Det är trångt, stimmigt, glas och tallrikar klirrar. Vi är på det trendiga pintxoshaket Racamaca vid Mariatorget. Här sitter folk med kapris, soltorkade tomater, grillade piementos, ibericoskinka och inlagda kronärtskockor framför sig. Allt doftar himmelskt!

Fast på 39 kvm finns förstås inget ledigt bord när det finns plats för bara 20 personer, så det blir att en öl vid den pyttelilla bardisken. Ingen fara, för det går undan och allt är en del av charmen på detta underbara lilla ställe.

Ägarna Rasmus Langer och Mattias Bratt har verkligen lyckats skapa en baskisk matpärla mitt i Stockholm. Inget överpris, bara trevlig och snabb service, goda pintxos kommer ut ur köket på löpande band och goda viner som smuttas. Kunde inte bli bättre.

Jag tänker särskilt på ett vin, vår portugisiska Sagrado Reserva, som serveras på Racamaca och ven på andra restauranger men som tyvärr inte finns i Systemets konsumentsortiment. Sagrado Reserva är ett vin som kommer från Portugal och den populära vingården Quinta do Sagrado, en av de mest prisbelönta vingårdarna i vinregionen Douro. Här har familjen Cálem i hela fem generationer och i snart 200 år, sedan 1820, tillverkat vin och portvin.

Och lyssna vilka suveräna portugisiska inhemska läckra druvor av Douro-sort man odlar: Vinhas Velhas, Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Amarela och Tinta Roriz.

Vinet lagras minst 18 mån på fat och därefter 6 år på flaska. Inte illa! Ni måste gå till Racamaca en kväll, äta något gott och dricka vår Sagrado Reserva! Du kommer att må som en prins!

Jag ser att denna röda Sagrado Reserva står sig fint med rätten Racamacas Choriza Morcilla, en chorizo på Iberico Belotta, en härlig ibericoskinka som säkert kan titulera sig reserva vid det här laget eller varför inte tillsammans med Garbanzo, en kikärtscréme med picklad lök eller en Txistorra, den där goda baskiska hamburgaren med chips. Vinet är egentligen gjort för precis sådana rätter, där varje läcker pintxos är en stand-alone rätt i sig och viner bara glider kana ner i halsen mellan de aptitliga tuggorna.

Det mäktiga, kraftfulla och täta mörkröda Sagrado Reserva är en fyllig hantverks-reserva – handplockat och fottrampat! – ett strukturerat, moget och saftigt vin med aromer som läckra plommon och mogna saftiga svarta björnbär och svarta vinbär med koncentration både från de distinkta men lena tanninerna. Här späs också på med en och annan krydda och en tydlig ton av mustig tobak som svänger mot sötare toner av vanilj och kokos. Detta är ett mycket fint sammansatt och balanserat rödvin med trevlig syra mer komplexitet och djup än man förväntar sig för det priset.

Jag mumsar i mig min bläckfisk, tar en tugga och en klunk av Sagrado Reserva. Jag kan inte säga att jag är förvånad. Allt Quinta di Sagrado producerar är klass A, Douros egen och högsta klassificering och de internationella kritikerna har varken varit snåla eller låtit vänta på sig med höja vinet till skyarna. Här är några:

Wine Entusiast, Roger Voss : 94/100 poäng, Big On Wine: 5 Stjärnor, Viinikartta i Finland: 93/100 poäng, China Wine & Spirits Awards – Best Value 2017: Double Gold; Decanter Wine Awards 2015: Silver, Mundus Vini 2013: Guld.

José Maria Cálem, den 5:e generationen vinmakare i familjen berättar i den här filmen om vingården (textat). Jag tycker filmen är så vacker, kolla gärna lite för du får säkert som jag en stark maggropskänsla för den suveräna naturen och att dessa människor faktiskt kan göra enastående viner.  Se filmen på läken här! 

Similar Posts