God fortsättning på 2020!

Nu när dagarna blir ljusare och våren nu närmar sig med stormsteg, ser vi fram emot ytterligare ett nytt lukrativt år och lanseringen av några spektakulära viner senare under säsongen.

Har du satt upp några mål inför 2020?  För mig är alltid hälsan angelägen, så det blir hälsomål. Jag bestämmer mig nästan alltid för att starta ett nytt, hälsosamt år med en mindfull attityd till mat och dryck, vilket ofta betyder perioder av lättare mat och lättare dryck, och framför allt välja bättre viner, fast mer sällan dricka. Så har jag bestämt att jag ska göra i år!

Varje gång jag taggar ner lite med ätandet och drickandet så upptäcker jag två saker: först och främst att jag faktiskt inte riktigt dricker så mycket som jag tror att att jag gör, vilket är positivt, men jag saknar ofta ett glas vin eller två till middagen. Att äta är inte alls lika roligt när jag inte får ett glas vin till maten, det blir liksom inte samma känsla med ”gurkvatten”. Det är som om jag förlorar något mycket njutbart (vilket jag förstås gör ????) Men för det andra har jag har också lagt märke till en annan sak. Det störde alltid andra människor mer än vad det störde mig själv, att inte dricka vid baren, på middagsbjudningen, på fredagen…. Tack och lov, så är det inte längre! Man behöver inte längre känna utanför när man tackar nej till en drink.

I höstas kom nyheten att Systembolaget ser över sitt sortiment också satsa liter mer på småskaligt. Först och främst är det ju faktiskt glädjande att unga människor dricker mindre, samtidigt som intresset för småskaliga viner har ökat i Sverige och kanske då även att några fler exklusiva viner hamnar på hyllorna. Viner som ska få komma in i det ordinarie sortimentet måste genomgå en strikt granskning och fler halvflaskor finns att köpa. Dessutom, man kan inte komma ifrån att hälsotrenden styr utbudet. Allt fler väljer viner med lägre alkohol eller helt alkoholfria viner. Och nu finns det fler och fler viner att välja på och som är riktigt goda. I baren kan man numera beställa en mocktail som är helt alkoholfri och även i restaurangen finns alkoholfria alternativ på menyn.  

Betyder nu detta att jag som inbiten vinentusiast kommer att sluta dricka vin? Mitt svar är ristat i sten: absolut inte! Goda viner är livet, i alla fall i detta hem. Men det handlar om att få inte lite mer mindfulness i drickandet, så här kommer 3 mindfulla och mycket goda vintips!

5,5%  – Castiôn Moscato d’Asti 2018, nr 7873, pris 95 kr

Vår goda bubbliga Moscato d’Asti är förvisso ett sött vin och har en hög sockerhalt, men serverat väl kylt är detta vin ett riktigt läckert och stiligt som en trevlig välkomstdrink eller ett fantastiskt dessertvin som alternativ till söta likörer. Detta är ett mycket kritikerrosat vin från producenten San Martino di Soave Ernesto på Cantine Castiôn. Vår Moscato är ett mycket friskt, fräscht och lyxigt pärlande vin med mysiga aromer av fläder, päron, lime och len honung. Ett fruktigt vin med lyxkänsla och en alkoholhalt på endast 5,5%!  

8,5 %  – Four Cousins Crisp White 2019 , nr 5150, pris 69 kr

Att producenten Van Loveren Family Vineyards i Western Cape, Sydafrika har förfinat metoden omvänd osmos och därmed sänkt alkoholhalten utan att ge smak, bevisar torra, vita och krispiga Four Cousins Crisp White. Det står helt klart att det kan vara gott med mindre kalorier och med mindre alkohol. Detta är ett genuint fruktigt och rent vin som ligger helt i linje med den nya, lätta trenden. Smakfull mix med tropiska frukter, mogna vita persikor och ett stänk av citrus för en fin, mineralisk karaktär. Fullt njutbart med en alkoholhalt på 8,5%!

11,5 %  – Falco Arinto Vinho Verde 2018, nr 2277, pris 79 kr

Från DOC regionen Vinho Verdi i norra Portugal kommer detta stilfulla och typiska, men ack så smakfulla och torra Falco Arinto Vinho Verde från populära familjeproducenten Quinta da Raza. Druvan är främst den traditionella Arinto och alla som diggar vinho verde har höjt vinet till skyarna. Passar perfekt till en lättare livsstil. Snygg fuktkombination av gröna, syrliga äpplen, päron och citron samt mjuk honungsmelon. Krispigt och mineraliskt så det nästan känns spritsigt och med en syrlig och örtig finish. Prisvärt och lättdrucket med en alkoholhalt på 11,5 %!

Och med dessa tre härliga och goda vintips önskar jag dig en lätt januarivecka och en bra mindfull start på 2020!

Similar Posts