När man dukar fram en italiensk maträtt så kan den bli sådär lagom vardagsslapp till en mysig en hemmakväll eller så kan den bli en finmiddag med vänner. Grejen är att välja rätt vin och självklart kanske också ett italienskt vin som har precis de rätta smakerna som kan kombineras med örtrika rätter, pasta, skaldjur och kött eller lagrade, salta ostar som italienarna är så fenomenala på att producera. Ett perfekt vin kan nämligen utgöra skillnaden för om din middag kommer att bli helt enkelt fantastisk eller en flopp!

Få kök är lika globalt älskade som det italienska, ett kök med lokala rätter som sträcker sig över tjugo regioner och århundraden med finjustering.

Men hjälp av några av 4 viner har vi sammanställt en snabbguide med några vattentäta kombinationer för en riktig italiensk kulinarisk upplevelse.  Men låt oss börja med Chianti!

Krämig Gnocchi med Gorgonzola och spenat – enklare rätt kan man nog inte laga. Allt som behövs är köpt färsk Gnocchi, förvälla lite spenat i en klick smör och smula i Gorgonzolan samt blanda med lite vispgrädde för en optimal krämig feeling. Om du vill snitsa till det lite extra med krossade valnötter, en pressad vitlök och svarta oliver…. det är upp till dig, eller helt enkelt välja en mustig tomatsås istället?

Strax under hundringen kostar Chianti Il Drago e la Fornace är en chianti med den smakfulla Sangiovese-druvan är det perfekta valet eller faktiskt till alla italienska rätter. I synnerhet i en mix tillsammans med vitvinsdruvan Trebbiano så blir det en medelfyllig och lätt chianti, prefekt när vinet INTE ska dominera, för man vill ju kunna smaka den krämiga Gorgonzolan. Ljusa och röda fruktaromer blandas med aromatiska örter som basilika och salvia samt en lätt nyans av svartpeppar.

Chianti Il Drago e la Fornace (nr 2074) pris 99 kr

Lite finare och på klassiskt manér: helgrillat kött av porterhus-karaktär nästan förkolnat till perfektion, enkelt och mycket smak av olivolja, havssalt, vitlök och chimichurri, en god och pikant marinad från Sydamerika som gör köttet extra smakfullt. Du bara rör ihop persilja, chiliflakes, olivolja, schalottenlök och lite pressad citron och eventuellt. Kraftig mat som kräver en kraftig druva – eller två!

Kraftfulla San Claudio II är ett klassiskt lyxigt Vino Nobile di Montepulciano av två spänstiga lokala druvor, Canaiolo Nero och Mammolo som ger vinet precis rätt för kött som grillat medium-rare. Här finns intensiva, mustiga doft- och smakaromer. Tänk köttigt, jordigt, kryddigt, mustigt, koncentrerad mörkröd frukt med fatkaraktär och schyssta tanniner. Fyllig lång finish.

San Claudio II (nr 2022) pris 189 kr

Den sicilianska grönsaksgrytan Caponata di Melanzane kan ätas med ris eller pasta, men även som tillbehör till fisk och kött. Att plocka fram ur skafferiet: alla mustiga och smakfulla medelhavsgrönsaker som du kan uppbringa … aubergine är ett måste, men även zucchini, selleri, lök, tomater, oliver, kapris och mandel… och man tillsätter i princip alla ingredienser efter hand. Hur mumsigt som helst med ett trevligt och mångsidigt vardagsvin!

Pizzavinet Madia Montepulciano d’Abruzzo är som namnet antyder gjort på druvan Montepulciano och passar bra till pasta, pizza, rika tomatsåser och en caponata. Detta granatröda vin har charmat både James Suckling och svenska vinentusiaster. Förvänta dig tydliga aromer och en robust struktur i detta livfulla och saftiga rödvin med toner av körsbär, hallon och vanilj men också rostat kaffe, nougat och balsamico. Titta inte skeptiskt på det låga priset, detta vin är stilfullt, generöst och mycket, mycket gott!

MadiaMadia Montepulciano d’Abruzzo (nr 2802) pris 79 kr

Gärna pasta i alla skepnader och den här är riktigt god! Koka fettuccine enligt anvisningar, tina laxbitar och stek dem i smör på låg värme. En klick crème eller bara osaltat smör samt 2 msk röd kaviar. Klipp persilja över. Enkelt och gudagott! Det finns en myt att skaldjur och fisk måste kopplas ihop med vitt vin – men det behöver inte alltid vara det. Många av de lättare, moderna chiantivinerna fungerar alldeles utmärkt, men vi öppnar i alla fall ett bubbligt vitt vin eftersom vi vill lyxa till det lite.

Kritikerrosade Moscato d’Asti är ett typiskt och klassiskt mousserande vin från Piemonte. Det känns lite som finmiddag med ett blommigt bubbel och det är ju inte precis varje dag man äter kaviar, heller! Här doftar vinet svagt av fläder och liljekonvalj, päron, honungsmelon och lime. Oavsett du äter hummer, krabba, ostron eller tryffel, denna kritikerrosade Moscato kompletterar smaken på ett alldeles speciellt finurligt sätt. Och så här en kväll med lax och kaviar, det blir läckert och festligt på nolltid!

Castiôn Moscato d’Asti (nr 7873) pris 95 kr

Önskar alla en trevlig helg!

Similar Posts