två flickor som skrattar

Om du hyr en bil i Paris och åker mot Dijon på A6 och sedan mot Lille eller Nancy på A31 och sen A38 mot Besançon, Basel, så kommer du fram till Beaune. Eller så kan du ta snabbtåget. Det tar 2,5 timmar från Paris att komma till Beaune som ligger mitt i hjärtat av Bourgogne och där finns många berömda vingårdar med fantastiska viner att prova!

Jag tänker på viner som Pommard, Corton-Charlemagne, Romanée-Conti, Meursault, Santenay och Savigny-les-Beaune som får varje vinälskares hjärta att slå några extra slag.

en halvflaska Meursault

Vi var två tjejer som åkte! Och gissa hur speciellt det är att vara där när druvorna precis ska till att skördas! Tumulten. Härliga saftiga druvor i lila eller guld som tynger ner stockarna, traktorer som puttrar, sensommarsolen, druvplockarnas tonala skratt, stora korgar som fylls till bredden med druvor… Det här sker oftast i september. Odlarna tittar på hur jorden ser ut, tänker på hur klimatet varit och hur varje druvsort mognar. De smakar på druvorna för att mäta sockret och är druvorna redo, så sätter man ett skördedatum.

Det är i appellationen AOC Meursault som det ligger en gammal vingård från 1864 som heter Domaine Bourée Fils och som vårt underbara eleganta chardonnay-vin Meursault Pierre Bourée Fils, art.nr 2505  kommer ifrån.


Men först lite kuriosa om vinfamiljen

Det var alltså 1864 som Pierre Bourée förvärvade en bit mark på den östra kanten av D974 (Dijon – Lyon), på en plats som hette ”La Justice”. Pierre planterade sina vinstockar och gav den första vinodlingen namnet ”Clos de la Justice”. Men det var först 1922 som hans son Bernard skapade företagets nuvarande varumärke: Pierre Bourée-Fils när han köpte en tomt med vinodlingar i Grand Cru:n Charmes-Chambertin.

1945 började Bernard Bourée träna upp sin brorson Louis Vallet i allt om viner. Louis fick sedan tillsammans med sin bror François ta över vingården. Tillsammans utvidgade de vin vinkällare och vingård och började exportera sina viner även utanför Europa. Under åren har vingården vuxit med marker som Beaune 1er Cru Les Epenottes, Gevrey-Chambertin, Gevrey-Chambertin 1er cru les Champeaux, Bourgogne rouge, Bourgogne Blanc och du Pernand Vergelesses.

Idag ägs vingården fortfarande av samma familj och det är vinmakarna Bernard och Jean-Christophe Vallet som sköter vingårdens nuvarande 8 hektar som ligger spridda längs kusten.


Liten, liten men naggande god

Meursault Pierre Bourée Fils på halvflaska är verkligen ett legendariskt Chardonnay-vin från en legendarisk vingård! En liten flaska som man bör unna sig då och då, tycker jag.  

Varför inte prova en lyxig Chardonnay med druvor som odlas lera och kalksten? När det gäller skörden, så plockas druvorna för hand. Sedan körs de försiktigt i lådor till vineriet så att de inte krossas. Denna Meursault har fått jäsa på lättrostade ekfat som tillsammans med frukten skänker vinet en mysig och komplex profil.

Detta är en Meursault 1er cru – Blagny (årgång 2015) som bör serveras mellan 10-12° och gärna avnjutas till en läcker fet fisk som till exempel en grillad lax med en krämigt mandeltäcke.

Detta är en fyllig och fruktig Chardonnay som tål att lagras åtminstone 3-5 år framåt. Ursprungstypisk, med fin kropp och smörig substans. Känn en stor smak av gula äpplen med strimlor av pomeransskal, doftande kardemumma och lena valnötter, så är detta en mycket torr Chardonnay som både är frisk och elegant. Nyanserat vin med fin mineralitet och välintegrerad fatkaraktär.Räkna med en lång och nyanserad avslutning med friska sluttoner och en fin mineralsälta. Sammantaget kan man säga att Meursault Pierre Bourée Fils är en Chardonnay som reflekterar mer än väl sin fantastiska terroir och sina duktiga vinmakare.  

Similar Posts