När man pratar med vinentusiaster som gillar rött vin, så brukar det för det mesta inte vara något problem att välja och hitta sin speciella favoritdruva eller en specifik vinstil. Ofta står druvorna Pinot Noir, Nebbiolo och amarone-druvan Corvina högt i kurs och vinstilar som vi svenskar är lite extra svaga för brukar vanligtvis vara bland annat Amarone, Chianti, Montepulciano eller Bordeaux…

Men börjar man prata vita viner med en rödvinsälskare så blir det något svårare. Tro’t eller ej, vissa dricker helt enkelt aldrig vita viner och i många diskussioner brukar den främsta gröna druvan vara Chardonnay. Chardonnay-viner finns ju i många olika stilar och många känner sig lite bortkomna, inte minst på restaurang och ska välja ett vin till fina fisken eller desserten.

Frågar man vidare så brukar de flesta ändå ha koll på sina unika smakfavoriter när det gäller mat och dryck. Men väljer du gång på gång alltid samma viner? Inget konstigt med det, egentligen, för då vet man ju vad man får i glaset.

Men nu har det kommit en app som heter Pingza där man kan göra ett kort quiz för att säkerställa att man får rätt vin till ens egna smak och som baserar sig på baserat på vad an generellt tycker om inom mat och dryck.

Detta blogginlägg vänder sig till dig som alltid i första hand väljer en rödvinsflaska. Så letar du efter ett vitt vin och har svårt att välja druva och stil – look no further! Svara på några korta frågor – du väljer mellan tre svar, hör sedan vilken vintyp du är och vi har förstås tips på vilka viner som passar.

Fråga 1: Första, bästa äpple … eller skulle du välja en annan frukt ur skålen?

 • A: en saftig mandarin
 • B: en färsk mango
 • C: ett syrligt äpple

Fråga 2: När det år varmt ute, vilken efterrätt skulle du välja då?

 • A: en citronsorbet
 • B: en mosse på passionsfrukt
 • C: en krämig cheesecake

Fråga 3: Du vill äta NU! Vad skulle du helst välja?

 • A: en grillad lax med krispig sallad
 • B: en thailändsk curry eller wokade grönsaker med tofu
 • C: en grillad kyckling med pommes och tillbehör eller en vagansk sushi

Fråga 4: Du kan fortfarande klämma in en efterrätt – vilken vill du ha då?

 • A: en sötsyrlig limepanacotta
 • B: en fruktsallad med exotiska frukter    
 • C: ugnsbakade aprikoser med vaniljglass

OK. Hur svarade du? Svarade du flest A? Då valde du ett svalt och krispigt vitt vin!

Titta på torra viner som har en cool och sval profil med hög fruktsyra och aromer som gröna äpplen och citrus. Spana in druvor som bland annat Vermentino, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Chardonnay och viner som inte är ekade utan snarare drar åt det fiska hållet.

Vårt tips:

Tobacco Road Sparkling Chardonnay art.nr 7942 är ett torrt, medelfylligt bubblande vin från coola Alpine Valley’s i Australien, framställt på druvan Chardonnay och ett fräscht och mineraliskt vin med bra struktur och fin balans mellan den friska syran och den digna frukten. Glittrande och uppfriskande avslut. 

Svarade du flest B? Då valde du ett fruktigt och doftande vitt vin!  

Arom är en viktig ingrediens för dig, det ska dofta mycket och gott. I rika och mycket aromatiska viner med både blommor och frukt hittar du ofta druvor som exempelvis tyska Gewürztraminer, franska Riesling och italienska Muscat. Viner kan vara söta eller torra, det du föredrar.

Vårt tips:

Castiôn Moscato d’Asti 2018 art.nr 7873 är ett lätt mousserande vin med hög syra från Piemonte som tar all sin fina fruktighet och fräschör från muscatdruvan. Passar perfekt: det är blommigt, friskt och mycket aromatisk och druvtypisk. Smak av gråpäron och limeskal, med blommiga toner av liljekonvalj.

Svarade du flest C? Då valde du ett elegant och smidigt vitt vin!  

Du gillar viner med en uppfriskande syra, men också en rund munkänsla och mer komplexa smaker. Välutvecklade och generösa viner med lite ekfat. Snegla på gedigna franska viner från Rhône, vissa delar av Bourgogne och Jura och du kan med fördel välja druvor som Sémillon, Sauvignon Blanc och Chardonnay.

Vårt tips:

Côtes de Jura Chardonnay 2018 art.nr 2292  är ett sådant tjusigt och generöst vin från trendiga vinregionen Jura. Detta är en torr och intensivt stilren Chardonnay, välutvecklad och smakfullt med en fin kalkig mineralitet, friska syrliga aromer av gröna äpplen, citronskal, lite valnötter och snygg fatkaraktär i en lång finish.

Här hittar du vinappen Pingza!

Google och App Store

Similar Posts