God fortsättning och hoppas ni har haft en skön julhelg och firat in det nya året med något riktigt gott att både äta och dricka. Nu kan man väl ändå säga att de flesta av oss är tillbaka på jobbet på måndag, även om jag redan hunnit jobba en vecka.

För min del har tiden jul och nyår varit en ’aperitifernas’ tid: När man som jag är bofast i skärgården så slinker folk bara in liksom, stannar en stund, stoppar något i munnen, pratar bort någon timme och sedan slinker de ut igen genom ytterdörren och vinkar adjö när bilen puffar runt kurvan och försvinner utom synhåll.

Och varje år får vi reservera en del av vår köksyta för allehanda tilltugg, ostar, nötter, dadlar … och så dricka förstås. Inte kul för de som kör men alla andra har kunnat njuta av armagnac, whisky, bubbel och lite av varje.

bild på vinflaska med vitt vin

Det som verkligen gjorde succé och blev mycket populärt denna julhelg var vår nya pärla, det spanska aperitifvinet Señorío De Broches (SB 6460) det söta vita Moscatelvinet. Riktigt läckert och trevligt att bjuda på och även de som brukar ha problem med söta viner gav vinet tumme upp som en fräsch och frisk aperitif.

Señorío De Broches är ett vitt, sött starkvin från Malaga, Andalusien, och den regionen har en fascinerande och unik historia och det här är precis sådant som jag vurmar för. Jag tänker så här:  

Mycket kort: år 711 e.Kr. intog morerna Spanien, på den tiden den kristna iberiska halvön. Morerna kom ifrån kungariket ’Maure’, idag delar av Algeriet och Marocko. Morerna regerade fram till 1492, då den katolska monarken Ferdinand II fick den att kapitulera i Granada och landsförvisade. Men poängen är: 700 år av moriskt styre satt självklart sina spår, inte minst i Andalusien på all lokal kultur. Tänk färger, musik, dans, och inte minst maten, olika kryddor, sammansättningar, smakbilder… och har du hört den andalusiska lokala dialekten någon gång? Fascinerande och mycket vackra och väldigt goda influenser, om jag får tycka.

Men tillbaka till vårt söta starkvin Señorío De Broches från Bodega Antonio Muñoz Cabrera i D.O. Málaga och den kritikerrosade vinproducenten Dimobe. Här är en familj som har en lång vinmakartradition sedan 1927, då man började göra vin i sju små ekfat av ett gäng soltorkade druvor. Idag producerar man både söta och torra viner av olika druvsorter och är de  mest uppmärksammade producenter av just Moscatelviner i regionen.  Det sägs att vill man prova hela Málagas söta vinstilar ska man gå till Dimobe för de gör alla de intressantaste vinerna i regionen.

Señorío De Broches är gjort av soltorkade druvor. Processen att göra socker till alkohol sker sedan mycket långsamt för att erhålla önskad mängd restsocker.

Juan Muñoz heter vinmakaren som bibehållit denna gamla vinmakarstil som gör att vinerna så naturligt söta och läckra och det är en stil som nästan försvunnit samband med all modern kylteknik för att kontrollera jäsningen.

Señorío De Broches är en alltså en söt, vit och ljuvlig muscat! Mycket fisk och fräsch eftersom den blandar syrliga aromer: citrusmarmelad med pomerans, honung och torkad ananas. Ett helt bedårande vin, fylligt, djupt och komplext, som passar bra till mängder av godis, från salta ostar till söta desserter. Som julens välkomstaperitif blev den ett populärt inslag!

Bästa smakupplevelsen på länge var nog att servera det utsökta Señorío De Broches med grillade färska kronärtskockor kryddade med piementos och den fantastiska nordafrikanska kryddblandningen Ras-el-Hanout som består av bland annat ingefära, koriander, kryddnejlika, gurkmeja, peppar, kanel, muskot, kardemumma och en massa annat. Finns att köpa färdigt i större livsmedelsbutiker. Så här gör du:  

grillade kronärtskockor med kryddor
  • Dela kronärtskockorna på längden och gröp försiktigt ur de grova trådarna och de beska lila bladen i mitten med en sked.
  • Lägg kockorna i en smörad ugnsfast form.
  • Pensla kockorna med rapsolja och strö över lite extra flingsalt samt kryddblandningen Ras-el-Hanout.  
  • Lägg på några några citronskivor här och där och sedan in i ugnen på 200° ca 45 minuter.  
  • Under tiden stek piementon i stekpanna med olja några minuter tills de fått mörk färg. Låt dem rinna av och svalna på hushållspapper. Strö piementon sedan med de grillade kronärtskockorna!

Servera med Señorío De Broches och bara njut!

Hasta luego tills nästa vecka!

Similar Posts