Det är ofrånkomligt. Jura är Frankrikes minsta vinregion men alla gånger det mest pittoreska området som ligger mellan Bourgogne och de schweiziska Alperna. Och här gör man vansinnigt spännande viner och ostar!

Lite övergripande info: De fyra världsberömda appellationerna i Jura AOC är Côtes du Jura, Arbois, L’Etoile och Château-Chalon. Många karaktäristiska och traditionella vinstilar kommer från Jura tillverkade av lokala druvor som den gröna Savagnin, som kallas för Naturé och Chardonnay, som givetvis här heter Melon d’Arbois. Jura-människor, oavsett de producerar eller bar dricker vinet, är lite nördiga och speciella på det sättet. Bland de röda druvorna märks Poulsard, Trousseau och Pinot Noir. Fantastiskt goda druvor, allihop.

Många tycker att rött vin och ost är en perfekt matchning och man ser nästan alltid att ett det digra ostbordet dukas upp tillsammans med en flaska rött. Och en del skrattar alltid lite lätt, när jag säger, att jag tycker att det är vita viner som faktiskt passar mycket bättre till många ostar. Mitt problem med ett rödvin till osten, är att jag tycker synd om osten. De flesta ostarna domineras fullständigt av ett fylligt rödvin så till den milda grad att ostens smak totalt försvinner. Bara väldigt robusta ostar står sig raka i konkurrensen med ett rött vin.

Vinregionen Jura tillverkar den goda alposten Comté som blev erkänt ursprungsskyddad redan 1956 som Comté AOC, en hårdost gjord på opastöriserad komjölk från regionen Franche-Comté, där bland annat vinregionen Jura ligger. Och har du aldrig smakat den osten, så tycker jag att du ska rusa iväg omedelbart och köpa en bit. Comté är för fransmännen vad Cheddar är för britterna. Comté är har en komplex, fruktig och nötaktig smak. Ostnördarna beskriver Comté som vi beskriver vårt vin med smaker som banan, citrus och lök till smör och karamell. Här och där kan man se små ostkristaller i själva osten som utvecklats i fickorna ju längre osten lagrats. Inget farligt alls!

Prova ostan genom att titta, bedöm färg, känna, dofta, smaka … känns det igen? Och ju längre vinet, nej sorry, jag menar förstås osten har lagrats, ju komplexare smaker hittar man i den. Lyssna på denna 3 minuters video där den genialiske ostfantasten David Robinson från ostbutiken Formaggio Kitchen i Cambridge, Boston, känslosamt och suveränt beskriver osten. Klicka på länken >> här!

Kul att David också håller med mig, att en Comté är godast vid sådär 12 mån lagring, vilket också är den vanligaste Comté som vi kan köpa i ostbutiken här. Sällan hittar man en bit som lagrats i 36 månader och som faktiskt tål att matchas med ett rödvin, så vi kan lämna den matchningen därhän.

Så om vi håller oss till den medellagrade Comté, så kräver den ett vitt vin, gärna ett Jura-vin och gärna ett vin med en smakfull palett. Så jag skulle gärna välja en Chardonnay från Jura anytime men då måste vi koncentrera oss på området Arbois AOC, Frankrikes första appellation och även den största i Jura. För just där göra fantastiska viner av druvan Chardonnay. Och jag gör som fransmännen med mottot ”less is more” och dukar fram endast en ost, en bit Comté, inte 25 frisk blandade ostar på en bricka. Med rätt vin är det en total njutning som fransmännen skulle kalla ”mystique”… prova så får du se!

Till min Comté skulle jag välja en klassisk terrior Chardonay, ett smakfullt och runt vin, Côtes de Jura Chardonnay (2292), ett vitt vin från Jura som alltid får bra kritik från vinentusiaster på Instagram och Facebook. Men givetvis också av de prominenta Guide Hachette och La Revue du Vin de France.

Detta halmgula smakfulla, något örtiga vin med fatkaraktär, är gjort till 100% på druvan Chardonnay. Ett klassiskt vitt vin à la Jura! Så perfekt till Comté-osten som har den där nyansen av mandel, nötiga, friska smaker som den sköna, friska luften i alperna. Vinet kompletterar direkt med sin fruktiga och nötiga profil. Mineraliska toner matchar små, smöriga inslag och en frisk syra, en stilig blommighet på en bas av gula äpplen. Här finns precis alla toner som du även hittar i osten … en gnutta citrus, en sötma som kommer från lite honung och nötterna, dessa smakrika valnötter, som konverserar så bra med osten. Côtes de Jura Chardonnay är ett generöst vin som precis som Comtébiten ger mig ett fint avslut i gommen.

Côtes de Jura Chardonnay produceras i Frankrike äldsta vinkooperativ från 1906, Frutière Vinicole d’Arbois och vinslottet Château Béthanie i Arbois.

Similar Posts