Det finns mycket man kan göra med druvan Chardonnay när det gäller mousserande viner. Det handlar inte alltid bara om Champagne! Vi har nu premiär och lanserar en läckert mousserande och mycket elegant Chardonnay till superpris från Australien: Tobacco Road Sparkling Chardonnay!

Chardonnay är världens mest populära vitvinsdruva och den odlas över hela världen, från Bourgogne till Kalifornien, i Australien, Italien, Nya Zeeland och vissa delar av Sydamerika. Och det är en mångfacetterad druva som man kan göra många spännande viner av och med ett stort utbud av många olika vinstilar . Förutom torra, goda stilla viner som hela världen älskar, så är detta en Champagne-druva också, antingen helt solo eller med den blåa Pinot Noir.  

Men det finns många goda mousserande viner under samlingsnamnet Sparkling Chardonnay. Förstklassiga, krispiga icke-årgångsviner som produceras av utvalda Chardonnay-druvor och ibland även här tillsammans med Pinot Noir-druvor. Faktum är att Chardonnay är den mest populära vita druvan som används i mousserande viner inklusive Champagne, men då måste den komma från Champagne, förstås. Om den inte för det gör det, men är en 100%-ig Chardonnay så är det en Sparkling Chardonnay. Vinerna kan lagras antingen på ekfat eller i rostfria ståltankar, lite beroende på vilken smakprofil och stil som vinerna slutligen ska ha.

Producenten Gapsted Wines i Alpine Valleys, Victoria

Lagom till vårens alla bufféer och fester …

Ett sådant förstklassigt, mousserande, icke-årgångsvin som vi menar här och som är producerat till 100% av Chardonnay är Tobacco Road Sparkling Chardonnay (nr 7942)  från Australien och snöiga vinregionen Alpine Valleys. Producenten heter Gapsted Wines, ett vinföretag som grundades 1996 av sju vinfamiljer i den viktiga vinregionen Victoria. De senaste 20 åren har man med framgång tillverkat många kvalitetsviner och vunnit 26 fantastiska vintroféer och 83 guldmedaljer i olika vintävlingar, både hemma i Australien och på internationella vintävlingar.

Torra Tobacco Road Sparkling Chardonnay är ett elegant vinval till påskhelgen och till alla vårens fester och bufféer, ett mousserande vin med friska, goda bubblor till ett superpris som ligger långt under hundralappen. Blir det många gäster så är det perfekt!

Detta är en modern Sparkling Chardonnay med sköna, pärlande bubblor i glaset. Den fylliga gyllene färgen får gröna reflexer av solen och en snygg framtoning.

Tobacco Road Sparkling Chardonnay är ett fräscht och mineraliskt vin som bjuder på trevliga och intensivt rena toner av aromer av friska citronskal, syrliga äpplen och päron med ett stänk av kaprifol och örter som körvel och dragon. Vinet har en bra struktur och en fin balans mellan syra och frukt och har en uppfriskande finish. Fruktigt, fräscht och friskt på grund av att Tobacco Road Sparkling Chardonnay är producerat med charmatmetoden, där vinet fått jäsa i tankar.

Detta är givetvis ett mycket mångsidigt vin som passar till mycket olika mat. Gör sig fantastiskt bra som inbjudande, mousserande välkomstdrink och till allehanda tilltugg på buffébordet. Självklart kan vinet även serveras till middag bestående av fisk, skaldjur, kyckling eller asiatiska rätter samt till vegetariskt – varför inte som en risotto med Karl Johan svamp på tu man hand en romantisk kväll?  Serveras väl kylt!

Similar Posts