Så här efter sommaren kan det kännas lite strävt att få på sig jobbkläderna igen. Kanske blev det lite för mycket grill och lite för många goda viner. Att flytta knappen i byxan verkar inte hjälpa stort och jag börjar desperat titta på nätet för att hitta snygga pull-on byxor.  

Goda viner innebär kalorier och ibland är jag sjukt medveten om att jag faktiskt via vinglaset får i mig alldeles för många kalorier. Då försöker jag dra ner lite, i synnerhet på vinet. Mycket alkohol innebär många kalorier. Så är det och det känns varje gång jag ställer mig på vågen. Det hjälper inte heller att jag har höger stortå kvar på golvet när jag står på vågen (det syns några mindre kilon den lilla rutan då ???? ) Och nu har jag fått ett bra alternativ till mina så vanliga röda mustiga medelhavsviner som jag säkert sippar på alltför ofta.

Svaret heter Vinho Verde. Lite mindre alkohol, lite mindre kalorier….

Vi är duktiga är på att kolla innehållet på varorna i matbutiken, men när det kommer till vinet på Systemet är vi ofta inte lika noga. Ok, vinetiketterna är kanske inte så detaljrika som många av oss skulle vilja ha, men det finns annat att lägga märke till ifall man vill tänka kaliorisnålt någon gång och det är alkohol %. Vinerna från Vinho Verde har ofta en lägre alkoholhalt som brukar hålla sig på mellan 8,5 till 13%. Sikta på en procent som ligger mellan 9 och 12 procent, så har du redan gått ner en aning i kalorier, närmare bestämt motsvarande 110 till 140 kalorier för 1,5 dl vin. Jag räknar med att 1 gram alkohol = 7 kalorier.  Även sockerhalten är viktig, men de flesta kalorier i vin kommer i princip från alkoholen eller vad vi kallar för ”restsocker”, naturligt förekommande druvor och ibland att man även dessutom tillsätter socker i vinet.

Vackra Vinho Verde …

Men ett vin med lägre alkohol har färre kalorier än ett vin med högre alkohol, oberoende av mängden socker och ibland kan det vara svårt att hitta båda delarna, lägre alkohol och även mindre socker, och faktiskt hitta ett vin som faktiskt fortfarande är relativt livfullt och uppfriskande i smaken.

Och det är här som Falco Arinto Vinho Verde 2018 (SB 2277) från distriktet Vinho Verde som ligger i Minho i nordvästra Portugal kommer in! I Vinho Verde-regionen har man producerat vin i över 2000 år, vilket gör denna vinregion till en av de äldsta vinregionerna i Portugal.

Falco Arinto Vinho Verde är helt enkelt suveränt för dig som vill hålla igen lite från och till men även för dig som vill dricka ett lättare fräscht och friskt vin till maten eller bara hitta ett mysigt sipp-vin. Som namnet säger så är Falco gjort på den gröna druvan Arinto, en rolig druvklase med små gula, fantastiskt syrliga bär. Falco har en alkoholhalt på 11,5 %. Som vän av räkning har jag då snabbt räknat ut att jag ”tjänar” minst 230 kalorier om jag dricker 2 glas av Falco-vinet. Det motsvarar 200 gram entrecôte, 70 gram fet brieost eller 2 bitar chokladrulltårta.

Namnet Vinho Verde betyder grönt vin men syftar snarare på att vinet är ett ungt vin som ofta buteljeras redan 3-6 månader efter att druvorna har skördats.  Falco är en druvtypiskt Vinho Verde och och nu pratar vi friskt och härligt mineraliskt, för Falco är ett torrt och krispigt vin med en läcker citronfärg. Vinet har en snygg skärpa med en fin intensitet i smaken. Här hittar du en livlig fruktprofil av gröna syrliga äpplen, päron och citrus samt toner av en lite mjukare och lenare honungsmelon och ett stänk av flinta. Falco har en mogen balans med en liten släng av lätt spritzighet. Inga direkta bubblor i glaset, men ni vet så där frasigt att man nästan upplever en liten fizzighet. Det bäst med Falco Arinto Vinho Verde är att man inte behöver göra avkall på smaken trots att man får i sig mindre kalorier. Ni vet ju hur det brukar vara…

Man kan alltid låsas….

Ibland slår jag på stort och blandar sodavatten och Vinho Verde. Ännu mindre kalorier och med lite positiv fantasi och ett snyggt glas blir det nästan lika gott som ett torrt bubbelvin. Nästan.

Falco produceras hos familjeproducenten Quinta da Raza i Peneireiros, Celorico de Basto, i Vinho Verde-regionen (DOC). Sedan 5 generationer driver familjen Teixeira Coelho sina vingårdar och man framställer både röda och vita viner. Vinmakare och ägare är den kompetente José Diogo Teixeira Coelho. 

Det finns fler än 400 inhemska druvor i Portugal men bara 7 druvor rekommenderas i DOC- klassificeringen från 1984 för att göra det vita Vinho Verde vinet. Förutom de vanliga druvorna Alvarinho och Arinto, kan man även finna Avesso, Azal, Batoca, Loureiro och Trajadura.

Har vi en deal? Det ena du behöver tänka på är att ställa vinet kallt. Väl kylt till sådär 8° kommer Falco helt till sin rätt och sedan kan du servera lättare sallader och skaldjur eller kyckling.

Så vad säger du? Ska vi börja redan idag, handla på oss några flaskor Falco Vinho Verde så räknar vi av kilon tillsammans om 14 dagar och ser om vi har gått ner några?

Similar Posts