Chicago. Inte direkt en stad som jag vill åka tillbaka till. Första gången jag var där blev jag överfallen i en park och andra gången stals vår hyrbil. Och det blåser alltid där. Men när vinden biter i kinden en kall höstdag och man står utanför Union Station vid Riverbank och kollar över floden mot Willis Tower, den högsta skyskrapan i Chicago och de översta 10-15 våningarna är dolda ovanför molnen… det är mäktigt.

Men det finns faktiskt ytterligare ett läckert och minst sagt gemytligt ställe i Chicago och som är värt ett besök.

Jag älskar Cognac, näst efter min hund och eventuellt min man och det retar gallfeber på mig när jag måste skriva Cognac som konjak. Är man som jag och tokig i Cognac så vet man direkt var man kan lägga vantarna på en fin Cognac vart man än kommer!

Det finns nämligen en suverän ’speakeasy’, The Office, som ligger strax bakom The Aviary i mat- och dryckespaviljongen West Loop på 955 W Fulton Market i Chicago. Så välkommen till ett härligt ställe för att prova spännande hantverksdestillerad Cognac från småproducenter.

The Office har dessutom en fin samling av alla typer av Cognac och faktiskt det bästa urvalet av VSOP kvaliteter i hela Chicago. Här kan man även få en välkomponerad cocktail eller en long drink om man nu hellre föredrar det. Och en cigarr. Men bäst av allt: Här kan man sitta i värmen ett tag och bara slappa i en mysbelysning med väggar av genuina träpanelväggar och konst. Man vill dimpa ner i en snygg, sliten läderfåtölj som säkert skulle kunna berätta en historia eller två om den kunde tala. Dessutom en sommelier och barchef som kan sin sak, klädd i vit skjorta och gammaldags suspenders som kan guida dig igenom några av världens finaste Cognac. Men boka i förväg, det är alltid fullt!

Alla vet vid det här laget att Cognac är eau-de-vie med Controlled Appellation of Origin, alltså kontrollerad ursprungsbeteckning och är föremål för strikta regler samt endast får tillverkas i regionen Cognac i Frankrike. Och hela den där VS eller VSOP grejen är faktiskt ganska enkel!

  • VS, Very Special, har åldrats minst 2 år
  • VSOP, Very Superior Old Pale, har åldrats minst 4 år
  • XO, Extra Old, har åldrats minst 10 år

Men visste du att det är något speciellt med Cognac och att alla Cognac har sin egen personlighet? Baserat på just den plätten där druvorna odlas och de förhållanden som råder just där, ger varje Cognac en chans att åldras och utvecklas på ett helt unikt sätt. Några Cognac åldras med grace och kan bli 70 år gamla och då kan man fortfarande njuta av dessa. Men då måste de lagras på ett speciellt sätt för i flaskan som de köpts i åldras ingen Cognac. Men du kan självklart spara en oöppnad flaska ”i evighet” och en öppen flaska under några månader, kanske ett-kvarts år i alla fall. Men det händer att jag brukar hälla över resterande Cognac på en mindre flaska för att undvika oxidation.

Jag har många favoriter bland Cognacs och jag är nästan säker på att när du läst om denna läckra Cognac så kommer du att vilja prova den.

Fransac XO (226)

Producenten Roullet Fransac är känd för sina årgångs-Cognac och finns förstås i regionen Cognac. Grundades 1838 av Roullet-familjen och tillverkar förutom Cognac av fina årgångar idag även ett gäng goda likörer samt en aperitif som heter Pinot des Charentes AOC.

Färg och doft:

Ljust brun och klar mättad färg som går mot det oranga hållet. Elegant och komplex med fin jordig fatkaraktär med en ädel doft av torkad frukt, aprikosmarmelad och apelsinblomma. Här finns undertoner av cigarrlåda av trä och en bekväm och rik doft av kryddor som kanel och vanilj.

Smak:

En smak som känns evig och snygg mjuk, full av ädel stil, bekväm friskhet i mitten. Fantastisk fin balans i denna Cognac som fyller gommen och avslutas med en lång och sitter mycket fyllig och lång finish.

Betyg:

Vällagrad årgångs Cognac XO som känns lite av en raritet och som absolut är värd att provas. En spännande konjak för den som gillar en ståtlig och flott stil.

Similar Posts