Man kan lugnt säga att den globala vinindustrin står inför en osäker framtid på grund av coronaviruset, COVID-19. Och det i hela världen som är inne i en kritisk och osäker situation som kan förändras från timme till timme. I Italien börjar situationen bli förödande för vinindustrin. Vingårdar ställer in sina vinprovningar för besökare. Transporter står stilla i delar av landet.

Italiens vinhandel tillsammans med resten av landet, kämpar hårt för att anpassa sig och överleva under ökande hälsa och ekonomisk belastning. Italien var det första europeiska landet som greps av coronavirus och dessutom men folk ville ha ”virusfri mat och vin”. Världsfolk ville att vinproducenter skulle utfärda en ”corona virusfri” certifiering för sina produkter, men lyckligtvis motverkades denna diskussion på ett tidigt stadium. Den italienska mat- och vinexporten motsvarar cirka 50% av dess produktion och 44 miljarder euro i exportvärde. Det skulle helt enkelt bli kaos.

Tomma restauranger…

Och kaos har det väl blivit i hela världen. I Rio stänger man badstränder och restauranger. I Stockholm stänger Burger King och McDonalds ner ett antal restauranger runt om i landet. I Pennsylvania försvinner öl och vin från butikshyllorna hos Fine Wine & Good Spirits-butikerna runt om i delstaten och man kommer även avsluta all online-försäljning – åtminstone några veckor framåt. Det var Pennsylvanias Liquor Control Board (PLCB) som bestämde detta.

”Kan jag fortfarande köpa öl och vin när coronaviruset stänger butiker?” frågar en orolig vinentusiast och jag undrade vad vi själva skulle göra om detta blev verklighet i Sverige. Att man stänger Systemet. Om distributionscenter och leveranser inte skulle klaffa längre. Hur skulle det gå? Ett skräckscenario skulle bli verklighet.  

(Lite av detta kan man uppleva på Systembolagets hemsida idag, då man bestämmer sig för att bygga om hemsidan på just en fredag. Lite svårt att komma in!)

I genomsnitt dricker vi svenskar 92 flaskor vin om året eller 1,75 flaskor vin i veckan. Jag frågar mig bara: varför i herrans namn ska man då bunkra dasspapper?! 

Jag har bar ett svar till alla som tycker att man ska jobba hemma: Strunta i pappret, bunkra vin istället! 

Jag har satt ihop ett blandat krispaket med mina 5 bästa go-to viner till bra pris:

Chianti il Drago e la Fornace DOCG 2017, 99 kr

Aromatiska och klassiskt Chianti fast i modern tappning där man enligt traditionell Chianti-stil blandar vit Trebbiano och röd druva, Sangioivese. Blir fräscht, smakfullt och lättdrucket! Ett medelfylligt och mångsidigt vin som är ett stiligt och intensivt rubinrött vin som smakar av mörka, mogna körsbär, hallon och toner av blodapelsin och aromatisk salvia och ett stänk av svartpeppar. Vinet är välstrukturerat, mysigt och balanserat i smaken.

Madia Montepulciano d’Abruzzo DOC 2017, 79 kr

Snyggt Abruzzovin och ett trevligt vardagsvin som lätt blir en favorit och skänker lite lyx till vardagen. Ett ungt och överlag ett mycket trevligt vin som kan beskrivas som ett rikt och torrt matvin som inte är för komplicerat. Fint balanserat vin med kraft och viskositet. Här dominerar den svarta frukten som i en fruktig marmelad med en explosion av aromer som mörka körsbär, jord, kaffe, kryddor och förstärkta matiga örter. Lättdrucket med lena tanniner. Ett vin med en stram och snygg profil.

Côtes du Jura Chardonnay 2018, 119 kr

Elegant, fruktig och komplex fullträff och en klassisk Jura-Chardonnay och utsökt terroirvin. Detta vackra vin glittrar så aptitligt i glaset och är välutvecklat och nyanserat. Mycket torr, rund och intensivt ren Chardonnay som hållit stilen i många år. Vinet har en häftig frisk syra som ligger som ett skirt täcke över franska örter och lite honung. Frukter som gula och gröna äpplen binder ihop syrliga citronskal med vita blommor och en dov ton av valnötter. En fin fatkaraktär.

Four Cousins Crisp White 2019, 69 kr

Internationell modern storsäljare från Sydafrika och ett supertrevligt vardagsvin med lägre alkoholhalt på 9,5 %. Druvorna Colombard med lite Chemin Blanc i en skön blandning i detta fräscha, friska och krispiga vin som känns mycket välbalanserat och harmoniskt med mättade fruktaromer av friska syrliga äpplen, inslag av tropiska frukter, mogna vita persikor och ett stänk av citrus med en lätt mineralisk karaktär. Mycket lättdrucket vin med fin struktur.

Castiôn Moscato d’Asti DOCG 2018, 95 kr

Charmigt och lätt mousserande från Asti i Piemonte med ännu mindre alkohol, enbart 5,5% fast god och druva ändå av druvan Moscato Bianco. Flott och friskt vin med härliga gråpäron och limezest med blommiga toner av liljekonvalj. Här känns också nyanser av honungsmelon och fläder. Fusionen mellan den skyhöga syran och den frodiga spritsiga sötman är i perfekt balans.

Du glömmer väl inte att Systembolaget erbjuder hemleverans om det skulle krisa sig! Bara att beställa på nätet. Ha en lugn och skön helg! Ta hand om er!

Similar Posts