Att kombinera god mat med ett elegant och lyxigt vin är ett vinnande koncept, i alla fall på en dag som Alla hjärtans dag.

Jag tänkte berätta vad jag kommer att dricka, äta och ge bort i present idag. När det kommer till vinet så väljer jag inte mousserande, inte rosévin och inte vitt vin. Hos oss är det tradition att dricka enbart rött vin idag och äta pasta. Varje år är det samma sak, och eftersom vi ter ute ganska ofta, så firar vi nästan alltid hemma just den 14 februari. Bara vi två i lugn och ro.  Alltså gäller det att få några saker att stämma till 100 procent:

Jag börjar med att välja bästa vinet!

Eftersom vi ska äta pasta så blir det ganska billig mat och då kan man lägga en extra krona på att få ett supervin och ett stiligt och intensivt gott rödvin, gärna italienskt. Så valet föll på det romantiska vinet San Claudio II Vino Nobile di Montepulciano DOCG 2015. För att förklara det enkelt: ett elegant och smakfullt aromatiskt vin och en unik vinstil, Vino Nobile di Montepulciano DOCG. Alltså inte förväxla med druvan Montepulciano. San Claudio II är till största delen gjort på den kraftfulla Sangiovese och druvorna Canaiolo och Mammolo.

San Claudio II är omtyckt bland media och vinrecensenter både i Sverige och internationellt och vinet kommer ifrån den välrenommerade vinfamiljen Del Giusto på Cantina Del Giusto som gjort fantastiska viner sedan 1930 och som ligger i närheten av staden Montepulciano i området Acquaviva.

Detta är ett mycket prisvärt, elegant och smakrikt vin med explosiva och varma fruktsmaker av söta mörka, körsbär och svarta björnbär, lite torkade plommon, mulliga jordtoner samt inslag av skiffer. Här finns en trevlig doft av ekfat och en liten nyans av rök och lite söt lakrits varvat med en del blommiga violetta toner av lavendel samt kryddor som tobak, läder och kanel. Ett välgjort och explosivt gott rödvin med mycket bra balans, struktur och med e snygg finish. Vinet är lagrat 24 månader på ekfat men även kan lagras hos dig några år till, om du vill.

Och laga bästa maten!

San Claudio II Vino Nobile di Montepulciano passer till all mat, kött, ostar, italienskt kallskuret men självklart också till alla rätter inom det italienska köket, pizza, pasta, risotto, focaccia och annat gott som man kan drömma om.

Vi lagar en traditionell Cannelloni så här och för fyllningen behöver du:

  • 1 paket cannelloni som ska fyllas  
  • 600 g nötfärs
  • 1 hackad gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl ricotta
  • 1 burk italienska plommontomater
  • Kryddor: salt, peppar, 1 stor bunt hackad persilja, ca 15 färska basilikablad, 1 nypa brödkommun, lite torkad oregano, kajennpeppar
  • 2 msk japansk soja
  • dessutom behövs 5 dl marinarasås/tomatsås och 3 dl Béchamelsås (färdigköpt eller egen)

Värm ugnen till 200°.

Fräs nötfärs på låg värme, den ska vara smulad och genomstekt. Ställ undan i en skål.

Fräs hackad lök och vitlök på låg värme tills de är genomskinliga och mjuka.

Blanda ihop färsen, sojan alla kryddorna och buken med plommontomaterna. Till sist i med löken och ricottan. Rör ihop allt till en fast röra.

Cannellonirullar behöver inte kokas så det är bara att fylla rullarna.

Ta en ugnsfast form och fyll på med ett lager tomatsås i botten.

Fyll pastan och lägg i rullarna, en efter en bredvid varandra.

Häll över resterande tomatsås och klicka på Béchamelsåsen lite här och där över cannellonin.

Baka i ugnen i 30 minuter och servera sedan med en krispig, grön sallad.

Till sist – den bästa presenten!

Den behöver inte var dyr, men genomtänkt bra och framför allt passande. Så när jag satt på flyget hem för några veckor sedan så hittade jag den perfekta presenten: ett armband från ett tyskt företag som samarbetar med en norsk organisation Nofir som samlar in och återanvänder marint skräp och bland annat nät som blir till ganska läckra armband. De såldes på flyget och jag köpte några stycken mest eftersom oceaner, marint skärp, spöknät och världshaven generellt engagerar oss båda. Så här ser armbanden ut:


Läs mer på  bracenet.net och nofir.no

Similar Posts