Förra sommaren var jag i Milano och träffade min goda vän, Mario Garetti, ägare till ett säkerhetsföretag och husse till två rottweilers som har till uppgift att vakta hans privata hus – så typiskt italienskt! Vi träffades på Giacomo Caffè, ett café på Piazza del Duomo i Milano som serverar fantastisk mat, espresso, vin, bakelser, ostar… här finns allt. Och det finns olika rum. Ett rum med böcker och sköna stolar. En annat är en typisk italiensk kaffebar med skön känsla. Längre bort ligger en liten finare restaurang med dukade bord. Mario och jag drack ett glas Moscato – eller var det kanske två…  och kom vi att prata om Vini da meditazione när Mario nämnde att det var på 70-talet av den berömda italienska gastronomen och vinkritikern Luigi Veronelli. Vini da meditazione kan översättas med ”viner att meditera till”.

© www.giacomocaffe.com

Jag hade ingen aning vem denna Luigi Veronelli var, så Mario berättade att Luigi dog 2004 och föddes på 20-talet här i Milano. Han hade verkligen haft ett långt liv med vin och mat, men inte bara det. Han åkte in och ut ur finkan. Under 70-talet för att ha uppmanat till ockupation för att protestera mot ny lagstiftning för vinproducenter. Han var också kontroversiell på andra sätt. 1959 började han som journalist på milanotidningen Il Giorno men kritiserades ofta för sin provocerande stil att skriva.

www.veronelli.com

Men vad menade Luigi Veronelli med meditationsviner?  Det kunde Mario berätta för mig.

– Som vinkritiker hade Luigi sina favoriter, men han talade om viner med anor som exempelvis Brunello di Montalcino eller Bartolo. Eller efterrättsviner som: Passito di Pantelleria och Toscanas Vini Santi. Det kan var torra eller söta viner, från granat till rubin eller ljusgula till bärnstensfärgade, men viner som framförallt är italienska, aromatiska, fruktdrivna, kryddiga, intensiva… du vet, så där riktigt superläckra viner!

Jag nickade och kunde konstatera att Mario blev riktigt engagerad i sitt favoritämne: vin!

– Dessa viner produceras över hela Italien, i Sicilien, Piemonte eller den mer udda delen Friuli Venezia Giulia. Men druvorna kan gärna vara exceptionella, till 100% Picolit eller Freisa, men även mer traditionella druvor från respektive region.

– Det är viner som man gärna bara sippar ett glas eller två av och man behöver inte till varje pris äta en Osso Bucco eller en Filetto di manzo all’ gorgonzola för att vinet ska komma till sin rätt. Förstår du? Tänk viner som ska avnjutas ensamma och under extrem avkoppling. Man sippar dem långsamt och njuter av dem länge.

Jag nickade.

– Meditationsvin är ett vin för filosofer. Vini da meditazione ska ge oss en riktig meditationsstund och skapa en balans mellan oss och vinet.

Hmm, och hur rätt är inte denna förklaring. Vissa viner är bara lite mer än andra, lite mer exceptionella, lite godare, lite mer meditativa.

Jag tycker vi på Concealed Wines kan slå oss för bröstet eftersom vi har en del Vini da meditazione i vår produktportfölj. Jag tänker bland annat på två supergoda ’meditationsviner’ som i alla fall uppfyller Luigi Veronellis krav. De är

  • italienska viner
  • från anrika regioner
  • kvalitetsdrivna vingårdar
  • fina druvor och bra terroir
  • smakar gudomligt och doftar som himlen

Och framför allt, de passar utmärkt att sippa, helt utan kravet på att också äta mat.

Det ena är ett sött italienskt vin Castiôn Moscato d’Asti (art.nr. 7873) med låg alkoholhalt producerat i Piemonte som är så extremt lättdrucket. Om du tycker om söta viner så är detta ett suveränt val för det är mycket gott. Självklart passar det också som dessertvin eller varför inte till en asiatisk maträtt? 100% framställd av muskatdruvan, Moscato Bianco och vinet har en låg alkoholhalt på 5,5% vilket är ganska brukligt för italienska pärlande muskatbubblet med fruktiga friska dofter av fläder, päron och lime med härliga feta honungtoner. Serveras med fördel nedkylt till cirka 8-10° och kan garanterat sippas hur länge som helst!

Det andra vinet är det internationellt prisade Brunello di Montalcino Fattoi (3097) producerad på Italiens mest sålda druva, Sangiovese med ursprung i Toscana. Där ligger också producenten Azienda Fattoi i appellationen Brunello di Montalcino DOCG. Det här är en typisk Sangiovese, lätt i färgen men en hög syra, lena tanniner, kryddiga aromer och smak av mörka bär, korinter, kanel, kakao och tobak. Det här är också ett vin som är enormt lättdrucket och fungerar helt solo, utan att egentligen äta mat, men självklart passar det som alla Sangiovese även till maffiga kötträtter. Men även detta vin kommer med sippgaranti!

Similar Posts