Graf von Weyher - en klkasi vita druvor klipps av

Torr, aromatisk och frisk! Det är Graf von Weyher med tillägget Sauvignon Blanc Trocken på etiketten, årgång 2019 som förstås är det vinet som jag pratar om här. Det lanserades på Systembolaget i måndags!

Detta vin kommer från Tysklands näst största vinregion och från vinfamiljen Graf på Weingut Graf von Weyher i Südliche Weinstraße, i Pfalz, alldeles invid floden Rhen. Bästa vinläget i Pfalz!

Personligen vurmar jag lite extra för tyska vita viner, men jag älskar de torra vinerna från Mosel och Rhenlandet och de ska vara TORRA! Ett tag, och det var synd, så var det svårt att hitta någonting annat än söta och halvtorra vita viner från Tyskland på Systemet. De senaste åren har det börjat komma lite mer av de viner som verkligen är frasiga och torra, superläckra viner, precis som detta vin, Graf von Weyher Sauvignon Blanc Trocken, heter till och med ’trocken’ ???? och framför allt druvan! Tror faktiskt aldrig att jag druckit en söt Sauvignon Blanc, en druva som ju vanligtvis producerar torra viner.

Sauvignon Blanc är en ganska ovanlig druva för regionen där Riesling och Müller-Thurgau är kungar. Weingut Graf von Weyher, som tillverkar viner av alla de slag, samt sekt och tysk brandy Och här är Sauvignon Blanc en liten del av deras druvrepertoar som förutom Riesling och Müller-Thurgau består av Weißburgunder (Pinot Blanc), Grauburgunder (Pinot Gris), Silvaner, Cabernet Blanc, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot, Cabernet Sauvignon, Spätburgunder (Pinot Noir), Portugieser samt Scheurebe och Kerner.

Graf von Weyher - pappa Otmar med sönerna Peter och Jürgen

Weingut Graf von Weyher är en gammal vingård med traditioner sedan 1788 då familjens första vinproducent, Jakob Weidmann i Weyher, började tillverka vin. Idag drivs vingården av pappa Otmar med sönerna Peter och Jürgen Graf. Yngste sonen Peter Graf fick för något år sedan en 2:a placering i  tävlingen om bästa unga vinproducent i Tyskland 2017/2018. Bra jobbat, tycker vi!

En annan sak som vinmakarna här är duktiga på individuell vinifiering som ger alla deras viner en unik och säregen framtoning. I synnerhet viktigt med så många olika vita viner och druvor, allt smakar liksom inte likadant. Och det har man fått ett antal priser och pokaler för.

Graf von Weyher - skål med vitt vin

Graf von Weyher Sauvignon Blanc Trocken är förstås till 100% tillverkat av Sauvignon Blanc, druvor som handplockades i förra september och spenderat lite tid på att kalljäsa i rostfria tankar. Men då vinet ju också ett utryck som är underbart krispigt, friskt och otroligt fräscht. Druvor som Sauvignon Blanc trivs utmärkt och frodas extra bra på en jord av kalksten och granit och det har också bidragit till att vinet har blivit så smakfullt och mineraliskt! Det är vad jag menar med ’bästa vinläget i Pfalz’!

Det här vinet är både aromatiskt, intensivt gott och har en komplex smak än många tyska viner och det beror väl antagligen på druvan Sauvignon Blanc om man jämför med Riesling. Buteljen är naturligtvis den traditionella smala flaskan. Ursprungligen körde regionerna med olika färger på glaset. Kring Rhen körde man traditionellt med bruna flaskor och kring floden Mosel med gröna. Men visst har väl du också sett att det finns blå flaskor med tysk Riesling?

När Graf von Weyher Sauvignon Blanc Trocken hälls upp ur flaskan ser man ett ljusgult och vackert vin med sina gröna nyanser i glaset som accentueras ännu mer när man håller glaset mot solen. Väldigt ståtligt, väldigt vackert och romantiskt vin! Harmoniskt och välbalanserat med smaker av gröna äpplen, lime, gräs, grön paprika och krusbär och det är tungt på delikata, mineraliska toner av flinta samt har en suverän trevlig finish som varar lite längre.

Just denna Sauvignon Blanc Trocken från Weingut Graf von Weyher valdes förra som ett av de 10 bästa torra vita vinerna i Tyskland och utdelades 2019 på DLG Federal Wine Award. Men den här årgången är minst lika bra och lika välgjort, ett toppenvin till ett fenomenalt bra pris helt enkelt!

Serveras med fördel till ostar, alla möjliga ostar, som mjuka ostar eller mer smakfulla, lagrade ostar som kitt- och getostar, eller till grönsaksrätter som färsk sparris och skaldjur samt en och annan fisk… eller bara som pratvin!  

Graf von Weyher - vinet

Similar Posts