Lär känna Grauer Burgunder, en vacker rödgrå druva men som egentligen klassas som en vit druvsort. Min något skämtsamma teori är att det beror på att detta är en mycket flexibel druva. Och nu sticker jag säkert ut hakan lite men det må vara hänt – denna druva är utan tvekan en av världens mest matkäraste druvor, eller om det är maten som älskar druvan. Jag vet inte riktigt. Gott blir slutresultatet i alla fall.

Tre av Europas gemytligaste matländer höjer druvan till skyarna: Pinot Gris heter den i Frankrike, Pinot Grigio i Italien och Szürkebarát i Ungern som ju också gärna gör söta dessertviner med ädelröta och Grauer Burgunder passar utmärkt även för detta ändamål.

Bara i Tyskland heter den förutom Grauer Burgunder lite kortare även Grauburgunder eller Ruländer efter Johann Ruland, en affärsman i Speyer i Rheinland-Pfalz. Det var han som en gång upptäckte druvan på 1800-talet.

Det känns nästan onödigt att skriva att druvan blev omåttligt populär nästan med det samma. Grauer Burgunder finns förstås i Österrike, men odlas även så långt bort som Australien och Nya Zealand.

Det är också en förrädisk druva för dig som gärna bindtestar viner. Viognier, Riesling, Gewürtstraminer eller Grauer Burgunder? Kan vara knepigt att gissa ibland.

Men Grauer Burgunder trivs alldeles utmärkt i Rhenlandet och bland annat just i Baden, i Markgräflerland, där vi träffar producenten Weingut Löffler, som är riktigt duktiga på att göra läckra viner av just druvan Grauburgunder. Denna vinfamilj odlar även druvor som bland annat en palett av ”tyska” och andra trivsamma druvor som röda och vita druvor som Rivaner, Müller-Thurgau, Spätburgunder, Pinot Noir, Müller-Thurgau, Vitbourg, Gewürztraminer,  Weissburgunder, Regent och några till som de vunnit mängder av utmärkelser för. Vi brukar skriva: 1 vingård där 3 generationer bor och arbetar. Det är det som är så härligt och familjärt med alla dessa vingårdar. På gården har man behov av många händer och alla i familjen har sin alldeles egna nisch som de jobbar med.

Här ser du en kort film om Weingut Löffler, tryck på länken, >> LÄNK

Mitt tips denna vecka är att om du nu inte har provat Weingut Löfflers Grauer Burgunder, så gör det nu! För den håller på att ta slut och det finns några kvar på webblagret.

Weingut Löfflers härliga Grauer Burgunder Trocken Edition (SB 6281)

Detta är ett torrt, fylligt, ekfatslagrat vin som präglas av en utomordentligt fin och elegant profil. Färgen är ren och vacker ljust gul och vinet doftar distinkt ljuvligt av saftig nätmelon, gula päron, lite apelsin och bränd kola. Fräscht och aromatisk matpartner och jag slår vad om att du kommer att älska detta vin som du kan servera både fisk, fågel och fläsk till. Hög, hög syrlighet, en en fin balanserad syra till frukten och en lång avrundad mineralisk finish i slutet. Mycket gott och för 139 kr ett verkligt fynd. Serveras gärna med skaldjur, lamm, lagrade mjuka ostar eller varför inte en svart linguini med smak av bläckfisk med räkor, vitlök och persilja.

Det enkla är oftast det godaste! Linguine på bläckfisk hittar på i matbutiken. Du tinar och skalar räkor som du steker i varm olja tillsammans med chili, generöst med hackad persilja och en och annan klyfta vitlök. Några matskedar pressad citron förhöjer smaken. Pastan kokas i massor av saltvatten och sedan blandar och steker du pasta, räkor, vitlök och persilja tillsammans med olja. Mums!

Har du vägarna ner till kontinenten så är en kort omväg till Baden och Löfflers väl värt besväret och tiden – för vinernas skull. Dessutom äter du fantastiskt gott hos Löfflers!

Similar Posts