Dags för ett fräscht och nytt vin, kanske? Har du provat Marquês de Marialva Reserva 2015 (nr 2540). Det finns mycket att berätta om detta eleganta, torra rödvin och det är just druvan och vinmakaren som gör detta vin så exceptionellt!

Men lite om vinet först

Det portugisiska Marquês de Marialva är en Reserva som kommer från regionen Bairrada DOC och det stora, kända vinkooperativet Adega Cooperativa de Cantanhede där 1400 vinodlare levererar druvor för att göra riktigt läckra röda, vita och mousserande viner.  

Marquês de Marialva Reserva är till största delen tillverkat av Bairradas lilla signaturdruva, Baga, i en fantastisk god blend tillsammans med Arangonez och Touriga Nacional. För att det är i första hand denna blend av druvor som präglat detta goda vin som tillverkats med stor respekt för den portugisiska vintraditionen. Man smakar härliga aromer av Portugal och man smakar också historia, då vinet har fått sitt namn efter den portugisiske frihetshjälten markisen av marialva som kämpade för Portugals oberoende från Spanien under 1700-talet. Han kom just från Cantanede där vinkooperativet idag ligger.

Den främsta druvan i vinet, den klassiska handskördade druvan Baga, är lite speciell. Den har en stark karaktär som påverkar hela smakupplevelsen. Det här vinet har en tät och mörkröd färg. Här finns mysiga smakfulla toner av mogna saftiga plommon, mörklila björnbär och blåbär i gommen får man komplexa nyanser av blasamico tobak, lakrits, mustig vanilj, bitter choklad. Över hela smakkoncentrationen ligger en fyllig och rökig fatkaraktär med tydliga mjuka tanniner och jordiga mineraliska toner som följs av ett långt och stilfullt av avslut. Handskördade druvor och franska ekfat. Elegant vin med balanserat struktur och otroligt välgjort – franska ekfat, förstås – av en av Portugals främsta oenologer, den kände, portugisiske vinmakaren Osvaldo Amado.

Marquês de Marialva Reserva är givetvis ett fantastiskt matvin, främst till kött men även till fräscha vegetariska rätter.

Osvaldo Amado

Om vinmakaren

Osvaldo Amado är närmast helgonförklarad och en av auktoriteterna inom den portugisiska vinbranschen och har ett stolt påbrå från Brasilien. Han har beskrivits som en mycket glad, färgstark och ytterst kompetent vinmakare och anlitas ofta som en av Portugals mest respektingivande vinkritiker. Han är ambulerande vinmakare och har arbetat på Cantanhede sedan 1986. Osvaldo har erhållit flera prestigefulla utmärkelser som bland annat Årets vinmakare tre gånger och vinet Marquês de Marialva Reserva tycker vi är ett av hans paradviner. Hans sägs vara något av en specialist på Colheita Port och även om Osvaldo skapar en hel del goda vita och mousserande Blanc de Noirs och Blanc de Blancs viner, så har han skapat ett läckert, stiltypiskt Baga-vin med Marquês de Marialva Reserva.

Osvaldo har inte enbart arbetat i de portugisiska vinregionerna Dão, Alentejo, Douro, Vinhos Verdes, Lissabon och Bairrada men har även erfarenhet från Spanien, Italien och Sydafrika och Brasilien. Hans viner har tilldelats fler än 600 guld och silvermedaljer!

Osvaldo har varit ett stort led i moderniseringen av vinframställningsprocesser på vinkooperativet i  Cantanhede där man inrättat ett särskilt miljövänligt supportsystem inom produktionen där man kan övervaka att minsta detalj, från odling till vinkällare, håller kvalitetsmålen, en produktionsprocess som man kallar för Vine to Bottle.

Om regionen

Bairrada DOC är en av Portugals 31 DOC appellationer och ligger i Beira, alldeles vid Atlanten med en total yta på över 108 000 hektar och cirka 12 000 hektar odlade med druvor från ca 10 000 vingårdar. Otroligt många små tomter, förstås.  

Viner har man tillverkat i Bairrada sedan 900-talet där man frigjorde sig från morerna. Men det var först under 1600-talet som engelsk sjöfarare fick upp ögonen för vinerna och gjorde dem kända i andra länder.

DOC är för närvarande den högsta möjliga klassificeringen i Portugal och Bairrada har en jordmån som främst består av lera, kalksten och sand i ett fräscht medelhavsklimat. Förutom de nationella druvorna odlas även internationella druvor som Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Syrah och Merlot.

.

Similar Posts