifika livsmiljö. Detta är vinets terroir och det ger vinet unika egenskaper och karaktär, från druva till flaska.

Longridge Wine Estate ligger i kända vinregionen Stellenbosch i Sydafrika som har de bästa förutsättningarna vad gäller jord och klimat. Sönderdelad granit över lerjord på sluttningarna av berget Helderberg, där stockarna måste nå djupt ner för att få vatten i den mycket varma middagssolen och samtidigt njuta av svala bergsvindar på kvällen. Men gissa om detta ger mogna, saftiga vindruvor!

ett glas rödvin och en fjäril

#3 Vinifiering

Ekliptika är mycket välgjort vin som lagrats 24 månader på franska ekfat. Men det är verkligen inte allt. Det är ett ekologiskt men också ett biodynamiskt vin, där människan ingriper så lite som möjligt i själva vinplantan.  Förstås inga GMO, kemiska gödningsmedel, svamp-och ogräsbekämpningsmedel eller insekticider. Man odlar, beskär, vilar och skördar helt efter månens faser och på vissa dagar. Komposten är naturlig, det är boskap som håller vinstockarna rena från skadliga insekter. Dessa biodynamiska metoder ger utslag på hur vinet kommer att smaka till slut, men det ger också ett lågt skördeuttag och värnar om miljön.

#4 Vinmakaren

Det är inte bara vinet som har kultstatus, det har även stjärnvinmakaren, Jasper Raats, en kompetent, duktig och populär vinmakare inte enbart i Sydafrika, Australien och på Nya Zeeland. Han har arbetat hos ett flertal kända vinproducenter både i nya och gamla vinvärlden och i team med några av världens kända vinmakare. Enkelt skulle man kunna uttrycka det som att: det Jasper inte vet om biodynamiskt vinmakeri, är inte värt att veta.

vinmakaren Jasper Raats
Jasper Raats, vinmakare

Jasper har inte bara förändrat vingården sedan 2011 till biodynamiska odlingar utan han skapar utomordentligt välgjorda viner på en internationell och konkurrenskraftig marknad. Det har han alltid gjort. Idag är han delägare och driver Longridge Wine Estate. Och det är inte enbart vinet Ekliptika vi menar heller. Hans höga målsättning har gett Longridge Wine Estate fantastiska viner, både röda och vita, som alla fått mycket bra kritik med toppoäng över 90 av 100 på skalan.  

Några få flaskor finns i systembutiker runt om just nu, men inget varar för evigt. Varje år säljer vinet slut på ett kick, så passa på!

Similar Posts