Inot noir - ett vinglas med druvor

Även om Pinot Noir bara är den tionde mest planterade druvan i världen så tror jag ändå att den är snudd på den populäraste.

Den mycket gamla Bourgogne druvan har verkligen gjort succé hemma hos oss, men då kommer den oftast från nya världen och i det här fallet från USA. Det står aldrig mellan en Pinot Noir eller något annat vin, det blir en Pinot Noir varje gång … precis som i kultfilmen Sideways där Paul Giamatti spelar Pinot Noir entusiasten Miles och ständigt väjer en Pinot Noir framför andra ”trista blasé druvor”… sån är jag! Vi Pinot Noir älskare kan inte låta bli att ständigt visa vår iver för druvan!

Pinot Noir - skörd i Monterey
Druvor skördas hos Scheid Winery i Monterey

Ibland undrar jag varför det blivit så att just Pinot Noir är så urbota populär och varför den odlas så pass mycket, om den är så svårodlad och kräver mycket omsorg.

Svaret är att Pinot Noir är också en spännande druva och minst sagt mycket, mycket god och filmen Sideways, förstås. Försäljningen av Pint Noir sköt i höjden med 25% jämfört med året innan filmen hade premiär – detta kallad allmänt för ”Sideways-effekten”…

Det finns ingen annan druva som kan få vinälskare att bli galna av glädje – eller besvikelse –som en Pinot Noir. Och inte att förglömma: den är ju också en av huvudkomponenterna i Champagne tillsammans med Chardonnay och Pinot Meunier.

Pinot Noir kallas ju också för ”the heartbreak grape” eftersom druvan mognar tidigt och har ett skal som är så tunt att det lätt går sönder och det gör druvan mottaglig för sjukdomar. En bräcklig druva alltså och en tuff utmaning för en vinmakare att arbeta med. Så pass tuff så att man kan gråta när man odlar den…  

I dagarna har man börjat skörda druvorna till Sveriges godaste District 7 Pinot Noir (6578) hos Sheid Winery i Monterey. På den tidigare morgonbilden syns att man är uppe i ottan. Ibland börjar man redan arbeta under natten när det fortfarande är svalt och innan temperaturerna skjuter i höjden, vilket gör att det är mer effektivt. För med Pinot Noir måste detta dessutom göras på ett skonsamt sätt.

Och oavsett hur svår druvan är att odla och hur årets klimat har varit, så trollar alltid deras vinmakare Dave Nagengast med knäna och antar utmaningen: att skapa ett subtilt, elegant och fylligt vin! Och när det gäller just Pinot Noir så är detta i allra högsta grad en balansåtgärd som kräver erfarenhet och djup kompetens. Och det har Dave. Hans viner får alltid superkritik, vinner guld i internationella tävlingar och prisas av vinkritiker globalt.

pinot NOir - Vinmakaren Dave Nagengast
Vinmakaren Dave Nagengast

District 7 Pinot Noir är full av generös frukt som körsbär och vilda hallon och med en fin mysig fatkaraktär som ytterligare förstärker kryddigheten i denna Pinot Noir. Man känner av mycket härliga aningen rökiga aromer sandelträ och jod samt kryddor som peppar och muskot, allt toppat med lite läcker nougat. District 7 Pinot Noir är ett underbart ljusrött vin som passar till det mesta och går lika bra att kombinera ihop med en grillad lax, till en bit kött eller till vegetariska rätter.

Om du hinner så här en fredag att svänga förbi Systemet, så missa inte möjligheten att prova denna läckra och prisvärda District 7 Pinot Noir om du inte redan gjort det.

Pinot Noir - flaskan

Jag tänker mig en trevlig middag för två men inte stå och laga mat hela kvällen, så det blir en lättare vegetarisk rätt som man kan göra i ett nafs. Örtgrillad aubergine med fetaost och en härlig dressing blir perfekt!  Här kommer receptet för 2 personer:  

Pinot Noir - grillade auberginer
 • 1 stor aubergine, skär i 1,5 cm tjocka skivor på längden
 • 1 dl olivolja
 • 2 dl fetaost, smulad
 • gourmetsalt
 • färska örter som mynta, timjan…
 • chiliflingor

dressing

 • 2 msk färskpressad citronsaft
 • 1 vitlöksklyfta, pressad
 • 1 generös tsk dijonsenap
 • ½ dl olivolja
 • salt

Börja med dressingen och bland ihop alla ingredienser. Ställ undan.

Auberginen penslas med olja och grillas i en grillpanna för att få fina grillräfflor. Grilla i 8-10 minuter på båda sidor tills den fått fin färg.

Smula över fetaost och örter och servera med dressing.

Ha en trevlig fredagkväll!

Similar Posts