Äntligen, vi har precis lanserat Driefontein Syrah (2068) på Systemet! En härlig druva och ett riktigt mysigt matvin från Sydafrika som helt rätt tajming till julens alla fester. Toppklassigt vin, smart och välgjort från Stellenbosch i Kapregionen.  Stuffad med plommon och saftig björnbärsfrukt, några heta stänk av peppar och rostat kaffe. En fin, distinkt fatton ligger över alltihopa. Man känner mycket smidiga tanniner och en ny, elegant, jämn mineralnyans som är så schyst läcker för denna Syrah odlad i den nya världens heta klimatzoner. Supergott och prisvärt vin!

Det är något visst med druvan Syrah eller Shiraz, som den ibland heter. Rhône-dalen i Frankrike producerar några av de mest kända Syrah-vinerna. Men med tiden har man förstått att man inte behöver vara frankofil för att njuta av druvan eller för den delen, tillverka ett gott vin. Just i Sydafrika och bland deras kända druvor som Pinotage och Merlot, så kommer sedan några decennier Syrah-druvan på bred front.  Kapregionen krossar idag mer Syrah än någon annan druva. Och dessa viner är briljanta! Man har utvecklat druvan och lyckats få fram fantastiska fruktdrivna, kryddiga matviner, ibland robusta, tanninstinna och ibland medelfylliga och mjuka. Det finns förmodligen en Syrah som passar varje smak. Och om du letar efter bevis för hur bra Syrah har utvecklats under de senaste åren så prova gärna vår Driefontein Syrah. Fet är en bra representant för de sydafrikanska vinmakarnas mycket välgjorda Syrah-viner.

Syrah lär ha kommit till den sydafrikanska kontinenten redan under andra hälften av 1700-talet, men det är bara under senare tid att det har uppstått en tydlig hausse kring denna spännande druva. Men liknar den sydafrikanska syrah-stilen de viner som görs i Rhône? Det är klart att ett medelhavsklimat som i Frankrike är bra mycket kallare än den heta soliga värmen som man får i Sydafrika. Samtidigt kommer en influx av vatten från Indiska oceanen som ger viner som är läckra, peppriga fruktbomber, något procentenhet mer i alkohol förstås. Den franska Syrah är ett mer elegant och slankt världsstilsvin, medan den nya världen, i McLaren Vale till exempel i Australien eller i Paso Robles i Argentina får fram en tuffare syrah-stil med djärva, fräscha framåtriktade egenskaper.  I Sydafrika börjar man dock komma ikapp Frankrike och här får Syrah-vinet åldras med stil på ekfat, vilket bidrar till en rik struktur och söta tanniner. Härliga viner med bra kropp och fantastiska aromupplevelser.

Ekologiska Driefontein Syrah är ett biodynamiskt vin som tål att lagras några år om du vill det, eftersom detta är ett välbalanserat och ambitiöst matvin som har hela paraden av det mörka och mogna, och så pepprigheten och även lite av den goda chokladen. Låååååång trevlig eftersmak! Helt klart förtjänar den en bra biff. Men glöm samtidigt inte bort att detta är ett matvin utav rang som inte enbart passar till nötkött och lamm.

Se vinet som en ingrediens. Titta på de strukturella smakerna, dofterna, tonerna. Söta eller syrliga fruktsmaker, pepprigt eller örtigt, bittra tanniner …. just precis, då ligger Driefontein Syrah verkligen i framkanten som ett mycket flexibelt vin som passar till mycket mat. Här är några rätter som vi tror att vår Syrah blir en perfekt matpartner till

–- alla köttsorter grillade, marinerade ed läckra såser på sommar eller vinter kan smart paras med en Syrah

–- alla umami-drivna asiatiska rätter där vinet får vara med och dominera

–- grillat fläskkött med plommonsås som är välkryddat och som får fram fruktigheten i vinet

–- gyros eller spett som lamm shwarma där man kan leka lite med starka kryddor som mynta och nejlika, perfekt till vinets kryddor

–- marinerade seitanbiffar ed BBQ-sås eller rökta grillade strimlor av Oumph! vore goda vegetariska  alternativ

–- sotade skivor av aubergine med honungsglaserade örtiga rotgrönsaker gör vinet ännu mer smakfullare

–- javisst, också till hårdostarna som exempelvis en vällagrad cheddar blir synnerligen gott men det här vinet klarar alla gånger av även av en krämigare blåmögelost

–- och glöm för all del inte bort chokladen!  En god och krämig chokladfondant som juldessert gör du enkelt på det här sättet:

  • 150 g hackad 70% mörk choklad
  • 100 g osaltat smör
  • 3 hela ägg
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl

Värm ugnen till 200°. Hacka choklad och smält i vattenbad tillsammans smör tills allt är krämigt. Ställ undan en kort stund.  Knäck äggen i en skål och vispa ihop med sockret och vaniljen. Rör i chokladen. Till sist rör ner mjölet.

Smöra ramekin-formar ordentligt och grädda 6-8 minuter mitt i ugnen. Vänta en stund och vänd formarna upp och ner. Du kan också göra i en välsmord muffinsplåt och lyfta ut försiktigt när de kallnat lite. Fondant ska vara krämig i mitten.

Similar Posts