Att tillverka cider är relativt enkelt och den har gjorts så länge som jäsning har använts av oss människor. Först plockas äpplen och krossas sedan till en massa. Massan kan pressas och man får rå fruktjuice. Naturlig jäst i luften börjar fermenteringen och konvertera socker i fruktjuicen till alkohol, i alla fall i de flesta länder där man gör cider. För det är alkohol i riktig cider. Man förfinade också hela produktionen efter hand och efter en viss tid naturlig jäsning överfördes blandningen till andra kärl där de lämnade sediment. Och minskar man då mängden syre i detta sista jäsningssteg, då får man en riktigt bra slutprodukt.

Det började i Bristol, England

Tänk att det redan var romarna som behärskade konsten att göra riktig cider för hur man gjorde cider var något som de redan snappade upp 55 före Kristi födelse, när de kom till Bristol i England. Här fanns en av de äldsta ciderproducerande områden i världen och lokalbefolkningen drack en jäst dryck som gjordes av äpplen. Men egentligen gjorde man cider till och med tidigare än så. Det fanns äpplen i skogarna runt Kazakstan och där höll man på att experimentera i gamla tider.

Och om päroncider och fermenterade drycker som framställts av päron skrev Gaius Plinius Secundus, även kallad Plinius den äldre, en romersk författare och naturforskare om levde under det tidiga romerska riket och under kejsaren Vespasianus. Gott och väl, men ciderns historia börjar egentligen för cirka 50 miljoner år sedan då man tror att de första äppelträden fick frukt, eller rättare, det ”moderna äpplet”, malus pumila, som spriddes över hela världen och det var det äpplet som först blev till cider i både Europa och på den amerikanska kontinenten.

Plinius den äldre

I Bretagne tillverkar man ekologisk cider

I Bretagne ligger sedan 1953 ciderkooperativet Les Celliers Associés som tillverkar både cider och ekologiska juicer. Men började försiktigt med 12 äppelodlare och idag har man över 400 medlemmar. Äpplen eller päron verkar vara en smaksak för många och här producerar man både och under varumärket L’Authentique French Cider, Val de Rance. Man gör av med cirka 25 000 ton enbart i äpplen varje år. Ekologiskt och kvalitetssäkrat gör man även smaken citron/ingefära samt en ”brut” variant, en torr fransk cider på 4,5 % alkohol och en ”doux”, en sötare variant med bara 2% alkohol.

Päroncidern som vi har tagit in i vårt sortiment heter L’Authentique Cider Poire nr 1829 och är av den torra typen. Det är verkligen en häftig cider, men alltså ingen dricka för barn eftersom den har 4,5% alkohol. Den är förstås ekologiskt och traditionellt producerad med naturlig jäsning.
L’Authentique Cider Päron är en medelfyllig cider som är aromatiskt med tydligare dofter och smaker av frukt, men här finns även nyanser torrt gräs och apelsinskal. Denna päroncider säljs på Systembolaget här och där, alternativt kan den beställas.

Vad kan du göra med päroncider?

I Sverige är vi ganska dåliga på att dricka cider om man jämför med fransmännen. L’Authentique Cider är en perfekt måltidsdryck när man inte vill dricka vin men ändå ha känslan. I Frankrike serveras cider ofta på middagen och eftersom en naturlig, äkta cider har en naturlig sötma, förhöjer den och ger smak åt maten. Den fungerar bra med all slags mat och efterrätter samt mjuka lättlagrade ostar och desserter, förstås. Den är också ett superbra alternativ att servera de gäster som inte vill dricka vin.
Sedan kan man också laga mat med cider. Utmärkt till bland annat i glazer för att pensla på kött, kyckling och fisk samt i såser eller piffa upp grytor.
Men man kan också vända på steken och göra en drink med vodka. Så här smaskigt blir det med cider, ingefära och whisky:

  • 4 cl whisky, exempelvis Jameson
  • fyll upp med L’Authentique Cider Päron
  • några droppar citronsaft
  • ½ tsk riven ingefära
  • 1 tsk flytande honung
  • För garnering: 1 päron, skivas tunt

Blanda citron, honung och riven ingefära och häll tillsammans med whisky samt is i en shaker, skaka sedan i 10 sekunder. Sila upp i ett glas fyllt med is, häll på med päroncider och lägg i några skivor päron.

Similar Posts