Igår, den 1 mars, lanserade vi en hel del fantastiska nya viner.  Vi tänkte gå igenom dessa lite snabbt, men vi kommer att skriva längre inlägg, intervjuer för att lära känna dessa unika vingårdar lite närmare. Somliga druvorna är lite udda, väldigt lokala och ibland är de traditionella revivals. Eller vad sägs om Grauer Burgunder från Tyskland, Cinsault från Chile, Refosco från Italien, Colombard från Sydafrika och Chardonnay från Frankrike, kanske lite mer ovanliga men goda druvor och viner till riktigt överkomliga priser.

Refosco

Vi kommer att presentera varje vin lite mer ingående, men idag blir det kortpresentationer med personliga inslag. Samtliga viner finns i Systembolagets fasta sortiment och några har redan första dagen fått bra recensioner i media! Tack för det!  Och istället för en fashion week så kör vi nu en grape week, så passa på att förnya din druvgarderob!

Först ut på runway är vår italienare, rödvinet Le Monde (2408) från vinmakaren Giovanni Ruzzene hos Vigneti Le Monde i DOP Friuli Grave. Druvan heter Refosco och den italienska äventyraren Giacomo Casanova, berömd för sina komplicerade och otaliga kvinnoaffärer på 1700-talet, vittnar om druvans förmåga: ”Refoscon var trevligare än min värdinna var. Druvan fick mig helt att glömma alla mina problem.

Refosco är en mycket fin gammal druva med mörkt skal och är ganska vanlig i just vinområdet Friuli i nordöstra delen av Italien nära Trieste. Detta täta mörka vin är en fullträff om man tycker om det typiskt italienska vinmakeriet. Refoscon ger ett intensivt och kraftfullt vin med distinkta och mjuka tanniner i en välkomponerad fruktkompott, lite peppar och lite lakrits. Utmärkt till grillat och lagrad ost.

Hannes Glöckler och Andreas Löffler

Nästa druva, Grauer Burgunder, är en total hit från den mysiga vinfamiljen på Weinhaus Löffler (6281) i Markgräflerland som ligger i kvalitetsregionen Baden-Württemberg, öster om Schwarzwald. Man säger att druvan Grauer Burgunder eller Grauburgunder som man ofta kallar den i Tyskland, egentligen är samma druva som Pinot Gris i Frankrike och en Pinot Grigio i Italien. Ja visst, men också… nej. Ordet ’gris’ på franska översätts med ’grå’, men en druva smakar ju alltid en släng av det lokala klimatet och den terroir som råder just där. I det här fallet så har det blivit ett mycket läckert vin, späckat med solmogna gula frukter päron, vit persika och zest av citrus. Detta vin är en ”Edition Trocken” och är ett mycket torrt krispigt vin som gärna bör paras med skaldjur och grillad fisk, men också krämiga ostar och grönsaker som ugnsbakad kronärtskocka med citron.

Hos Van Loveren

Colombard är nästa druva som rullar ut på röda mattan. Vinet Four Cousins Crisp White (5150) kommer från den populära vingården Van Loveren i Robertson, Sydafrika. Det finns mycket att berätta om den här vingården och denna trevliga vinfamilj som arbetar med schyssta värderingar och socialt ansvar i ett tufft samhällsklimat. Colombard är en gammal fransk druva som trivs i mycket soliga klimatförhållanden och är mamma till bland annat Chenin Blanc. Colombard kallas i Frankrike för Charentes och ibland för Gascony när den används till att göra konjak och armagnac.  Vinmakaren Chris Crafford har skapat ett bästsäljande vitt modernt och torrt vin, lågt på kalorier men högt i smakvärde med en fräsch, härlig frisk syra. Lättdrucket till fina fisken och vegorätter.

Moules

Känner du till Meursault? Här finns en vit elegant Bourgognekreation, Meursault Pierre Bourée Fils (2505) från den renommerade vinmakaren Bernard Vallet på vingården Grand Cru Charmes-Charmbertin i Côte d’Or. Vinet är ett ädelt och aristokratiskt vin från denna förhistoriska och fantastiska vinregion som sedan romartiden har en lång och fin vintradition.

Här heter allting Meursault utom just druvan! Meursault heter appellationen AOC i Côte de Beaune (1ère Cru), det är också namnet på vinet men druvan heter förstås Chardonnay en gammal bekant som denna gång presenterar en frisk vinskapelse i guldig, nästan kanariegul färg med en blommig arom av verbena och en komplex bouquet av gröna frukter, citrus med läcker brioche samt tydliga stänk av mineral. Ädelt vitt vin med silkeslen balans, strukturerat och med en fräsch och sober finish. Vinet har lagrats på franska ekfat 16 månader och på grund av sin syrliga finess blir vinet en raffinerad matchning till bland annat fisk, grillad hummer, moules frites och krämiga blåmögelostar.

Svalkande rosé

Fiesta time och avslutning! In dansar en fräsch rosé, Alario Cinsault Rosé (4652) från Valle de Itata i Chile och framställd till 100% av druvan Cinsault, en av de populära vintagedruvorna som chilenarna är så duktiga på att ge en revival.  Vingården Viña Centenaria har producerat en rosé som är en frisk rosa fläkt. Cinsault eller Cinsaut är den blå vindruvan av arten vitis vinifera och som ofta känns igen i franska Languedoc-Roussillon-viner. Druvan är en duktig blanddruva exempelvis med druvor som Grenache, Syrah and Mourvedre men just nu hos oss får den stå på egna ben och det klarar den galant! Till hjälp har den aromer av sommarens bär. Jordgubbe, hallon och grapefrukt varvas med en ton av örter som rosmarin. Ett trevligt vin med en lång och fruktig eftersmak. César Catalán heter den kunniga vinmakaren som skapat detta välbalanserade och fylliga vin som kommer att lyckliggöra rosévänner året om. Matchas med kulinariska accessoarer som lätta rätter, sallader, milda ostar, räkor och vit fisk.

Similar Posts