Det är klart att samma druvor som växer i Frankrike även odlas i Tyskland. Det kändaste exemplet är nog Riesling som är en uppskattad druva både vid tyska Rhen och i franska Alsace. Men ett fantastiskt bra exempel är Pinot Noir, eller som tyskarna kallar druvan, Spätburgunder.

Och gissa om druvan trivs i Tysklands lite coolare klimat och i jordar som granit, skiffer, basalt och kalkstenlera. Pinot Noir vinstockar tenderar att föredra mer mellanliggande klimat med långa, kalla växande årstider. Du kommer att hitta goda Pinot Noir i hela Rhenlandet och regioner som Pfalz, Ahr, och Franken, bara för att ta några exempel.

Visste du att Pinot Noir är mer 1000 år äldre än Cabernet Sauvignon och den 10: e mest planterade druvsorten i världen? Ursprungligen en fransk druva från Bourgogne och en ständig kändisbooster för de dyraste och bästa vinerna från exempelvis Domaine de la Romanée-Conti, Domaine du Comte Liger-Belair eller Domaine Faiveley… alla gör fantastiska viner och klassade Premier Cru och Grand Cru.

Jamen, Tyskland då? Jo, det finns redan några viner några viner i det svenska sortimentet och nu kommer det en populär och beryktad tysk Pinot Noir från en topproducent i Pfalz.

Generellt. Mycket lika smaker. Tranbär, körsbär, hallon tillsammans med subtila jordtoner, allting gott finns även i de tyska vinerna. Men det unika för de tyska Pinot-vinerna är den underbara lättheten i vinerna profil som har riktigt snygg kryddkaraktär, det kan vara kanel eller …  Så läcker! Snygga viner som sätter Tyskland på kartan som en Pinot Noir producent att räkna med. Den tredje största producenten efter Frankrike och det vill inte säga lite!

Nu till vår premiär av läckra Wilhelmshof Pinot Noir (nr 20028) kommer från Weingut Wilhelmshof i Pfalz. Och detta är precis en sådan lätt, kryddstinn tysk Pinot som vi vurmar för. Fräsch, nyanserad med bra balans och trevliga fattoner som smyger sig över den fruktiga inslagen av söta, saftiga sommarbär och som sedan får en släng av örter och kanelkryddor och sedan toppas allt med lite krämig nougat. En mycket lyckat smakkombo som leker med distinkta tanniner och resultatet är en välgjord Pinot Noir med fin kropp och en mycket god och trevlig finish.

flaska Wilhelmshof Pinot Noir

Wein- und Sektgut Wilhelmshof i Siebeldingen, Pfalz och det mysiga, pittoreska landskapet “Südliche Weinstraße”, ägs oenologerna och vinmakarna Barbara Roth och hennes man Thorsten Ochocki sedan 2010, då Barbaras föräldrar gick i pension. Men totalt 20 ha vingårdar har man lyckats bygga upp ett bra renommè som en av de främsta Pinot Noir producenterna i regionen.

Man producerar vitt och rött vin, varav många olika varianter av Pinot Noir (Spätburgunder) men man gör även god mousserande tysk Sekt. Allt enligt traditionella ekometoder, druvorna är inte besprutade med herbicider och skördas noggrant för hand.

Wilhelmshof har tilldelats en stor variation av olika fina utmärkelser, som bland annat ”Tysklands bästa producent av mousserande vin 2018” (Deutsche Landwirtschafts – Gesellschaft) och för “Bästa Pinot Noir” för vinet Spätburgunder Im Sonnenschein, årgång 2015 vid världens största Pinot Noir-tävling “Mondial des Pinot” 2018 i Sierre, Schweiz. Även 2016 utmärkte man sig med Pinot Noir och fick en guldmedalj på Mundus Vini där 7200 viner tävlade från 50 länder och 156 olika vinregioner. Juryn som dömde bestod av 260 vinexperter. Inte dåligt marscherat! Vi tackar också för fin svensk kritik av bland andra Andreas Grube i SvD på bilden!

kritik av viner på Svd och flaska

Wilhelmshof Pinot Noir är ett fantastiskt och framför allt mångsidigt matvin, mycket på grund av den fruktiga syran i vinet och de lena tanninerna som gör det till en trevlig matpartner och den passar bra till anka, kyckling, fläsk samt vegetariska rätter.  Men allra, allra godast tycker jag att den är med Spätzle!

.

Spätzle, Spätzli eller Chnöpfli – kärt barn har många namn och Spätzle äts i alla de tyskspråkiga länderna, samt Ungern och Alsace. Namnet syftar på tyskans ord Spatz – betyder sparv. Påminner onekligen lite om annan free form pasta. Den är ett exempel på äkta tysk husmanskost och den är minst lite busenkel att göra! Min favorit är Käsespätzle, den typiskt tyska varianten med ett gäng alpostar och lite salvia. Men du kan också äta den med skirat smör och bacon eller servera den till en köttgryta. Det finns ”färdig-spätzle” att köpa i tyska delikatessbutiker eller på nätet, Hötorgshallen, Amazon eller hos The Taste of Germany

.

.

Här är receptet till äkta tysk krämig Käsespätzle från scratch!

en stekpanna med krämig spätzle och salvia
  • 2 dl vetemjöl (eventuellt mer)
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 msk crème fraîche
  • riven muskotnöt
  • 3 msk mjölk
  • eventuellt vatten (mer eller mindre, se metod)
  • 75 g smör
  • en generös och vällagrad bit emmentaler eller grottlagrad Gruyère, riven
  • 1 kruka färsk salvia

Blanda de torra ingredienserna. Kläck i ägget och späd med mjölken tills du får en slät och lös smet. Är smeten för torr, droppa i lite vatten. Är den för lös, strö i lite mer mjöl. Små, små mängder gäller och tänk något tjockare smet än för en sockerkaka. Låt smeten sedan vila i ca en halvtimme.

Smält och skira smör i en kastrull. Låt vänta vid sidan om.

Nu ska du kunna lägga smeten på en skärbräda och skrapa ner små, små bitar av spätzlesmeten med vass kniv rakt ner i det kokande salta vattnet. Jobba i etapper. Nu tar det inte ens en minut ens en minut, förrän Spätzlen flyter upp till vattenytan. Ta då upp med hålslev och lägg i kastrullen med det skirade smöret. Blanda i den lagrade rivna osten och blanda ihop allt. Toppa med några färska salviablad.

Gudagott! Men glöm nu inte att handla vinet!

Similar Posts