Denna blogg ägnar jag åt alla våra eldsjälar, alla våra producenter, genom att lyfta fram en av de absolut bästa tyska Pinot Noir-vinerna och berätta lite om Barbara och Thorsten på vingården Wilhelmshof i Tyskland.

Man slås ibland av att det finns så många eldsjälar inom vinindustrin speciellt bland producenter och odlare. Vingårdarna som vi har i vår portfölj, oavsett de finns i Nya eller gamla Vinvärlden, så har de alla en sak gemensamt: de är verkliga frontfigurer som genom sin passion för vin och med ett gediget vinhantverk så har de många gånger kämpat för att få ut goda viner på marknaden. Ibland i med- och ibland i motgång och det vet alla vi egna företagare vad det betyder. Så vi litar på vår magkänsla och kompetens inom området och hoppas på att lyckas.

Många av våra producenter och vingårdar förtjänar sin plats i solen. Med sin pionjäranda och med kaxig beslutsamhet provar de en väg, sedan kanske de girar och provar en annan. Och den totala lyckan infinner sig när allt går som planerat när folk faktiskt vill dricka ens vin och kritikerna är lyriska. Men vägen dit är förstås aldrig helt spikrak.  

 Barbara Roth och Thorsten Ochocki

Så var det till exempel med oenologerna och vinmakarna Christa och Herbert Roth på vingården Wilhelmshof i Pfalz, när de ville producera snygg tysk sekt med den franska champagnemetoden och en sekt som var minst lika bra som fransk Champagne. Och det gjorde de också, med besked! Deras sekt blev mycket berömd och kritikerrosad och är idag omtyckt över hela Tyskland. 

Detsamma gällde nästa generation på familjevingården Wilhelmshof. Familjens dotter, Barbara Roth och hennes man Thorsten Ochocki är också eldsjälar och de driver vingården sedan 2010. Pionjärer. I synnerhet idag när det gäller deras mycket goda Pinot Noir som kontinuerligt får så bra kritik.

Idag är Wilhelmshof en av de mest spännande vingårdarna i Pfalz. Men här har inget skett genom trial and error. Barbara och Thorsten är också oenologer och har tagit med sig sin kompetens och kunskap i princip från all världens hörn, från Naramata Valley, Stellenbosch, Central Otago på Nya Zeeland till Champagne, Beaune, Bourgogne, Bordeaux och St. Emilion i Frankrike och sedan till närmare hemma i Tyskland i Rheingau och i Baden. Wow! Man blir riktigt imponerad av deras gedigna erfarenheter som de samlat på sig i sina karriärer.

Teamet på Wilhemshof

Just de olika Pinot-druvorna ligger Barbara och Thorsten varmt om hjärtat. Man odlar Pinot Noir, Pinot Blanc, Riesling och Pinot Gris. Och trots att man också gör en god Weinbrand, den tyska brandyn, så producerar de fortfarande en av Tysklands godaste sekt. Men flaggskeppet är onekligen deras Pinot Noir eller Spätburgunder som druvan heter i Tyskland.

Att jag klassar vinmakarna som eldsjälar beror nog mest på den svårodlade druvan och den tuffa konkurrensen. Pinot Noir är ju inte bara druvan som finns i Bourgognes mest exklusiva viner men utmaningen för Barbara och Thorsten måste ha varit att producera en elegant och matvänlig Pinot Noir i Tyskland till bra pris …. när massor andra tyska producenter också vill göra det. Jag tror att för våra två vinmakare har det snarare varit en fråga om att särskilja sig, sticka ut från mängden.

Men man kan säga att de har lyckats ganska bra, Barbara och Thorsten. Idag är Wilhelmshofs kända för att producera riktigt goda, fräscha Pinot Noir viner med stor entusiasm och ett gott hjärta… och samtidigt har de kul på jobbet! Vingården Wilhelmshof är inte bara en av Tysklands mest premierade vingårdar nr det gäller just Pinot Noir. Man har fått fler priser än någon annan tysk producent! Eller vad sägs om att få priset som “Best Pinot” i den största internationella tävlingen för Pinot Noir, “Mondial des Pinot” 2018 in Sierre i Schweiz, där hela 1 100 Pinot Noir viner och 363 producenter deltog. Även vinrecensenter i Sverige är lyriska. Bra jobbat!

Det eleganta och mycket smakfulla vinet Wilhelmshof Pinot Noir 2018 (20028) är nog en av de absolut bästa tyska Pinot Noir-vinerna som du kan få tag på i Sverige. En fräsch och härligt saftigt Pinot Noir med sammetslena tanniner och som består av frukter som mörka, björnbär och körsbär, söta jordgubbar och plommon. Sedan kryddas allt med aromer av sandelträ, mynta, kanel och nougat. Barbara och Thorsten har lyckats bra med att göra en välbalanserad, snygg och komplex Pinot Noir som visar upp en trevlig fatkaraktär. Denna underbara Pinot Noir passar utmärkt till både grillat kött, charkuterier, en bit chèvre eller också vegetariska rätter och till och med feta fiskar som lax eller tonfisk.

Wilhelmshof Pinot Noir är ett vin som lämpar sig fint att lagra i alla fall minst 5 år, så passa på för detta vin är populärt och försvinnande gott på Systemet!  

Similar Posts