Det var när folk började göra panikinköp som jag förstod att situationen eskalerade och ledde till för många oroliga en självvald isolering och att man måste jobba själv, sitta ensam på dagarna utan kollegor. Det är lätt att tappa sugen när varje vardag blir en krisdag där vi alla är oroliga för all sorts kontakt med andra. Men det var absolut nödvändigt att hålla humöret uppe så långt som det är möjligt. Jag tycker att det bara finns ett enda bra sätt att göra detta på. Att sluta tycka synd om sig själv och i alla fall försöka normalisera situationen i hemmet.

Så’n tur då, att jag älskar att laga mat åt min man och mig! För mig är det som meditation att stå vid spisen, en själslig övning och ibland en utmaning. Men en god måltid behöver varken vara dyr eller ett komplicerat långkok. Men det ska vara gott. Det samma gäller vinet.

Ett enkelt vardagsknep när man självvalt stannar hemma är att bestämma sig för en vinregion, som kan bli ett tema för kvällen, laga en traditionell rätt och dricka ett gott och prisvärt vin som är typiskt för regionen. Då lär man sig något samtidigt som det blir kul att diskutera och prova mat och vin. Man glömmer bort problemen ett tag och flyr från oron, och provar lite vin och nya recept.  Jag ska ge ett exempel som blev en trevlig kväll med gott vin och god mat!

Regionen

Vi valde de spännande vinområdet Victoria i Australien och här hittar man 21 vinregioner och fler vingårdar än någon annanstans i Australien som producerar massor med härliga viner mängder av olika vinstilar. Detta är en fantastisk region där det händer massor när det gäller vinmakeri.  I en av dessa regioner, King Valley, bor vår producent Sam Miranda. Alldeles vid gourmetområdet Milawa Gourmet Region. Drömmer man sig dit en kylig svensk vårkväll kan man få uppleva mycket gott och verkligen få njuta av riktigt god mat och ett fantastiskt vin.

Den kultförklarade vinmakaren och ägaren till vingården Sam Miranda of King Valley har själv italienskt påbrå som många vinmakare här. Därför brukar man kalla King Valley för Little Italy. Här finns övervägande tredje och fjärde generationen efter italienska migranter som kom hit under mitten av 1900-talet. Så det är den italienska vinstilen som regerar här, med druvor som exempelvis Nebbiolo, Sangiovese, Barbera. Mottot verkar alltid ha varit att producera smakfulla och goda matviner.

Ta reda på lite om regionen, skriv ut det som underlag och fundera kring mat och vin. Mer information om vinregionen King Valley kan du hitta här på länken!

Vinet

Vi valde vinet Sam Miranda Sangiovese Barbera 2018 (SB-nr 2481). Faller garanterat oss svenskar i smaken när vi vill skämma bort oss själva. Så italienskt, fast från andra sidan världen! Och två absoluta italienska toppdruvor, Sangiovese och Barbera. Detta är ett rött, mycket mörkt och tätt i färgen samt otroligt fylligt och smakfullt vin gjort av främst Sangiovese till 88% och resten är Barbera. Välgjort, snyggt och väldigt gott!

Vinet har en elegant profil som är aromatisk, strukturerad och fruktig. Sam Miranda vinet har mysiga dofter och smaker av svarta körsbär, saftiga krossade vinbär, plommon och cederträ, allt toppat med fräscha örter, choklad, vanilj och lite vitpeppar. Vinet har en stilig ekfatskaraktär eftersom de har lagrats på gamla franska fat i 12 månader. Smaken håller hela vägen, med snygga tanniner och en schyst längd om räcker en bra stund. 

Sam Miranda Sangiovese Barbera finns i 108 systembutiker runt om i Sverige och går även att beställa.

Maten

Det var förstås inget svårt att hitta en pastarätt bland våra favoriter. Eller vad sägs om pasta med oxfilé, kastanjechampinjoner i en krämig sås, superlyxigt och ett jättebra sätt att skämma bort sig och passar dessutom utmärkt till goda Sam Miranda-vinet!

 • 1 paket, 500 g Tagliatelle 
 • 220 g oxfilé, skuren i små kuber 
 • 200 g kastanjechampinjoner, rensade och tunt skivade 
 • 2 klyftor vitlök, pressad 
 • 1 liten gul lök, fint hackad 
 • olivolja
 • en klicka smör 
 • 2 msk vetemjöl 
 • 2 dl mjölk
 • 4 dl vispgrädde
 • 1 msk japansk soja 
 • 1 dl rött vin – gärna Sam Miranda!
 • riven parmesanost
 • Krydda med: salt, svartpeppar, aningens chilipeppar, lite färsk basilika och hackad bladpersilja. 

  Koka pastan enligt anvisning och stek svampen. Fräs på lök och vitlök gärna i en wok så du kan röra ordentligt och i lite olja i några minuter och rör i mjölredningen och tillsätt mjölk. Rör om och tillsätt grädden. Låt allt puttra på och koka upp medan du rör i den färdigfrästa löken och svampen. 
  Rör i vinet och låt alkoholen koka ur. 
  Bryn oxfilé-kuberna i smör och olivolja i en stekpanna tills de är möra och lägg sedan köttet i såsen. Tillsätt soja och kryddorna och banda allt väl tillsammans med den avrunna tagliatellen. 
  Servera med riven parmesan. 

Similar Posts