Och även jag har ett roligt jobb. Jag jobbar inom samma intressanta bransch som gänget ovan. De producerar vin och jag skriver om det. Varje dag händer något nytt, jag utvecklas, lär mig historia, allt om druvor och regioner, geografi, träffar trevliga människor. Och det är heller inte varje dag som jag får chansen att säga: Sydafrikas mest populära vin har kommit till Sverige!  Vinet heter Four Cousins Crisp White (5150).  Bakom vinet står 4 kusiner: Bussel som är vinmakare, Hennie och Neil har ansvar för vinodlingarna och Phillip leder familjeföretaget Van Loveren, alla med efternamnet Retief och de driver en av vingården Van Loveren i Robertson, Sydafrika och berömda för sin smakfulla viner.

Four Cousins Crisp White är ett vitt, fräscht och torrt vin, med låg alkoholhalt, 9,5% och högt i smakvärde med en krispig, frisk syra. Vinets druvor är främst Colombard med lite Chenin Blanc. Det ger ett lättdrucket vin med fin struktur, mycket välbalanserat och harmoniskt vin. De fräscha fruktaromerna kommer från syrliga äpplen, tropiska frukter, mogna vita persikor och ett stänk av citrus med en lätt mineralisk karaktär.

Om denna vinfamilj och deras viner skulle jag kunna skriva 10 bloggar till. Dels så är vinet läskande gott, men familjeföretaget är också lite udda. Det finns några tydliga anledningar till att det går så affärsmässigt bra för Van Loveren:

Regionen har fördelar

Traditionellt när man pratar om sydafrikanska viner så tänker an osökt på Stellenbosch i västra Kapregionen. Men vår producent Van Loveren ligger i Robertson, nästan 160 km längre österut.

– Att vara vinproducent i Robertson har bara fördelar, tycker jag. Vi har ganska lika klimat, men kanske någon grad varmare bara och svala nätter. Det torra, varma klimatet i Robertson är optimalt för premiumdruvor men vi ligger också före när det gäller avkastning och skörd. Trots vårt varma klimat så har vi ingen vattenbrist. Det är en enorm fördel, säger Van Loverens vd Phillip Retief i en intervju.

Vinfamilj i snart ett sekel

4 kusiner: Hennie, Neil, Bussel och Phillip

– Det var min farfar, Hennie Retief Sr. som 1937 köpte en farm i Robertson. Då höll vi på med lite djur, grisar, får och grödor och lite vin, främst bulkvin som såldes i de lokala affärerna med.

Phillip Retief, CEO, Van Loveren

Det var under 60-talet som företaget började koncentrera sig på en ordentlig affärsverksamhet och fräst då på vin. Man började producera mycket söta viner och vita, torra viner. Vingården uppkallades efter en gammal släkting, Christina Van Loveren som också gett namn till en prestigeserie av vita, röda och mousserande viner som vunnit många internationella utmärkelser. 1980 producerades 500 lådor av det första Grand Cru vinet. Idag drivs företaget av de fyra kusinerna.

Socialt engagemang

Som entreprenör i Sydafrika har man genomlevt många stora politiska förändringar. Som när Nelson Mandela blev fri 1990 och när de första demokratiska valen 1994 som förändrade exportmöjligheterna för den sydafrikanska vinindustrin radikalt.

– För oss är det naturligt att ge tillbaka till människorna och naturen som hjälpt oss bygga vårt företag. Att förenkla och förbättra livet och vardagen för de familjer som arbetar för oss är en självklarhet. Vi har vår Kenna Club, en kvinnlig organisation där kvinnorna i vår familj och de kvinnliga arbetarna på gården håller i främst sociala, kulturella och pedagogiska projekt.

Men man ger också delar av företagets vinst till South Africa Wildlife College med fokus på att bevara djurlivet. 2004 köpte man en större vingård på 138 hektar med hjälp av Department of Land Reform och satte upp en personalfond för de 116 anställda där 52% äger och driver vingården själva. Allt detta har lett till att Van Loveren idag är Fair Trade ackrediterade.

Och så vinet, förstås…

Prova gärna det livliga slanka vinet Four Cousins Crisp White. Spännande att höra vad du tycker!

Avslutar med lite på-platsen-känsla. Kicka här och se en kort film om Van Loveren och Sydafrika.

Similar Posts