Bodegas Viyuela i Ribera del Duero

Jag brukar skriva mest om våra viner som du som konsument kan köpa på Systembolaget och vi tänker inte så ofta på att det står en vinimportör bakom varje flaska som konsumeras på restaurang också. Försäljningen av vin och sprit till HoReCa (avkortning för Hotell/Restaurang/Café) är ca 10 % av den totala konsumtionen av alkoholhaltiga drycker i Sverige och är självklart en viktig del för oss.

Nästan varje vecka öppnar en ny krog eller en ny vinbar i Stockholm i rasande fart. Vi svenskar har alltid gillat att äta ute, så vi är bortskämda av bra kockar som lagar förträfflig mat. Men vi är kräsna och vill ha förstklassiga viner också.

Bodegas Viyuela i Ribera del Duero

Tyvärr får jag sällan chansen att berätta om våra fantastiska restaurang-viner! Därför vill jag berätta om två helt underbara spanska viner på druvan Tempranillo som vi säljer i vårt HoReCa-sortiment. Viyuela Barrica och Crianza Viyuela. Båda dessa viner kommer från samma producent, Bodegas Viyuela i Ribera del Duero, i nordvästra Spanien, något söder om Rioja.

Att Ribera del Duero DO (Denominación de Origen så sent som från 1982) är en intressant och växande region betygar Master of Wine Tim Atkin i sin senaste rapport om regionen. Han säger att Ribera del Duero har blivit än trendigare i de senaste tre åren, vingårdarna intressantare och vinerna helt outstanding.  Tim smakar alltid på regionens viner, så omfattande han kan. Han besöker även bodegor för att prata med de människor som gör vinerna, om hur de tänker och ber att få promenera genom deras vingårdar.

Bodegas Viyuela i Ribera del Duero
Läs mer om Tim. besök www.timatkin.com

Fyra provinser i Ribera del Duero, Soria, Burgos, Segovia och Valladolid är det som omfattas i den ganska unga regionen Ribera del Duero DO och druvor växer på olika höjd, med en bra variation av jordmån och klimat. Tempranillo eller som den heter här Tinto Fino, är den dominerande druvan och en utmärkt druva, men också väldigt anpassningsbar för området och som trivs oavsett var i regionen den odlas. Den växer på nästan 95 % av marken i regionen och uttrycker på ett bra sätt den jordmån son finns i regionen.

Bodegas Viyuela i Ribera del Duero

I senaste rapporten om Ribera del Duero blir topproducenterna allt fler och bland 423 viner valde Tim Atkin ut de Topp 100 vinerna som alla fick 93 poäng eller mer och på listan finns även Bodegas Viyuela med.

Bodegas Viyuela representeras i Sverige med just med dessa två viner, Viyuela Barrica och Crianza Viyuela, som till 100% är av druvan Tempranillo, som ibland kan blandas med andra sorter, till exempel Cabernet Sauvignon, Garnacha, Malbec, Merlot och lysande vit druva, Albillo. Men så är det alltså inte här. Bodegas Viyuela gör alla sina viner på enbart Tempranillo druvor från vinstockar som är upp till 60 år gamla.

Vi tittar närmare på dessa viner som är bra ambassadörer för regionen Ribera del Duero:

Det härligt intensiva röda vinet Viyuela Barrica har vunnit flertalet utmärkelser genom åren. Vinet har väldigt mysiga doftaromer av mogna röda frukter samt nyanser av choklad med en släng av vitpeppar. Tempranillo är en kraftfull druva men detta vin är lent i gommen, gott och smakfullt, med bra balans mellan frukt och syra med mjuka tanniner. Förvänta dig ett långt och energiskt avslut. 4 mån på fat.

Bodegas Viyuela i Ribera del Duero

Eleganta Crianza Viyuela är en djup röd, fyllig Crianza med harmonisk doft och en komplex, tät generös bouquet som har aromer av mörka, morgna frukter som förstärks av chokladtoner och en fin kryddighet samt lagringen på ekfat som är 12 månader samt 1 år på flaska. Ett utsökt och välgjort vin som nu i år vunnit guldmedalj i prestigefyllda internationella vintävlingen Mundus Vini 2019.

Båda dessa viner är utsökta med tapas och kötträtter.

Mer om producenten Bodegas Viyuela

Familjen Viyuela är en av de äldsta kända familjerna i området och sedan början av 1900-talet har Viyuela-familjen vingårdar i området Boada de Roa.  Med en modern vingård och professionell produktion har man numera nått sitt mål: att producera komplexa viner av hög kvalitet med klassificering DO Ribera del Duero. Idag är det tredje generationen, José Ángel med dotter, som driver vingården. Man exporterar sina viner till mer än 20 länder i Europa, Amerika och Asien.

Bodega Viyuela har fått utmärkelser av bland annat organisationer som Decanter, James Suckling och i Wine Advocate. Under sitt första år på marknaden erhöll Viyela 3 utmärkelser i de tre tävlingar de deltog i: guldmedalj Mondial de Vins de Bruselas, guldmedalj Mundis vini de Alemania och silvermedalj på Salón Internacional del Vino Madrid. I somras, 2019 blev Bodegas Viyuela ”Bästa producent” i Mundus Vini.

Bodegas Viyuela i Ribera del Duero

Varför inte fråga efter vinerna vid ditt nästa restaurangbesök?

Tim Atkins rapport om Ribera del Duero kan du köpa >> här!

Vinerna Viyuela Barrica och Crianza Viyuela finns bland annat på kvarterskrogar och tapasbarer runt om i landet.

Similar Posts