Vilket vin väljer du helst med grillad mat? Väljer du alltid samma vin eller försöker du para ihop lite beroende på vad du ska grilla?  Oavsett om du älskar skaldjur, grönsaker, kyckling eller kött, så finns det faktiskt ett vin om fungerar för alla rätter, vad det än är.

Lite utanför boxen tycker jag också att man ska titta. Man behöver inte alltid välja så traditionellt, exempelvis alltid ta ett vitt vin till fisken. Tänk på att man faktiskt lan våga att gå utanför ramarna och ta ett rött vin om man vill det… Här är mina 4 grilltips!

Lättare grillat/sallader/kyckling

Men vi kan väl börja med att grilla lättare mat, som exempelvis en fräsch grillad isbergssallad, grillade auberginer eller sotad kycklingfilé med padrones ….

Mitt tips:

Jag föreslår att till lättare sommarmat även hålla vinvalet lätt och fruktigt. Four Cousins Crisp White (nr 5150) med pris 69 kr är precis som det låter, ett krispigt och lite blommigt fräscht vin från solen i Sydafrika fullt med citrus, fläder och gröna, syrliga frukter. Det bästa av allt: 8,5%. Lätt och klunkfriskt!

Grillade räkor/skaldjur/sea bass

Till nästan alla skaldjur skulle jag nog föredra ett traditionellt vitt val av vin. Till exempel tänk på helgrillad och örtfylld sea bass, grillade pilgrimsmusslor eller crab cakes…

Mitt tips:

Från trendiga AVA Russian River i Kalifornien kommer en lyxig och komplex Chardonnay! Fritz Russian River Chardonnay (nr 6649) pris 349 kr. Kritikerrosat, elegant och mycket speciellt kultvin som smaker av fräscha gröna frukter blandat med örter och crème brûlée. Härligt fatrostad!

Till laxen/ öring /makrill/sardiner

Det finns fisk och fisk och sedan finns det röda viner och röda viner. Jag tänker på några av våra allra käraste fiskar, som laxfamiljens fiskar, med många goda matfiskar som exempelvis öring och även om du grillar en tonfisk eller en makrill.

Mitt tips:

Feta fiskar som lax och Pinot Noir har blivit en jättepopulär matchning! Javisst kan ett vitt Beaujolais-vin eller en Gamay passa fint men håll med om att det är något speciellt med ett lätt och medelfylligt rödvin som en Pinot Noir. Vi har en lätt, smakfull och matglad Pinot Noir från Pfalz, Wilhelmshof Pinot Noir (nr 20028) till ett bra pris, 149 kr. Subtil bouquet av mörka björnbär och köttiga plommon. Allt kryddat med sandelträ, mynta, kanel, pomerans och nougat. Lättdrucket till fisk!

Till kött/assado/korvar/lamm

Ett rött, köttigt vin som skapar balans både till grillade lammkotletterna, kebab eller entrecôte, samt marinad och såser.  Vinet ska framhäva det allra bästa men om du väljer ett rött vin och det är varmt ute, se till att kyla flaskan kort innan du serverar, speciellt om vinet är lite kraftigare, lite komplexare.

Mitt tips:

Det ska vara stramt och balanserat, eller hur? Vårt kritikerrosade Toscana-vin Brunello di Montalcino Fattoi (nr 3097) för 269 kr är ett typiskt Sangiovese-vin med komplex karaktär och passar bra till alla maffiga kötträtter. Suveränt matvin med utpräglade fattoner och mustigt aromatiska smaker av saftiga frukter som mörka körsbär, nougat, kanel och cederträ.

Grilla på nu och trevlig helg!

Similar Posts