Visst är en mousserande Crémant ett jättegott bubbelval?

Visste du att ordet Crémant ursprungligen faktiskt kommer från regionen Champagne när man beskrev mousserande viner som inte mousserade lika häftigt som Champagne. Då talar man om trycket i flaskan. En Crémant har mindre än 4 bar i atmosfäriskt tryck, Champagne ligger på sådär 5-6 bar. 

Men sedan 1985 har Crémant inget med Champagne att göra och det goda bubbelvinet produceras nu i ett flertal franska Crémant regioner: Crémant de Alsace, Crémant de Loire, Crémant de Bourgogne, Crémant de Bordeaux, Crémant de Jura, Crémant de Savoie, Crémant de Die och Crémant de Limoux.

Det är i dessa regioner som man gör detta typiska, franska mousserande vinet som tillverkas enligt den traditionella metoden – men som alltså inte är Champagne.  

Det finns en del likheter, bland annat måste druvor skördas för hand, den andra jäsningen måste ske i flaskan, precis som med Champagne. Man får endast använda vissa druvor men vilka druvor kan däremot variera från region till region. Pinot Noir, Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay, iband Poulsard för en Crémant Rosé och man kan till och med använda Riesling.

Personligen älskar jag att dricka och bjuda mina vänner på Crémant. Jag kan leva med det mindre bubbeltrycket och min plånbok kan definitivt överleva resten av månaden om jag väljer en Crémant! Ett prisvänligt alternativ till Champagne om man har några gäster på fiskmiddag och vill lyxa till det.

Men hur smakar en Crémant? Är den torr eller söt?

Crémant kan vara mycket torr som Brut Nature eller Extra Brut till och med, men den finns också som Demi-Sec, men den skulle jag inte välja till fisken…  ????

Om du inte redan har provat vår läckra Crémant du Jura (nr 74365) från Château Béthanie i östra Frankrike och Jura AOP – då hoppas jag att du verkligen gör det!

Jura är Frankrikes minsta vinregion och här har man gjort denna typ av mousserande vin sedan 1700-talet, men 1995 fick man en egen officiell appellation och då fick man sälja sina mousserande viner som Crémants. Idag är vinet så populärt att 1 av 4 flaskor säljs som Crémant.   

I Jura har man bestämt att en Crémant till minst 50% måste innehålla Chardonnay, så vår torra och vita Crémant du Jura är en Blanc Brut som innehåller 60% Chardonnay och 40% Pinot Noir. Precis om en finare Champagne, kan man säga.

I Jura gör man bara vita Crémant-viner och det är Château Béthanie på det äldsta vinkooperativet i Frankrike, Fruitiere Vinicole D’Arbois från början av 1900-talet, som har producerat denna sagolika och världsberömda Crémant, som vi är jättestolta över. Ett friskt, fräscht vin som är välgjort, snyggt balanserat och med mineralisk elegans från Juras kalkstensrika berg.

Krispiga Crémant du Jura har en tjusig ton av fruktträdens vita blommor, saftiga vita persikor, gröna äpplen och syrlig havtorn. I doft och klunk känner man ett stänk av nybakad brioche. Det är smakfulla, livliga och bubblor jag beskriver här och vinet har trevlig pärlande mousse. 

Similar Posts