Argentina. Tänk sensuell tango, tänk gauchos, de fenomenala ryttarna med sina stora hattar och asado, Argentinas generösa barbecue, eller empanadas, tamales och chimmichurri.

För mig är Argentina en massa färg. I Buenos Aires finns en stadsdel, La Boca, med sin färggranna gågata i kullersten där konstnärer säljer konst och hantverk och de regnbågsfärgade husen, där, om man har tur kan få uppleva riktig argentinsk tango.

La Boca kan översättas med ’munnen’, samma ord på italienska också, fast med 2 ’c’ – Bocca. I Buenos Aires ligger La Boca precis vid mynningen av floden Riachuelo och där låg tidigare ett båtvarv och de var de som arbetade på varvet som målade husen i läckra färger för att piffa upp det annars lite trista och fattiga området.

Men det är inte bara husen som är färgstarka. Färgtrakt kan ju vara ett uttryck för så mycket annat, temperament, mångfald, rytm, till exempel.  Eller som en Bandoneon och Fabio Furia. Jovisst, han är faktiskt italienare och spelar Bandoneon som är ett ganska svårspelat mindre knappdragspel. Med sin unika, lite ihåliga ton som särskilt passar bra för tangomusik, så är dragspelet poppis över hela Sydamerika men synnerhet i Argentina. Så här låter det när Fabio spelar Bandoneon och han är världsbäst på det.

Vad som förvånar en när man kommer till Argentina är synergier med Italien. Man kan hitta mängder med likheter eller kanske jag ska skriva influenser mellan alla latinska länder, både i Europa och i Sydamerika. Inte minst maten. Besök ostspecialisten och köp hem den italienska lustiga lilla kulrunda osten Provolone, jo den finns även i Argentina. Här fixar man till Provoleta, som argentinarna kallar osten och man grillar en tjock ostskiva i gjutjärnspanna, ute eller inne. Det är lite som fondue eller queso fundido. Kanten upp och nertill blir lite bränd och bubblig men inte helt genomsmält. Blir superläckert! Gott att doppa en bit bröd i osten eller vanligt äter man den även tillsammans med en större asado av grillat nötkött. Och en flaska chimichurri salsa står alltid vid sidan om.

Kolla här hur Povoleta lagas i den här korta filmen där den argentinska matsidan BBQ em casa förklarar på portugisiska hur man gör, men du kommer att fatta allt vad han säger!

Och sedan har vi vinet förstås.

När du tänker på Argentina, kanske vin inte är det första som kommer i åtanke, men att framställa och dricka vin är en djupt rotad tradition i den argentinska folksjälen. Även om landet anses vara en del av den Nya Världen, började argentinarna att producera vin för nästan 500 år sedan och landet är nu världens femte största vinproducent. Idag har man dessutom klättrat en bra bit upp på kvaitetsstegen och man gör riktigt goda, lyxiga röda och vita viner.

Därför är det extra spännande att presentera ett argentinskt vin som vi lanserar imorgon på Systembolaget! Tukma Gran Torrontés, SB 2364, från producenten La Pascuala och deras Bodega Tukma som ligger i vinregionen Salta i norra Argentina. Det är en liten bodega på 38 hektar vinodlingar.

Tukma Gran Torrontés är ett torrt, lyxigt och elegant vitt vin och till 100 procent framställd av den gröna argentinska, så högt älskade druvan Torrontés, en druva som är en specialist på att göra viner till friska aromatiska upplevelser. Så även detta vin som är kritikerrosat av både Tim Atkin och Robert Parker.

Detta smakfulla argentinska vin har en ljust gul färg med gröna glittrande reflexer och det kommer säkert smakmässigt att charma dig med sin fräscha syra och jämna struktur. Näsan förnimmer direkt den för Torrontés-viner så typiska doften av mogna persikor och aprikoser, sedan en ljuvlig söt rosendoft som blandas med lite mint, vanilj och mjuk honung.  Dessutom en fin rund längd i gommen. Ett livligt vin som passar till både fisk och vegorätter. Eller varför inte prova på att göra argentinska tamales med en chili och räkfyllning?

Ta en repa till Systemet och prova detta vin! Vi vill jättegärna veta vad du tycker!

Similar Posts