Nu behöver jag planera!  Midsommarafton är bara kring hörnet om exakt en vecka. Skrattade gott när jag såg Jamie Oliver sjunga Helan går – vilket han ’by the way’ gör nästan på alldeles perfekt svenska eftersom han fått träna så mycket – och då kom jag samtidigt på att jag måste hinna lägga in egen sill, göra egen snaps, handla och … och …  *flämtar*.  Vilka är de snabba genvägarna? Och måste man köpa färdig inlagd sill? Den är ju inte alltid så kul. Varför inte göra en Midsommar enligt traditioner men med en annorlunda twist? Och det ska gå UNDAN, så kolla här!

Ölen

Utan att tveka kommer vår nylanserade och medaljdekorerade moderna pilsner Hop Federation (SB 1219) att dukas upp till sillen. Kommer från hantverksbryggeriet med samma namn i Riwaka på Nya Zeeland. Ni som känner till Nya Zeelands populära humlevarianter så kommer de just från Riwaka! Hop Federation är en läcker, livlig och uppfriskande pilsner som har en vacker mjuk gyllene färg. Hantverksmässigt och fin i smaken. Trevlig och välbalanserad. En pilsner som för övrigt fångar andan och livsstilen i denna speciella ölnation. Doftar ananas, pomerans och mogen aprikos. Fyllig och smakrik tack vare en blandning av god humle som Riwaka, Nelson Sauvin och Motueka. Hop federation har en tydlig beska och bra ton av rostat bröd och örter. Denna pilsner ligger kvar länge i munnen.

Snapsen

Att göra egen snaps är ett måste. Det finns inga genvägar men det får bara ta några dagar! Kommer vi att hinna? Jadå. Varför inte prova vår fräscha päronsnaps med ingefära? Den har ju varit en succé ett flertal gånger tidigare, så vi kör!

  • Lös upp 2 msk honung i 700 ml okryddad sprit.
  • Skala och kärna ur 2 päron, riv i bitar och lägg i spriten.
  • Riv i ca 3 cm färsk ingefära och tillsätt 6 msk päronvodka.
  • Låt stå och dra till sig i minst 3 dagar.
  • Sila och häll på flaska.

Sillen

En annorlunda twist var det. Har du provat att göra tyska Rollmops, dessa större strömmingar som marineras i en lag av vatten, lite ättika och kryddor som senapsfrön, pepparkorn, lagerblad, kryddnejlika och några msk socker? Bre fransk senap på insidan av varje fisk och fyll den med lite lök, några tunna gurk- och morotsstavar. Rulla och fäst ihop med en pinne. Lägg rollmopsarna försiktigt i glasburk, häll på den kokade och kalla marinaden, tryck i några dillkronor. Voilà! Ställ i kylskåp i alla fall i 3 dagar.

Osten

Glöm ostbrickan och gör en matig frittata på Västerbotten och färskpotatis. så behöver du inte fixa till hundratals smårätter. Du kan dessutom gör den klar för att ställa i ugnen på förhand. Ta ½ kg tunt hyvlad färskpotatis, en knippa hackad persilja, salt och peppar. Blanda ihop 200 g riven Västerbotten med 5 ägg och häll allt i en rund smörad ugnsfast form tills krispig. 45 min 180°.

Vinet

Visst måste vi väl ha både ett rött och ett vitt vin?

Först ut det röda. Vad sägs om det franska mycket prisvärda och smakrika slottsvinet Chateau Haut Brandey (SB 3156)  och ett fantastiskt gott vin med en intensiv bouquet för strax över hundralappen! Finns kvar i ett hundratals butiker eller kan annars beställas men då får du ett säkert kort! En ung, balanserad och livlig Bordeaux av de traditionella druvorna Merlot, Cabernet franc och Cabernet Sauvignon och med en tydlig ton av aromer som svarta vinbär, örter, plommon och körsbär som kompletteras av kryddiga örter och cederträ som ger en fin kontrast till den digna frukten. Fina lena tanniner och mysig eftersmak som räcker länge.

Vårt Cousins Crisp White (5150)  är ett vitt, fräscht och torrt vin, med något lägre alkoholhalt och högt i smakvärde med en krispig, frisk syra. Vinets druvor: Colombard och lite Chenin Blanc. Den kända vinfamiljen Retief på vinföretaget Van Loveren i Sydafrika har skapat denna globala storsäljare. Ett lättdrucket vin med fin struktur, mycket välbalanserat och harmoniskt med läckra aromer som syrliga äpplen, tropiska frukter, mogna vita persikor och ett stänk av citrus och med en lätt mineralisk karaktär.

Hoppas du fått några bra idéer för visst blir allt så mycket godare om man gör det själv? Jag sätter igång redan idag!

Similar Posts