Om några dagar är det Valborgsmässoafton och Kungen fyller år! Onekligen kommer den dagen att kännas annorlunda för många människor och kanske kommer var och en att tända sin egen eld detta året.  Jag tycker att man får göra det bästa av situationen och helt enkelt äta gott och dricka gott, unna sig något extra. Håller inte ni med?

Funderar du på att grilla ute om vädret håller i sig? Jag har valt ut två viner ur vårt sortiment till grillen i Valborg och jag ska berätta varför. Dels en enastående Ripasso och det andra vinet är ett krisigt, läckert vin med mindre alkohol. Bara för att alla kan få det de vill. Dessutom blir det lite godis, lite extra grädde på moset.

Från topproducenten och en av förgrundsgestalterna inom den venetianska vinbranschen, vinmakerskan Cristiana Bettili på Azienda Agricola Bettili i Venetien kommer en Valpolicella Ripasso Superiore. Vem tackar nej till ett fruktigt, fylligt och elegant rödvin i den mer komplexa stilen och som passar till utmärkt till en grillad köttbit med krämig potatisgrätang eller honungsglaserade lammkotletter med vitlök och timjan. Jag pratar förstås om ekologiska Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore 2018 som kommit med en ny årgång och det är precis ett sådant italienskt vin som vi är så förtjusta i här i Sverige.

Mustigt och väldigt smakfullt framställt på de italienska typiska torkade amarone-druvorna Corvina, Rondinella, Molinara och Oseleta. Denna granatröda Valpolicella är späckad med härliga frukter, sträva tanniner och är ett vasst, stramt vin i regionens toppklass. Vinet har en delikat fruktkompott med aromer som mogna svarta moreller, mogna plommon, ljuvligt söta hallon och russin men också nyanser av pigga örter som muskot och oregano samt viol och choklad. Över hela denna bouquet ligger den sköna doften av ekfat. Det blir så rätt när man avslutar första klunken i en lång, fin finish. Mycket lättdrucket vin. 

De senaste 30 åren har Cristiana visat dig vara en passionerad och duktig vinmakerska som alltid sätter miljö och kvalitet i främst rummet. BIOS-certifierad vingård som strikt följer reglerna från druva till flaska. Handskördade druvor, inga kemiska gödningsmedel alls, varken herbicider och insekticider och inga genmanipulerade organismer. Cristianas vin, Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore är ett snyggt exempel på hur man verkligen gör ett gott vin!

Det lättare vinet på 9,5% som jag vill slå ett slag för, kommer från Sydafrika och den populära producenten Van Loveren i Robertson som vi i Sverige representerar med det krispiga Four Cousins Crisp White 2019. Företaget drivs idag av 4 kusiner med efternamnet Retief.

Fyra kusiner, Four Cousins: Bussel som är vinmakare, Hennie och Neil har ansvar för vinodlingarna och Phillip som är vd och leder familjeföretaget, har alla efternamnet Retief. Här arbetar många familjer i generationer sedan länge på vingården och de trivs, eftersom familjen Retief är måna om sina anställda. Man har dragit igång en rad sociala, kulturella och pedagogiska projekt, bland annat har man investerat i en separat vingård på 138 hektar där idag 116 av de anställda men en majoritet äger och driver vingården själva.

Four Cousins Crisp White är absolut ett vin för den som gärna väljer ett lättare vin utan att ge avkall på varken god smak eller fräsch stil. Och här har man jobbat med två gröna, aromatiska druvor, främst Colombard med lite Chenin Blanc som fått sola sig och mogna till i Western Cape. Detta vin är en av familjens internationella höjdare och storsäljare. Vinet är lätt och krispigt och dessutom av-alkoholiserat med omvänd ösmos filtrering – sänker alkoholnivån men behåller smaksensationen med både de fina färgpigmenten och den friska mineraliska karaktären. Man smakar fräscha frukter som syrliga äpplen, tropiska frukter, mogna vita persikor och ett stänk av citrus. Känns bra att dricka ett vin med bra värderingar och som är mycket gott!

Ett hett tips från producenten själv och lagom så här inför Valborg – en fräsch Päronsorbet!

Ingredienser

  • 1 burk, ca 450 g inlagda päronhalvor
  • 120 ml Four Cousins Crisp White
  • färsk mynta att garnera med

Mixa ihop de konserverade päronen med vinet i en matberedare eller stavmixer. Håll vätskan i en fryssäker låda med lock och ställ in i frysen, helst över natten. Gör glasskulor, garnera med lite färsk mynta och servera snygga skålar. Frisk och fräsch efterrätt!

Ta hand om er i veckan och var försiktiga med tändstickorna!

Similar Posts