Malagas söta viner

Söta spanska viner är verkligen världsberömda dessertviner och man kan hitta dessa över hela Spanien, där varje region producerar sina unika söta viner. Här har Spanien kommit långt under de senaste decennierna med många viner som fått mycket uppmärksamhet internationellt. Och de håller förstås även bra priser.

När man tänker på spanska söta viner, så tänker man kanske framförallt främst på deras sherry från Jerez som är mest kända internationellt och gjorda på den prominenta druvan Pedro Ximenez, både torra och söta sherry.  Men det finns även andra söta stilar som är populära från Montilla-Moriles och Malaga som producerar också några läckra rika söta viner som är väl värda att prova.

Malagas söta viner

Malaga är kanske mest känt som turistmål, men i de tre underegionerna La Axarquia, Montes de Malaga och Zona N, produceras fantastiska söta spanska viner och gissa vad du har tur! För det finns ett riktigt gott, spännande och mycket prisvärt starkvin från Malaga och topproducenten Dimobe att beställa på Systemet, det söta, läckra Señorío de Broches (nr 6460) som är ett Vino Dulce Natural Moscatel med en alkoholhalt på 15%.

sött vitt vin och ost

I Spanien kallar man generellt starka och söta viner för Vinos de Licor som har tre undertyper, Mistela, Vino Dulce Naturale och Vino Generoso de Licor, där antingen alkohol tillsätts före, under eller efter jäsningen. Men i Málaga kallas de söta vinerna Vino Dulce Naturalmente och alkoholen och restsockret kommer enbart från druvan, inget annat tillsätts. Ofta är dessa viner gjorda av naturligt söta soltorkade druvor som Moscatel om de är vita viner och Garnacha om det handlar om röda viner. Moscatel är en härlig druva som i sig själv bjuder på nyanser av honung, apelsinskal, torkade aprikoser och cappuccino. Dessa viner har varit populära i århundraden och katolska präster använde dem i mässan som kyrkvin. Ett tag där på 1800-talet minskade intresset för söta viner, men idag är de moderna söta och komplexa vinerna från Málaga i ropet igen.

Producenten Dimobe

Málaga är en av de äldsta vinproducenterna av söta viner i Europa och produktionen koncentreras mellan byarna Frigiliana och Vélez. Jag tror att det endast finns 16 vingårdar här men deras viner är å andra sidan världsberömda. Producenten Dimobe och Bodegas Antonio Muñoz Cabrera är en av de kända vingårdarna, en familjeägd bodega i östra delen av Málaga som grundades redan på 20-talet. Senare gick gården från far Juan till sonen Antonio, som idag äger och driver företaget. I slutet av 70-talet moderniserade man gårdens hela produktionsmaskineri kraftigt och lade upp planer för att expandera internationellt.

en flaska Senorio de Broches

Det kritikerrosade vinet Señorío de Broches

Señorío de Broches är ett guldgult, tätt och komplext starkvin, gjort till 100% av druvan Moscatel de Alejandría, en druva som ger vinet dess naturliga sötma. Ett smakfullt veganvin utan en massa tillsatt socker, laddat med exotiska aromer som ananas, mango, papaya och fikon. Söta toner av nougat blandas med syrlig söt balsamico. Detta är ett medelfylligt med bra syra och till ett utmärkt pris. Detta dessertvin har en fräsch och frisk smak samt en bra stamina med en fin söt finish.

Señorío de Broches fungerar precis lika bra med smakrika ostar som Manchego och Iberico eller till salta mögelostar. Vinet passar också bra till söta efterrätter, tårta eller särskilt tillsammans med stenfrukter, som persikor eller aprikoser. Bör gärna serveras lite kylslaget, vilket gör det perfekt under varma sommarmånader men även som avslut efter en god festmåltid på vinterkvällar framför den öppna brasan.

Similar Posts