I nästan varje Systembolag i Sverige finns vårt populära Zebra-vin, Perdeberg Pinotage, och ibland kan jag fundera lite över varför ett vin blir så enormt poppis … och ett annat inte. Jag kan säga att det inte alltid beror på att priset är lågt – 69 kr för en god flaska rött vin känns verkligen inte som en större investering idag, när priserna varierar från 39 kr upp till 12 661 kr per helflaska.

Idag finns 5 344 röda viner på Systembolaget, antingen står de på hyllans eller så kan de beställas och i ett land som Sverige där det notoriskt svårt att göra reklam för alkohol, med restriktioner och branschrekommendationer, så tror jag faktiskt att mun till mun metoden är ett exceptionellt bra sätt att få reklam för sitt vin i en djungel av provningar, mässor, oändliga vintips via sms…

Om du blir hembjuden till någon, äter en god middag och får ett glas gott vin, vilka är oddsen att även du köper just det här vinet nästa gång? OM du nu kommer ihåg vad vinet hette nästa dag, vill säga, och här kommer ju den praktiska gratisappen Vinos som Alf Tumble och rapparen Petter med flera står bakom, som en skänk från ovan. Egna vinlistor att komma ihåg, dela med kompisar, få tips och skapa sina egna tips under till exempel en middag. 

Stor du i systemkön så noterar du vad kunden innan sätter på rullbandet. Ibland kan jag se viner som jag helt glömt bort att de finns. Goda viner som jag drack en gång… Ibland kan jag upptäcka något nytt en ny spännande etikett, en ny druva …. och ibland kan jag faktiskt till och med fråga ”är det gott det där vinet?” Du anar inte hur mycket bra information jag får, helt gratis, bra för att jag vågar fråga.

Precis så tror jag det blev med Perdeberg Pinotage (nr 2137) .

En dam stod framför mig i kön på Systembolaget och hade 3 Perdeberg Pinotage flaskor i sin korg. Jag kunde förstås inte låta bli att ställa frågan. Hon himlade med ögonen samtidigt som hon slog ifrån sig med ena handen och berättade hur fantastiskt zebra-vinet var, gott att dricka till all möjlig mat, gott att sippa utan mat, superbra pris … helt fantastiskt vin helt enkelt!

Men så är Perdeberg Pinotage också ett försvinnande gott rödvin som dessutom är WIETA-certifierat – Wine Industry Ethical Trade Association. Står för att vingården har ett modernt fokus på mångfald med bland annat skäliga löner, förbättrade arbetsvillkor och etisk handel. Så viktigt i dagens politiska klimat i Sydafrika.  

Perdeberg Pinotage är ett vin som gjorts helt av den läckra druvan Pinotage som blivit en signaturdruva för Sydafrika och detta vin är ett mysigt och elegant vardagsvin som har en tät mörk färg som redan där lovar att detta är ett ungt vin med en spännande god framtoning som garanterat passar till all god mat. Här finns läckra toner av många solmogna frukter som björnbär, söta hallon och syrliga blåbär som blandas med aromer av moreller med toner av vanilj och rostade toner. En pikant pepparton ligger över alla smakaromer. Du hittar också lite lakrits och ett och annat myntablad.

Här testar man vinet …

Perdeberg Cellers ligger i hjärtat av Kapregionen och hr har man odlat vin sedan 1659 och familjeföretaget Perdeberg grundades 1941 och arbetar idag vidare som tredje generationens vinproducent med ett superduktigt team. Förutom att man värna om mångfald och samhälle, så satsar man på att ständigt förbättra kvaliteten på rasen Cape Mountain Zebras tillgängliga livsmiljö. Nästan utrotningshotad på 70-talet då endast 60 djur levde, uppskattar man idag att det ska finnas 6 000 zebror. Bra jobbat Perdeberg!

Team Perdeberg!

Hur ser 10-i-topp-listan för Perdeberg Pintage ut? Vad är det som övertygar folk att köpa vinet igen och igen?  Jag tror så här:

  • Mycket rimligt pris – 69 kr, way under hundralappen
  • Trevlig logotype med zebra – lätt att komma ihåg som zebra-vinet
  • Vinet är vara gott och ett mångsidigt matvin – annars köper man det bara en gång
  • Damen i systemkön – med sina frikostiga rekommendationer
  • Etiskt certifierat vin – mångfald, arbetsvillkor, löner, samhälle
  • Omtanke om miljön – tänker på den icke längre utrotningshotade zebran
  • Kul att prova signaturdruvan för Sydafrika – det finns bara 10 olika Pinotage-viner i Sverige
  • Att vinet dessutom finns i ordinarie sortiment är självklart värt sin vikt i guld

Glöm nu inte att ha kul i helgen!

Similar Posts