Ibland vill man bara dricka ett gott och lättdrucket vin utan att man för den skull ska behöva gräva för djupt i fickorna. Och nu när det är officiellt att vinterns första dag kom i veckan – vad är bättre än att välja ett säkert kort, en klassiker, ett rött vin och kura ihop på soffan igen för att invänta våren.

Den allra säkraste vinklunken av jämn kvalitet och till ett fantastiskt värde och som är svår att slå måste vara en av Frankrikes rödvinsproducerande regioner, Côtes du Rhône och sedan välja något från en pålitlig vinproducent. 

Côtes-du-Rhône börjar strax söder om Lyon nära Vienne, den charmiga romerska kejsarstaden och fortsätter söderut längs floden i över 125 mil till den gamla påvestaden Avignon. Ni märker att det osar en massa städer och byar här, fler än 170 byar faktiskt. Men jag ska snäva in mig till en enda del av regionen, Côtes-du-Rhône-Villages som fick sin appellation 1986 och som gäller för 95 små, mycket lantliga och pittoreska byar med urfranska namn som Roaix, Rousset-les-Vignes, Sablet, Saint-Gervais-sur-Eygues och sådär en 90 byar till.

Men vi ska snäva in oss ytterligare och välja typ av vin som heter Plan de Dieu som de respekterade röda Grenache-vinerna från den södra halvan av Rhône-dalen kallas. Och vinerna är fantastiska med sina riktigt chica blandningar. Grenache-druvan eftersom den kan finnas till helt solo i vinet eller så måste den finnas till minst 40 procent i alla röda viner om man kombinerar med Mourvèdre och Syrah. Och det är den traditionella blandningen: Grenache, Mourvèdre och Syrah. Tre franska toppdruvor som skapar Plan de Dieu viner.

Plan de Dieu AOC myntades så sent som 2005 och kommer från området där många av appellationens bästa druvor som odlas. Och här i Sablet har sedan 1935 familjen Lambert producerat viner. På 87 hektar gör man vin under dessa benämningar: IGP Vaucluse, Côtes du Rhône, Côtes du Rhône byarna Plan de Dieu, Côtes du Rhône byarna Sablet och Gigondas. Här ser du deras sortiment!

I fyra år har deras vin Domaine des Pasquiers Plan de Dieu AOC (Nr 2298) varit ett populärt rödvin på den svenska marknaden – och producenten framställer endast rött vin. Det här vinet har mängder av praktiska fördelar: det finns på hyllan nästan överallt, det är ekologiskt, det är urbota gott och det kostar inte skjortan!  Passar bra till både mat och prat. Ett vin med äkta Rhône-karaktär!

Domaine des Pasquiers Plan de Dieu är ett fylligt vin med en koncentrerad bouquet av mörka syrliga björnbär, söta vilda hallon och smakrika blåbär. Lägg därtill inslag av kryddiga lagerblad, peppar och den Provencalska örtblandningen Herbes de Provence blir allt till ljuvliga smaker tillsammans med en mustig jordighet som fransmännen kallar garrigue, och som med tiden utvecklar fantastiska aromer av läder, anis och lakrits. 

Domaine des Pasquiers Plan de Dieu är ett vin med fin balans mellan syra och frukt och ett mycket välgjort vin som där de lena tanniner känns otroligt mjuka. Druvorna förstås:  främst Grenache, lite Syrah och Mourvèdre och de ger den där nyanserade, eleganta franska framtoningen, smaken och doften som samt en finish som dröjer sig kvar i gommen länge.

Vinet har nyligen fått guldmedalj i Cocours des Vins Orange en prestigefylld tävling som just endast utmärker de bästa Rhônevinerna.  

Domaine des Pasquiers Plan de Dieu finns på 199 Systembolag – finns det hos dig?

Och vad äter man till?

Kött, givetvis och ju mörare köttet är, desto lättare bör ett vin vara. Men om man har ett djärvt rött vin med mjuka tanniner som detta vin, så behöver man inte uteslutande välja rött kött. Mustiga vegetariska grytor, tomatbaserade kycklingrätter eller gör det enkelt, ta en pizza eller duka upp en ostbricka. Det blir perfekt!

Ha en trevlig helg! Nästa vecka presenterar jag ett gott nytt bubbel!

Similar Posts