3 amigos

Oj, 25 dagar till julafton bara! Det har till och med börjat snöa nu när det är 1:a advent och alla julmarknader öppnar sina stånd. Ändlösa diskussioner om ”ska vi ha en gran i år?” …  nä, jo, ja … och så faller man ändå för att hinna med att julpynta ihjäl sig. Varje år. Same procedure…

Alla vänner säger att julen är så trevlig och som de längtat!  

Jag bara: jaha…

De bara äääslskar julen!

Jag bara: jaha…

Och när de stämmer upp i Nu tändas tusen juleljus som sjunger jag The Pogues Fairytale of New York eller möjligtvis Adolphson & Falk för att passa in i julstämningen:

Men jag har en last
Som håller mig fast
I ett järngrepp varje vinter ….

Jag vill ha meeeeer jul!

Låter det som om jag är helt hjärtlös och inte tycker om julen? Så är det inte alls. Jag vill bara ha det mysigt och slippa alla krav och måsten. Ta bara det här med ”adventsfika och kom över på en drink?” Oavsett du gillar det eller inte, du kommer inte att kunna undvika att bli bjuden på – eller bli angripen? – av diverse juldrinkar, glögg och sjukhuskryddade snapsar. Det är bäst vid denna högtid att vara tyst, se glad ut och säga att det är gott, vad du än får provsmaka och hur gräsligt det än smakar, för nu ska man vara glad, eller hur? 🙂 Tis the season to be jolly , fa-la-la-la-la, la-la-la-laaaaa….

Men det betyder inte att du själv behöver köpa mängder av julglögg med årets trendiga smaker… med lite fantasi så kan du göra din egen glögg och dina egna juldrinkar för en advents-get-together med vänner och så finns de kyliga kvällarna när bara en god varm drink framför brasan verkar värma. Tack och lov att man inte behöver hålla med ett festligt barskåp med allehanda juldrycker (läs: dyrt och på tok för mycket). Enkelt att bara köpa det allra nödvändigaste för att kunna servera förtrollande varma och kalla juldrinkar av ändlösa kombinationer.  

Här får tre alternativ till hur du kan göra något annorlunda twist på adventsfesten och du kommer undan med en bra mycket mindre slant! Jag har valt ett och samma vin till alla drinkarna.

3 Amigos – prisvärt, smakfullt!

Man har råd med både en och annan flaska om det bara kostar 65kr. Spanska 3 Amigos (nr 2691) kommer från DO Valencia och producenten Bodegas Vinival som är en av de ledande och mest kända producenterna i Spanien.

3 Amigos är gjort av en spännande blend av de främsta och godaste druvorna, Monastrell, Garnacha Tintorera, Syrah och Tempranillo, härliga druvor som ger vinet en mycket smakfull profil. Fungerar bra som vårt drinkvirke och är även ett mysigt matvin och passar utmärkt till kött och vegetariskt.

3 Amigos är ett mörkrött vin som smakar av mogna körsbär och söta plommon med ett stänk av färska örter som rosmarin och eukalyptus. Passar dunderbra till som prisvärt alternativ på decemberkvällar!  Vinet finns i butiker men går även att beställa!

.

.

Mumma för själen – varm choklad med vin!

Har du provat en varm mörk choklad med rödvin? Otroligt gott att värma sig med efter en kall vinterpromenad

 • 2 dl rödvin 3 Amigos  
 • c:a 100 g mörk 70%-ig choklad
 • 2,5 dl mjölk
 • vispad grädde och kakaopulver för garnering

Koka chokladen i kastrull och stäng av värmen. Tillsätt rött vin och toppa med vispad grädde!  

.

Het & krisig julsangria!

Inte att förväxlas med glögg, fast den är varm!

 • 4 dl äppelcider
 • 1 citron zest
 • 2 dl tranbär, gärna färska
 • 2 msk honung eller ljus sirap
 • 1 flaska 3 Amigos 2 kanelstänger
 • 1 dl alkohol (vodka, konjak, eller vermouth…)
 • Garnering färsk rosmarin

Lägg kanelstänger och citronzest i cidern och låt sjuda i en halvtimme och låt sedan svalna lite. Skeda i honungen och häll på alkoholen och vinet. Värm försiktigt. Lägg några tranbär i varje glas och fyll på.

Ett måste – isad Julspritzer!

Lätt som en plätt och festligt till som välkomstdrink.

 • 1 flaska 3 Amigos
 • 1 liter sprite
 • 2 lime, tunt skivade
 • krossad is

Gör allt i en karaff eller i enskilda glas så här: Lägg limeskrivor i glaset och fyll med krossad is. Fyll hälften av glaset med vin och toppa med sprite. Garnera med färsk rosmarin eller en limeskiva.

Vi önskar alla en trevlig 1:a Advent!

Similar Posts